Koronavirus – Kako očistiti svoj mobitel?

Naši mobilni telefoni jedan su od predmeta koje moramo ispravno dezinficirati kako bismo spriječili širenje Covid-19. Koje su preporuke? Saznajte sve o njima u ovom članku. Upozorenja zbog širenja Covid-19 po svijetu prisilile su zemlje na poduzimanje drastičnih preventivnih mjera. Mnogi ljudi ne smiju napustiti svoje domove. Međutim, jednostavne radnje poput pranja ruku i dezinfekcije doma dostupne su svima nama. Međutim, postavilo se važno pitanje o mobitelima.

koronavirus maska

Koronavirus

U ovom ćemo vam članku pokazati i objasniti kako očistiti i napraviti dezinfekciju mobitela.

Zašto bih trebao čistiti mobitel?

Advertisement

Ovo se pitanje postavlja iz vrlo očitog razloga: većina nas ima česte kontakte sa površinom mobilnog telefona. Pored ovoga, približavamo ga i licu kako bismo odgovarali na pozive,, pa čak i ponekad drugim ljudima omogućili da ga koriste.

Iako do sada nema izvještaja o zarazi od kontakta s takvim uređajima, znanstvenici vjeruju da, poput ostalih sličnih virusa, Covid-19 može ostati na ekranima mobilnih telefona neko vrijeme. Zbog toga je važno da svoje mobitele održavate čistim.

Kako dezinficirati i očistiti mobitel?

Prema Centru za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC), važno je razlikovati čišćenje i dezinfekciju. U procesu čišćenja uklanjamo prljavštinu i neke klice, a da ih ne ubijemo. Dezinfekcija, međutim, upotrebljava kemikalije koje pomažu u uništavanju klica prisutnih na različitim površinama.

Kad razmišljamo o ovome, osim uklanjanja očite prljavštine s mobitela, moramo ih pokušati dezinficirati kako bismo umanjili rizik od širenja koronavirusa. Sjetimo se da je to jedan od predmeta koji koristimo većinu dana , a također i jedna od stvari o koje često ne razmišljamo o čišćenju.

Dakle, kako možete učinkovito očistiti svoj mobitel?

Izbjegavajte uporabu agresivnih kemikalija za čišćenje mobitela. Prije svega, moramo uzeti u obzir da mobiteli imaju neke specifične karakteristike koje zahtijevaju posebnu pozornost. Većina njih ima zaštitni sloj koji odbija ulje, što pomaže u održavanju zaslona čistim i izbjegava tragove poput otisaka prstiju. Ovaj premaz zahtijeva poseban tretman jer je njegova funkcija zaštitna i na njega se može utjecati primjenom kemikalija. Znajući to, moramo izbjegavati upotrebu otopina izbjeljivača ili uobičajenih sredstava za čišćenje.

mobitel

Mobilni telefon

Za čišćenje mobitela koristite meke krpe

Tkanina koju koristimo za čišćenje mobitela treba biti od meke tkanine, poput one koja se obično daje kod optičara prilikom kupovine novih leća. Uporaba spužve ili grubih krpa ili vrlo abrazivnih krpa također može uzrokovati oštećenja i nesavršenosti na uređaju.
Tvrtke poput Applea i Googlea preporučile su isključivanje telefona prije početka bilo kakvog postupka čišćenja . Također, kako bi se potpuno očistilo, preporučuju vlaženje krpe s malo vode i sapuna. Međutim, moramo spriječiti da vlaga uđe u otvore na telefonu.

Za čišćenje mobitela koristite maramice za dezinfekciju

Advertisement

Zbog trenutačnih problema uzrokovanih izbijanjem koronavirusa (Covid-19), Apple je ažurirao svoju web stranicu relevantnim informacijama o tome kako dezinficirati mobilne telefone. S tim u svezi, rečeno nam je da je sigurno očistiti iPhone i ostale proizvode dezinfekcijskim maramicama.

Njihov savjet je da pažljivo obrišete vanjske površine iPhonea 70% izopropilnim alkoholom ili dezinfekcijskim maramicama. Nemojte koristiti izbjeljivač. Spriječite ulaz vlage u otvore i nemojte uroniti vaš iPhone u sredstva za čišćenje.

Otopina vode i alkohola

U publikaciji za časopis Health, mikrobiolog Charles Gerba daje svoje preporuke kako danas očistiti mobitel. Prema ovom stručnjaku, možemo koristiti krpu od mikrovlakana koja je blago navlažena otopinom 60% vode i 40% alkohola.

S ovim rješenjem moramo biti i oprezni, jer smjesu ne treba nanositi izravno na mobilni telefon jer može oštetiti površinu. U idealnom slučaju koristite krpe za uklanjanje suvišne tekućine.

Često perite ruke

Posljednje, ali ne najmanje bitno , moramo opet naglasiti važnost pranja ruku nekoliko puta dnevno. Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) naglašavaju da redovito pranje ruku sapunom i vodom ili sredstvo za dezinfekciju na bazi alkohola pomaže inaktivaciji virusa ako je prisutan u našim rukama.

To, naravno, nadopunjuje čišćenje i dezinfekciju naših mobitela, koji imaju česte kontakte s našim rukama. Međutim, istina je, to bismo trebali raditi čak i kad izađemo iz trenutne krize korona virusa.

Advertisement