Kamilica – zdravstvene prednosti i prirodni lijekovi

Ova ljekovita biljka je dosta poznata na našim područijima i od davnina se koristi kao narodni lijek. Kamilica najviše raste na tlu koje je bogato glinom, oranicama, livadama. Nakon zime koja obiluje snijegom kamilica i izvorima vode, ona raste u obilju. Zbog povećane upotrebe pesticida u poljoprivredi na nekim područijima kamilica je iskorijenjena. Miris kamilice je ugodan i aromatičan. Tako vam je najlakše pepoznati ovu ljekovitu biljku. Cvjetovi kamilice se skupljaju od svibnja do kolovoza, ako ste u mogučnost najbolje je to raditi po popdnevnom svijetlu.

Kamilica

Kamilica lat. Matricaria

Kamilica kao lijek – zdravstvene prednosti

Advertisement

Kamilica je posebno korisna za bebe. Ako vaša beba pati od bolova u trbuhu i grčeva obavezno mu dajte čaj od kamilice. Čaj od kamilice pomaže u liječenju mnogih bolesti i zdravstvenih problema a ovdje su navedeni samo neki: pomaže protiv nadutosti, proljeva, erupcije, problemi sa probavom i gastritisa, kod menstrualnih poremećaja, u liječenju svih trbušnih bolesti, nesanice, upala testisa, groznice, rana i zubobolje. Kamilica je antiseptik i ima protuupalno djelovanje, posebno u slučajevima upale sluznice. Za vanjsku upotrebu kamilica se koristi kao oblog i za ispiranje očiju u slučaju konjuktivitis, vlažnih očiju. A koristi se i za ispiranje usne šupljine, posebno ako imate problema sa upalom zuba.
Mast od kamilice je korisna za liječenje hemoroida. Ova mast se također koristi za liječenje i zacjeljivanje rana. Inhalacije kamilicom je odlična za liječenje upale sinusa i pomaže kod ublažavanja simptoma prehlade. (Vrlo bitno da nakon ovoga tretmana ostanete na toplome)

Svaka osoba koja je uznemirena bi trebala popiti jednu šolju čaja od kamilice jer ima umirujuće i sedativni učinak.

Jastuk od kamilice možete primjenjivati na bolna područija tijela. A kupka od kamilice je jako korisna za vaš živčani sustav. Nakon teških bolesti ili sanja iscrpljenosti preporuka je da sebi napravite kupku od kamilice koja će vas opustiti.

Kamilica za ljepotu i njegu

Kamilica je našla svoje mjesto, kao prirodan kozmetički proizvod za njegu. Sa uljem od kamilice možete čistiti lice jednom tjedno ako želite mekanu i sjajnu kožu. Kamilica se koristi i kao regenerator za kosu a najbolje je učinkovita za plavu kosu. Daje joj predivan sjaj.

Stari Egipćani su Kamilicu posvetili bogu Sunca zbog ljekovitih efekata ulja i same biljke. Ime Matricaria dolazi od latinskog “mater” = majka – i, kao što je i ime implicira, je korištena za liječenje ženske bolesti.

Ovo su prirodni lijekovi koje možete napraviti od kamilice:

Čaj od kamilice.

Jednu punu žilicu kamilice stavite u 250ml vruće, prokuhale vode.

Kupka od kamilice

Advertisement

Za ljekovitu kupku od kamilice koja će vam biti od velike pomoći za ublažavanje bolova i opuštanje mišica, stavite dvije pune šake cvjetova od kamilice. A ako želite da očistite lice sa kamilicom onda jedan pregršt cvjetova od kamilice prelijte sa jednim litrom kipuće vode, ostavite da se ohladi i sa tim isperite svoje lice.

Kamilica i mlijeko

Ljekoviti napitak od kamilice možete napraviti uz pomoć mlijeka. U 250ml kipućeg mlijeka stavite jednu žilicu kamilice, procjedite i pijte toplo.

Inhalacija od kamilice

Inhalacija od kamilice pomaže kod simptoma prehlade,gripe a odlična je i za ublažavanje bolnih sinusa. U jedan litar kipuće vode dodajte 5 žilica kamilice. Para se inhalira pod ručnikom.

Jastuk od kamilice

Za ugodan san i opuštanje možete napraviti mali jastuk od kamilice. Čistu jastušnicu ispunite sa cvjetovima kamilice.

Ulje od kamilice

Ulje od kamilice je jako djelotvorno za opuštanje mišica i ublažavanje bola a možete ga napraviti po ovome receptu. U bocu stavite svježe ubrane cvjetove kamilice, prelijte sa hladno prešanim maslinovim uljem, sve dok nenapunite do vrha. Dobro zatvorie i čuvajte 14 dana na suncu. Nakon toga stavite ulje u frižider i koristite po potrebi.

Ljekovita mast od kamilice – Kako je možete napraviti?

250 g svinjske masti zagrijemo na temperaturu pečenja, u nju dodamo dvije pune šake svježih kamiličinih cvjetova; kad se sve zapjeni, promiješamo, zaklopimo i sve zajedno ostavimo preko noći na hladnom mjestu. Sljedeći dan još jednom malo zagrijemo i istisnemo kroz lanenu krpu. Na temelju iskustva najbolje je napravrti ovako: lanenu krpu stavimo u sito, objesimo nad cjediljku i istisnemo. Mast će biti tako ravnomjerno izmiješana i ulivena u čiste staklene čaše ili lončiće.

Advertisement