Laneno ulje – Dokazane zdravstvene prednosti

Zdravstvene prednosti lanenog ulja uključuju njegovu sposobnost za poboljšanje zdravlja srca, smanjenje upale i gihta, te sprječavanje raka i preranog starenja. Također pomaže u jačanju imunološkog sustava i regulaciji probave. Laneno ulje pomaže regulirati hormone u menpauzi kod žena, snižava krvni tlak, sprječava razne gastrointestinalne bolesti i poboljšava zdravlje očiju.

Lanene sjemenke – Foto:Pixabay

Što je laneno ulje?

Advertisement

Laneno ulje, također poznato kao ulje od sjemenki lana, je koncentrirano biljno ulje dobiveno od lana i poznato je ljudima za iznenađujuće dugo vrijeme. Lan, koji je znanstveno poznat kao Linum usitatissimum, ima mnoge namjene i dio je različitih kultura. Iako se vjeruje da je porijeklom iz mediteranske regije, ali Kanada, Rusija, Francuska i Argentina su njeni najveći proizvođači. To je vrlo svestran biljka i raste u različitim klimama, a ima puno koristi. Tisućama godina koristila se ne samo kao ključni sastojak u platnu, nego i kao vrlo koristan i lako dostupan izvor hrane.

Laneno ulje, bogato omega 3 masnim kiselinama, jedna je od najčešćih alternativa tradicionalnom biljnom ulju. To je dijelom zato što ima najupečatljiviji popis zdravstvenih prednosti koje se pripisuju njemu. Može se upotrijebiti na isti način kao i svako drugo biljno ulje, a okus je ugodan. Štoviše, ovo ljekovito ulje održava tijelo zdravim i relativno je jednostavno za proizvodnju.

Zdravstvene prednosti lanenog ulja

Dok je platno glavno područje na kojem ćete susresti lan, prehrambena i prehrambena tržišta širom svijeta počinju pokazivati značajno povećanje interesa. Pogledajmo neke od tih intrigantnih zdravstvenih prednosti lanenog ulja!

Kontrolira razinu kolesterola

Od svih biljnih ulja na tržištu, laneno ulje ima najveći sadržaj omega-3, što je vrlo važno. Iako su oba oblika kolesterola neophodna za tijelo, omega-3 se smatra “dobrim” oblikom, nazvanim HDL kolesterol. Omega-3 masne kiseline pomažu izgladiti loš oblik kolesterola, nazvan LDL kolesterol i pomažu uravnotežiti kolesterol u vašem tijelu. To znači da na zidovima vaših arterija i krvnih žila nema nakupljanja plaka, čime se smanjuje krvni tlak, smanjuju šanse za razvoj ateroskleroze i učinkovito se sprječava srčani udar i moždani udar. Drugim riječima, zaštitite svoje srce uljem od lanenog sjemena!

Sprječava rak

Advertisement

Jedan od drugih važnih elemenata ulja iz lanenog sjemena je visok sadržaj antioksidanata. Laneno ulje je bogato biljnim sterolima, poznatim i kao fitosteroli. Oni djeluju kao vrlo moćni antioksidansi, što znači da mogu pomoći u sprečavanju oštećenja koje slobodni radikali čine zdravim stanicama u različitim dijelovima tijela, uključujući i pretvaranje u stanice raka. Nadalje, lignani koji se nalaze u lanenom ulju imaju izravan utjecaj na ravnotežu hormona u vašem tijelu. To znači da je manje vjerojatno da će se hormonski povezani tumori pojaviti u endokrinome sustavu vašeg tijela.

Poboljšava zdravlje probavnog sustava

Visok sadržaj vlakana lanenog sjemena znači da se probavni sustav regulira. Vlakna pomažu skupljanju stolice i pomiču je kroz probavni trakt, čime se sprječava zatvor, kao i proljev, jer apsorbira vodenu stolicu. Nadalje, lignani pomažu smanjiti šanse raka debelog crijeva! Imajući dovoljno vlakana u prehrani važno je i za održavanje razine kolesterola u tijelu.

Sprječava suhe oči

Hormoni u laneno sjeme poboljšati količinu i kvalitetu tekućine u vašim očima, nedostatak koji može biti vrlo neugodno. Suhe oči mogu se spriječiti konzistentnom uporabom lanenog ulja u prehrani. Također može spriječiti ozbiljnije oblike ovog stanja, kao što je Sjogrenov sindrom.
Smanjuje upalu

Protuupalna sposobnost lanenog ulja znači da može spriječiti različite oblike upale u tijelu, uključujući bolove u zglobovima i mišićima, kao i ozbiljnije bolesti poput artritisa, pa čak i gihta! Laneno ulje je prirodno protuupalno sredstvo, stoga ga uključite u svoju prehranu ako bolujete od upalnih stanja.

Tretman za Crohnovu bolest

Crohnova bolest je zdravstveno stanje koje pogađa ljude širom svijeta. Istraživanje o lanenom ulju pokazalo je smanjenje upale debelog crijeva i intestinalnog trakta uz potrošnju ovog ulja. To, zauzvrat, pomaže u sprečavanju Crohnove bolesti.

Održava hormonsku ravnotežu

Nakon što žene prolaze kroz menopauzu, njihovo se tijelo dramatično mijenja, osobito u smislu ravnoteže hormona, kao što je estrogen. Lignani u lanenom ulju, naime, secoizolariciresinol, matairesinol i pinoresinol, imaju dramatičan učinak na hormonsku ravnotežu, čime pomažu mnogim ženama u menopauzi da bolje žive.

NAPOMENA: Iako većina stručnjaka smatra laneno ulje zdravim uljem, još uvijek se radi mnogo istraživanja. Pokazalo se da povećava protok krvi. To uključuje i brže zacjeljivanje nakon operacije. Nadalje, nije jasno je li žena trebala konzumirati laneno ulje tijekom trudnoće ili dojenja, jer učinci toga još nisu dovoljno istraženi.

Advertisement