Liječite prehladu bez lijekova uz ove savjete

Nagle promjene temperature kojima smo izloženi posljednjih tjedana uzrokovali su kod brojnih borbu s prehladom. Iritacije nosa i grla te neugodne glavobolje tjeraju nas da posegnemo za spasiocima iz ljekarne, dok nemali broj oboljelih u želji za brzinskim oporavkom poseže i za antibioticima. No takav način liječenja uzrokuje potpunu neravnotežu u tijelu jer prehladu uzrokuju virusi, a ne bakterije zbog čega na putu do ozdravljenja treba eliminirati lijekove i tijelu priuštiti prirodni način liječenja.

Prehlada

Prehlada

1. Dosta voća i povrća

Advertisement

Virusi su najčešći uzročnici prehlada is obzirom da nisu živi potpuno ih je pogrešno liječiti antibioticima. Najbolji način borbe s prehladom je spriječiti zarazu, što se postiže jačanjem imunološkog sustava i to pomoću dosta voća i povrća i začina koji u sebi sadrže prirodne oblike minerala, vitamina i antioksidansa.

Dosta vitamina C neophodno je u razdoblju kada se virusi razuzda, a pronaći ga možemo osim u naranči iu drugom voću i povrću. Važno je s izbornika izbjegavati masnu hranu i konzumirati samo obroke koju su prošli minimalnu termičku obradu.

2. Odmor

Odmor je u razdoblju prehlade neophodan, ne dajte se zavarati činjenicom kako je samo virusna upala u pitanju. Naime ukoliko snažan kašalj ne odležite posljedice vas mogu prikovati uz krevet kroz naredne dane. Stoga si priuštite dva dana odmora u krevetu i preznojavanje pomoću kojeg će upale iz tijela lakše izići.

3. Udvostručen unos tekućine pojačane prirodnim začinima

Pojačan unos tekućine, čajeva i vode u razdoblju prehlade mora biti dvostruko veći nego dnevna redovna mjera. Naime voda brani tijelo od virusa odražavajući stanice čistima i optimizirajući sve njegove funkcije.

Pri pojačanom unosu tekućine se ne misli samo na obično ispijanje vode, poznata pileća juha spas je u situacijama kada tijelo popušta pred navalom virusa jer sadrži aminokiselinu cistein.

Ona se oslobađa kuhanjem mesa, a slična je brojnim preparatima na gotovo identičnoj kemijskoj bazi koje prepisuju liječnici. U juhu za pojačan učinak pročišćenja dišnih puteva preporučuje se dodati svježi češnjak, malo đumbira ili prstohvat čili papričice.

4. Pravilno ispuhivanje nosa

Izbacivanje nakupljene sluzi iz nosa neophodno je u liječenju prehlade, ali ono ne smije biti agresivno. Naime prilikom snažnog potiska sluzi događa se da se dio bakcila seli u ušne kanale što uzrokuje jake upale uha.

Kako bi spriječili pogoršanje prehlade preporučuje se izbacivanje sluzi potiskom kroz jednu nosnicu, na način da drugu prstom držite začepljenu.

5. Prirodni eliminatori virusa iz dišnog sustava

Slana voda pomoći će kod uklanjanja virusa iz nosa, a pripremiti je možete sami kod kuće na način da 2 dcl vode prokuhate, ohladite pa dodati četvrtina čajne žlice morske soli i jednaku količinu sode bikarbone.

Sve dobro izmiješajte, te kapaljkom u svaku pojedinačnu nosnicu ukapajte slanu mješavinu, ostavite da isteče i ponovite isto najmanje tri puta dnevno.

Bijeli i crveni luk poznati su prirodni dekongestivi, a sami možete pripremiti čaj od luka. Četiri velike glavice potrebno je skuhati u 2 litre vode, nakon kuhanja od sat i po vremena dobiveni napitak procijedite i vratite na vatru te prokuhajte još kratko uz dodatak ¾ šoljlice meda. Konzumirajte toplo tijekom dana dok ne ispijete dobivenu količinu.
Izvor:zadovoljna

Advertisement