Kleka – za čišćenje pluća a dijeluje i protiv infekcija

Izuzetno cijenjena u narodnoj medicini, prepoznatljiva po karakterističnom mirisu balzama, kleka (juniperus communis) se od davnina koristila za liječenje zaraznih bolesti. Rasprostranjena od Arktika do tropske Afrike, ovisno o tome gdje raste može biti patuljasta, ali i da dosegne visinu od više metara. Sreće se krševitim i na kraškim terenima.

Kleka

Svi dijelovi su ljekoviti, a naročito aromatični i gorkosladunjavi plodovi koji se skupljaju od jeseni do zime.

Suše se na prozračnom mjestu, rasprostrti u tankom sloju uz često prevrtanje lopaticom. Isti postupak primjenjuje se i za sušenje prethodno sitno isjeckanih iglica i vrškova grančica. Osušeni dijelovi čuvaju se na suhom mjestu.

U ljekovitom smislu kleka se potvrdila kao izvrstan diuretik, ali i protiv nazeba, kašlja, astme, želučanih bolesti, znojenja, pa čak i gonoreje.

Posjeduje i baktericidna svojstva, zbog čega se koristi za liječenje infektivnih bolesti pluća. Zahvaljujući dijuretičkim svojstvima regulira rad bubrega i pospješuje izbacivanje mokraće, stimulira rad probavnih organa, a koristi se i za liječenje upalnih procesa želuca i crijeva. Protiv glavobolje treba samo izdrobiti plodove kleke i previti ih na čelo.

Kleka služi i za proizvodnju istoimene rakije koja se, osim za piće, koristi i za pripremu obloga u slučaju nazeba i reumatizma. Eterično ulje posebno je cijenjeno, jer u malim dozama olakšava iskašljavanje, a primjenjuje se i za inhalaciju dišnih organa. Zbog toga što duboko prodire u kožu, upotrebljava se u liječenju reumatskih bolesti. Posebno je djelotvorno za oboljele zglobove.

Plod u zavidnim količinama sadrži i smole, tanin, vosak, organske kiseline i njihove soli … Posjeduje i brojne minerale, a posebno kalcij, kalij, mangan, sumpor. U sto grama mladih izdanaka kleke nalazi čak 97 miligrama vitamina C.

Ipak, kleku treba koristiti obazrivo, jer pretjerana uporaba može dovesti do oštećenja bubrega. Osobama s osjetljivim bubrezimane preporučuje se ni čaj, ni drugi pripravci od kleke, jer prisutan terpentin može izazvati iritacije i zapaljenje ovih organa. Upozorenje vrijedi i za trudnice budući da ova biljka može dovesti do kontrakcija maternice.

SIRUP I ČAJ OD KLEKE

SIRUP

za poboljšanje apetita pravi se tako što se pola kilograma klekinja kratko prokuha u tri litre vode. Zatim se zgnječe i još jednom prokuhaju uz dodavanje vode po potrebi. Dobivena smjesa se procijedi kroz sito i ostavi da se ohladi. Da bi se dobio sirup, po želji treba dodati med. Sirup zatim sipati u tegle i držati zatvoreno. Za poboljšanje apetita, djeci treba davati žličicu sirupa tri puta dnevno, a odraslima se preporučuju po dvije žličice.

ČAJ od kleke priprema se tako što se kašičica dobro zgnječenih plodova popari sa 200 ml vrele vode, a posuda ostavi pokrivena 5 do 10 minuta. Sadržaj se zatim procijedi i pije, najviše dvije šalice dnevno. Po želji, čaj može se zasladi medom ili šećerom. Ako se pije protiv dijabetesa ili oboljenja želuca i crijeva, ne treba ga zaslađivati.