Kiwano – ljekovito voće koje trebate jesti

Najimpresivnije zdravstvene prednosti kiwana uključuju njegovu sposobnost da poboljša kognitivne sposobnosti, spriječe određene vrste kroničnih bolesti, pomažu u gubitku težine, štite kožu i potiče metabolizam. Kiwano poboljšava zdravlje očiju, jača kosti, optimizira probavu i ubrzava zacjeljivanje rana.

Kiwano – Foto:Pixabay

Kiwano (rogata dinja)

Advertisement

Rogata dinja ili kiwano, čudno je voće koje potječe iz južne Afrike i koje je nedavno (u prošlom stoljeću) uvedeno u druge dijelove svijeta, naime u Australiju i Novi Zeland. Ovo je mjesto gdje je pokupila ime kiwano, zbog slične konzistencije i izgleda kao kivi. Međutim, ovo voće nije biološki povezano s kivijem i zapravo je bliže po nutritivnim i evolucijskim uvjetima krastavcima i tikvicama. Znanstveno ime rogate dinje je Cucumis metuliferus, a voće se široko uzgaja u podsaharskoj Africi, Australiji, Novom Zelandu i nekim dijelovima Azije.

Ime “rogata dinja” dolazi od neobičnog izgleda ploda, jer je vanjski sloj narančaste ili zlatne kože prekriven malim bodljama. Unutrašnjost ploda ima želatinast izgled kivija, ali unutarnji sloj voćne pulpe je kulinarski sastojak. Listovi i korijeni se također koriste za različite primjene, ali je plod najviše cijenjen. Sjemenke sadrže visoke koncentracije korisnih hranjivih tvari i organskih spojeva koji čine voće tako zdravim.

Za prehranu, kiwano se smatra vitalnim za rješavanje problema nestašice hrane u podsaharskoj Africi, jer može zadržati značajne količine vode kroz sušnu sezonu i također može rasti u teškim uvjetima, istovremeno pružajući širok raspon esencijalnih hranjivih tvari onima koji imaju ograničen pristup hrani.

Ljekovite i zdravstvene prednostia kiwana

Zdravstvene prednosti kiwana detaljno su objašnjene u nastavku;

Gubitak težine

S obzirom da je ovo voće više od 80% vode, može da vam daje osjećaj sitosti dugo vremena. Ljudi koji pokušavaju izgubiti težinu bez osjećaja gladi cijelo vrijeme često jedu kiwana kako bi spriječili osjećaj gladi. Visoka koncentracija hranjivih tvari također održava vaše tijelo bogatim hranjivim tvarima, iako je voće slabo kalorično i ima malo masti.

Antioksidativna svojstva

Advertisement

U kiwanu se nalazi visoka razina alfa-tokoferola, koji je snažan antioksidativni oblik vitamina E. To je vrlo važno za zdravlje živaca i krvnih žila, dok također traži i neutralizira slobodne radikale, štetne nusproizvode staničnih stanica. metabolizam koji može uzrokovati sve, od bolesti srca do raka.

Kiwano odličan za oči

Značajne razine vitamina A koje se nalaze u kiwanu čine ga važnim za zdravlje očiju. Vitamin A je vrsta karotenoida, koji djeluje kao antioksidans za oko, eliminirajući slobodne radikale koji mogu uzrokovati makularnu degeneraciju, istovremeno usporavajući ili sprječavajući razvoj katarakte.

Poboljšava kognitivnu funkciju

Iako različite hranjive tvari mogu pozitivno utjecati na mozak, vitamin E je posebno povezan s usporavanjem nastanka Alzheimerove bolesti i demencije. Visoke razine varijacija tokoferola u kiwanu čine ga omiljenim među svima koji žele zadržati svoj um svježim.

Metabolizam

Cink je mineral koji se često zaboravi kada govorimo o ljudskom zdravlju, ali igra ključnu ulogu u metabolizmu i proizvodnji proteina, koji je potreban za zacjeljivanje rana i popravak organa, tkiva, krvnih žila i stanica. Visok sadržaj vitamina C savršen je dodatak cinku koji se nalazi u kivanu, jer je askorbinska kiselina ključna komponenta kolagena, što je još jedan ključni materijal za popravak i rast.

Usporava starenje

Između vitamina A, C, prirodnih antioksidanata i bogatih organskih spojeva, kiwano je divno za boravak mladih, iznutra i izvana. Poznato je da štiti cjelovitost kože i smanjuje starosne pjege i bore, osim što smanjuje pojavu ožiljaka i mrlja. Ove važne hranjive tvari održavaju tijelo mlađim sprječavanjem nastanka kroničnih bolesti kroz njihovu intenzivnu antioksidacijsku aktivnost.

Smanjuje stres i anksioznost

Istraživanja su povezala neke organske spojeve u kiwanu s regulacijom hormona, osobito adrenalina i drugih hormona stresa. Ako patite od kroničnog stresa ili se osjećate tjeskobno, jedenje nekog kiwana može brzo olakšati vaš um i vratiti vaše tijelo u mirno, opušteno stanje.

Pomaže probavu

Visok sadržaj vlakana u kiwanu čini ga idealnom probavnom pomoći. Dijetalna vlakna pomažu u stimuliranju peristaltičkog pokreta i čišćenja gastrointestinalnog trakta, održavajući pravilan rad crijeva i sprječavajući grčeve, nadutost, zatvor, te ozbiljna stanja poput želučanog ulkusa ili raka debelog crijeva. Dijetalna vlakna su također ključni element zdravlja srca, jer pomažu u reguliranju razine kolesterola u tijelu; čak pomaže u regulaciji inzulinskih receptora, čime se sprječava ili upravlja dijabetesom.

Jača kosti

Kiwano se također se jede zbog visokog sadržaja minerala, osobito kalcija, kako bi se povećala čvrstoća kosti i spriječio nastanak osteoporoze. Dok su drugi minerali u kiwanu, uključujući cink, važni za razvoj kostiju, rast, popravak i integritet, kalcij je najpoželjniji mineral za naše zdravlje kostiju.

Riječ opreza: Gorki oblia kiwana(nezreo), može imati opasne razine kemikalija koje nisu prisutne kada je kiwano potpuno zreo. Ta toksičnost može uzrokovati probleme s želucem, glavobolje i groznicu, ali se ne zna da je opasna po život. Također, kiwano se obično ne smatra alergenom hranom.

Advertisement