Krompir je čudotvoran za njegu vaše kože

Možda ste čuli da krompir pomaže kod ublažavanja tamnih podočnjaka, ali tu se ne završava blagotvorno djelovanje ovog povrća. Škrob koji je jedan od glavnih sastojaka krompira vrlo je ljekovit. On je vrlo djelotvoran kod isceljanja oštećenih stanica kože. U krompiru se nalazi i kalij, vitamin B6 i vitamin C koji čisti kožu, ali i djeluje kao antioksidans. Evo za šta sve, ali i na koji način možete koristiti ovu biljku:

Krompir

Ublažavanje podočnjaka

Advertisement

Kombinacija krompira i meda najbolji je lijek za vaše izražene podočnjake. Da biste ih ublažili pomiješajte jednu žlicu ispasiranog krompira s jednom žlicom meda. Ovu smjesu držite na podočnjacima 10 do 15 minuta pa isperite. Osim podočnjaka ovako napravljena maska vrlo je korisna i za smirivanje iritirane oči.

Uklanjanje tamnih mrlja s kože

Ukoliko vam tamne mrlje na koži predstavlja veliki problem, krompir je i u tom slučaju djelotvoran. Ovaj problem ćete riješiti ukoliko na mrlje nanesete ispasiran krompir i držite ga desetak minuta, a zatim operete. Bitno je da budete uporni jer oni koji su je koristili kažu da treba gotovo mjesec dana upornog korištenja da bi bila djelotvorna. Bitno je da je vrlo djelotvorna i da će se mrlje povući.

Za posvjetljivanje ožiljaka ali i besprijekornu kožu

Recept za masku koja će vam pomoći da vrlo vidljive ožiljke ublažite ide ovako: iscijediti sok od jednog krompira iu njega sipajte dvije žlice soka od limuna. U to ubacite dvije žlice gline i sve zajedno pomiješajte. Ovako napravljenu masku nanesite na lice i ostavite je 10-15 minuta, a onda operite hladnom vodom. Ne samo što će ožiljci biti ublaženi, već će vam i koža biti besprijekorna.

Prirodni toner lica

Kombinacija krompira i krastavca odlična je za toniranje kože. Zato pomiješajte žlicu soka od krompira i krastavca iu njega umačite vatu i premažite lice.

Ublažavanje bora

Krompir je dobar i za pomlađivanje lica, te ćete se uz pomoć njega izboriti i sa upornim borama. Za ovaj problem, pomiješajte ispasirani krompir sa žlicom jogurta, dobro promiješajte i ostavite da odstoji oko pola sata. Napravljenu masku nanesite na kožu poput kreme za lice. Krompir sadrži vitamin B6 koji je ključak kod ublažavanja starenja kože.

Izbjeljivanje kože

Želite izbelite kožu? Za ovo će vam pomoći kombinacija krompira i limuna. Pomiješajte žlicu ispasiranog krompira i žlicu soka od limuna. Nanesite na lice i operite nakon 10-15 minuta. Sigurno ćete dobiti željeni efekt.

Osim kože, krompir je vrlo dobar i za vašu kosu. Pa tako, ukoliko želite da vam kosa bude sjajna i glatka, ali i spriječiti da prerano Osedi učiniti sljedeće:

Koru od jednog krompira kuhajte 10 minuta u vodi, procijedite vodu i njome isperite kosu.
Izvor:prva

Advertisement