Kandida – Uzroci – Simptomi – Čajevi – Prirodni lijekovi

Kandida je gljivica koja živi u svakome čovijeku,ali u nekim uslovima dolazi do njenog prekomjernog razmožavanja što može dovesti do zdravstvenih problema.

Kamilica

Kamilica

Uzroci prekomjernog razmnožavanja kandide

Advertisement
  • Previše šećera u ishrani
  • Upotreba antibiotika
  • Dijabetes

Simptomi infekcije kandide

Trebate znati da se infekcija kandide javlja u crijevima,ustima. Postoji cijeli niz simptoma po kojima možete prepoznati infekciju kandide. Infekcija kandide u ustima se prepoznaje po bijelim tačkicama i naslagama na jeziku, isto u usnoj duplji i po metalnom okusu u ustima. Kada je pitanju infekcija kandide u crijevima, imat ćete ove simptome:nadutost,grčevi u stomaku, bol u želucu, prekomjerno ispuštanje gasova,podrigivanje.

Važno je napomenuti da se gljivica kandida najbolje razvija u kisalastoj sredini tako da ona može ujedno biti izazvana nekim drugim bolestima kao što su ekcema,prehlada,hroničnog umora.

Kandida – Prirodni lijekovi – Čajevi

Narodna medicina nudi velik broj prirodnih lijekova koji vam mogu pomoći u liječenju infekcije kandide. Vrlo je važno da iz prehrane izbacite hranu koja pomaže njen razvoj. Najvažnije je da izbacite šećer i zaslađivaće. Ako budete promjenili prehranu onda će vam ovi čajevi pomoći u liječenju kandide.

Čajevi za liječenje kandide

Čaj od korijena maslačka

Čaj od korijena maslačka se pokazao jako dobrim za liječenje kandide jer dijeluje kao prirodan probiotik a ujedno je odlično čisti organizam od toksina. Treba znati da toksini utječu na organizam da se osjećamo stalno umorno i bez energije. Kada je upitanju liječenje kandide ovim čaj preporuka je da pijete jednu šolju čaja od korijena maslačka dnevno.

Čaj od zobi

Advertisement

Već smo u jednom članku pisali o zdravstvenim prednosima čaja od zobi i kako može biti od velike pomoći vašem zdravlju. Ako želite koristiti čaj od zobi za liječenje kandide, najbolje je da napravite čaj po ovome receptu: Jednu šolju oprane zobi prelijte sa tri šolje vode i kuhajte na laganoj temperaturi tri sata. Dobiveni čaj procijedite i podjelite na tri doze koje ćete piti prije jela i prije spavanja.

Čajna mješavina od nevena i kamilice

Već smo upoznati sa ljekovitim prednostima nevena i kamilice. Za ovu čajnu mješavinu koju možete korisiti za liječenje kandide i sprečavanja njenog širenja biti će vam potrebno: po 50 cvijetova nevena i kamilice. Kada napravite mješavinu, pravite čaj po sljedećem receptu: dvije kašike ove čajne mješavine prelijte sa pola litra ključale vode. Nakon toga poklopite i ostavite da stoji pola sata. Ako imate crijevnu infekciju kandide onda pijte tri doze tokom dana. A ako je upitanju infekcija kandide usne duplje onda koristite ovaj čaja za ispiranje usta.

Najbolja čajna mješavina za liječenje kandide

Mnogi travari tvrde da je ovo jedna od najboljih čajnih mješavina za liječenje kandide. Ovu čajnu mješavinu ćete napraviti od : 100 grama žalfije, 50 grama orahovog lista, 50 grama lista bršljana i 50 grama lista pelina. A priprema čaja ide ovako: dvije kašikice ove čajne mješavine prelijte sa pola litra ključale vode i ostavito pola sata da se hladi. Procjedite i pijte u gutljajima tokom dana. Ovu čajnu mješavinu možete piti samo tri tjedna a nakon toga napraviti pauzu od dva mjeseca. Nakon dva mjeseca možete opet piti ovu čajnu mješavinu ali svaki drugi dan.

NAPOMENA: Žene koje imaju oblino menstrualno krvarenje ne smiju piti ovaj čaj, niti osobe koje imaju čir na želucu ili dvanaestpalačnom crijevu.

Prirodan lijek za liječenje kandide

Tinktura od mladih zelenih oraha

Ako je infekcija kandide postala hronična nakon tri mjeseca onda trebate ovaj provjereni prirodni lijek – tinktura od zelenih oraha. Ovu tinkturu možete napraviti po jednostavnom receptu: Staklenku napunite sa ¾ isjeckanih mladih zelenih oraha, i zatim prelijte sa 70% alkoholom (možete koristiti rakiju). Dobro zatvorite staklenku i ostavite sa toplom mjestu 21 dan. Svakodnevno trebate promućkati . Nakon 21 dan, procjedite i dobivenu tinkturu prespite u staklenu flašu. Možete uzimati jednu malu kašikicu tri puta dnevno ove tinkture od zelenih oraha za liječenje kandide.

Nadamo se da će vam ovi čajevi i prirodan lijek pomoći da se izborite sa infekcijama kandide. Prije korištenja bilo kakvih prirodnih lijekova posavjetuje se sa svojim liječnikom.

Advertisement