Koliko dugo koronavirus preživi na površini predmeta?

Znanstvenici su naporno radili kako bi potpuno razumjeli SARS-CoV-2, virus također poznat kao COVID-19, ili jednostavno koronavirus. Međutim, mnogi su aspekti još uvijek neizvjesni. Među njima još uvijek nije točno poznato koliko dugo koronavirus može preživjeti na površinama. Ovo pitanje nije malo jer ima izravan utjecaj na širenje bolesti. Međutim, prvo moramo razjasniti jednu stvar. Prema dostupnim dokazima, dodirivanjem predmeta na kojem se nalazi koronavirus automatski vas ne zarazi, ali povećava rizik od zaraze. To je zato što, ako osoba dodirne površinu s koronavirusom, onda to može ostati na njegovoj ili njezinoj ruci. Ako ta ruka dotakne lice osobe, a virus dođe u kontakt s očima, nosom ili ustima, tada će ući u tijelo. Zbog toga je važno često dezinficirati površine i oprati ruke.

koronavirus površine

Koronavirus

Koliko dugo koronavirus preživljava na površinama predmeta?

Advertisement

Dakle, koliko dugo koronavirus preživljava na površinama predmeta?

Nažalost, još uvijek nema u potpunosti provjerenih podataka o ovoj temi. Zapravo je Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) izjavila da “nije poznato koliko dugo SARS-CoV-2 preživljava” na predmeta.
Međutim, na temelju ponašanja drugih virusa, stručnjaci vjeruju da koronavirus može relativno dugo vremena ostati na različitim površinama. To također ovisi o uvjetima okoline, poput temperature i vlažnosti.

Mnogi virusi ostanu između nekoliko sati i nekoliko dana, ovisno o vrsti površine na kojoj se nalaze. Čini se da koronavirus nije iznimka u tome, pa se moraju poduzeti razumne mjere opreza da se izbjegne infekcija.

Znanstvene studije o ovoj temi

Istraživanje objavljeno u Journal of Hospital Infection analiziralo je dostupne informacije o ponašanju ostalih koronavirusa poput SARS-a i MERS-a. Na temelju toga istaknuli su da SARS-CoV-2 može ostati između nekoliko sati i nekoliko dana, ovisno o vrsti površine i uvijetima okoliša.

Prema tom istraživanju, na površinama poput metala, stakla i plastike virus bi mogao ostati četiri do pet dana. Međutim, pod povoljnim uvjetima temperature i vlage, koronavirus bi mogao ostati do devet dana.

Druga studija , objavljena u časopisu The New England Journal of Medicine, a koju su proveli znanstvenici u američkoj saveznoj laboratoriji, pokazala je da trajanje koronavirusa na površinama varira od četiri sata na bakru do tri dana na plastici i nehrđajućem čeliku. Na kartonu traje do jednog dana.

Dobre vijesti o koronavirusu koji se nalazi na površini predmeta

Uprkos ovom vrlo invazivnom pozadini, dobra vijest je da virus možete lako eliminirati jednostavnim mjerama čišćenja. Preporučljivo je da površine čistiti alkoholom ili dezinfekcijonim sredstvom koji sadrži alkohol. Također je korisno razrjeđivanje dvije žlice izbjeljivača ili klora u pola litre vode.

Ovo čišćenje preporučljivo je provoditi svaka dva ili tri sata na javnim mjestima ili radnim mjestima. Također je važno izbjegavati dodirivanje površina ili predmeta koji se često dodiruju na javnim mjestima, poput ograde, gumba dizala ili kvake na vratima. Ruke možete zaštititi rukavicama.

Najvažnija preporuka je da često perete ruke. Također, izbjegavajte trljanje po licu. Također je vrlo važno da ako netko kihne ili kašlje, onda prekriva usta i nos maramicom.

U kući je najbolje obaviti svakodnevno čišćenje. Ako oni koji tamo žive često ulaze i odlaze, onda je najbolje često dezinficirati gumbe, prekidače i zajedničke prostore. Trebali biste dodirnuti stvari koje ste kupili sa papirnatim ručnikom, a zatim ih dezinficirati. U tim slučajevima je poduzimanje svake mjere opreza najbolja stvar koju možemo učiniti.

Advertisement
Advertisement