Kalcij – Simptomi nedostatka – Namirnice

Među svim zdravstvenim prednostima kalcija, najvažnije je da pomaže u održavanju kostiju i zubnog zdravlja, kao iu prevenciji raka debelog crijeva i smanjenju pretilosti. Trebamo ga od rođenja sve dok ne postanemo stariji. U našim dojenčadi, to je potrebno za pravilan rast kostiju i zuba; tijekom adolescencije, kako se kosti razvijaju, kalcij je opet bitan za podršku rastu. Konačno, kad stariramo, naše kosti imaju tendenciju da postanu slabe, te stoga zahtijevaju dovoljno unosa kalcija. S toliko mnogo fancy dijeta oko nas, često smo skloni izbjegavanju hrane bogate kalcijem kao što su cijele grupe hrane, uključujući i mliječne proizvode. Ovo izbjegavanje često rezultira nedostatkom kalcija.
kalcij
Izvješća kažu da se stanja povezana sa nedostatkom kalcija su u porastu, osobito kod žena koje su na niskoj kalorijskoj prehrani kako bi postale vitke i stoga su suočene sa mogućnošću da obole od osteoporoze. Stoga je izuzetno važno konzumirati dovoljno kalcija, vitamina D, magnezija i K2 tijekom cijelog vašeg života.

Kalcij čini 2% ukupne tjelesne težine kod odrasle osobe. Pronađen je u ljudskom tijelu kao depoziti u kostima i zubima u velikim količinama. Tragovi minerala također su prisutni u krvožilnom sustavu, koji sprečavaju krvarenja.

Kalcij – Simptomi nedostatka

Advertisement

Prepoznavanje nedostatka kalcija u tijelu je vrlo jednostavno. To se događa kada vaši mišići bol ili dolazi do pojave grčeva. Također, ako pate od palpitacije, visokog krvnog tlaka, osteoporoze, slabih zuba i bolesti desni, nesanice, predmenstrualnih grčeva, tetanusa, hipertenzije i artritisa, što može ukazivati i na nedostatak kalcija.

Često, mnoga djeca od bolesti mekanih i slabih kostiju. Redovita konzumacija namirnica bogatih kalcijem je vrlo važna u rastu djece i tinejdžera jer može znatno smanjiti rizik od osteoporoze u starosti. Ova koštana bolest je uobičajena u jednoj od svake tri žene i u kod jednog mouškaraca na njih 12, starijih od 50 godina.

Kalcij – Namirnice bogate ovim mineralom

Lako je dostupan u mlijeku i mliječnim proizvodima kao što su sir i jogurt. Nadalje, orašasti plodovi, losos, sjemenke i mahunarke dobar su izvor kalcija. Popularna je ideja da je mlijeko najveći izvor minerala, ali to nije tako; Brokula može zapravo povećati razinu u vašoj prehrani najbrže.

Važno je napomenuti da poluobrano ili cjelovito mlijeko imaju vrlo sličan sadržaj kalcija. Ribe (losos i srdele ), lisnato zeleno povrće, uključujući brokule, špinat , sok od naranče , žitarice , kamenice , rižino piće , soja , bademi , crne oči, zeleni grašak su također su bogati izvori ovog minerala.

Kalcij – prednosti za zdravlje

To je bitan mineral za zdrave kosti, desni i zube. Liječnici često preporučuju ženama da uzimaju dodatke kalcija, osobito one koji pokazuju rane znakove koštanih problema kao što su osteoporoza.

Jača kosti

Kalcij jača kralježnicu i osigurava pravilan oblik tijela, kao i pomaže ublažiti prisutnost bolova u leđima. Pomaže u održavanju kostiju u pravilnom obliku i sprečava mnoge skeletne pritužbe poput artritisa i osteoporoze, što može ometati vašu slobodu kretanja i biti izuzetno bolno.

Upravljanje težinom

Advertisement

Kalcij učinkovito pomaže u održavanju optimalne tjelesne težine i kod muškaraca i kod žena. Ako postoji bilo kakav nedostatak minerala u vašoj prehrani, tijelo će imati tendenciju oslobađanja paratiroidnog hormona, što zauzvrat potiče kosti da ga oslobode u krvotok. To održava ravnotežu. S druge strane, paratiroidni hormon također potiče proizvodnju masnoća i sprječava njihovu razgradnju, što će vas potom udebljati. U osnovi, pobrinite se da uzimate pravu količinu kalcija, ali ne previše, tako da nemate problema sa pretilosti zajedno s ostalim zdravstvenim problemima.

Štiti srčane mišiće

Kalcij štiti vaše mišiće srca. Dovoljne količine ovog esencijalnog minerala mogu pomoći srčanim mišićima na grčenju i opuštanju. Također pomaže živčanom sustavu da održava odgovarajući pritisak u vašim arterijama. Ako je došlo do pada kalcija, oslobođen je hormon koji se naziva kalcitriol, koji je odgovoran glatke mišiće arterija, čime se povećava krvni tlak. Kardijalni mišići trebaju ekstracelularne kalcijeve ione za kontrakciju. Kada se unutarstanična koncentracija kalcija povećava, ioni se skupljaju na protein troponin. To potiče izlučivanje ekstracelularne tekućine i unutarstaničnih zaliha, uključujući i skeletni mišići, koji se aktivira samo kalcijem pohranjenim u sarkoplazmatskom retikulumu.

Sprječava rak debelog crijeva

Adekvatan kalcij sprječava ukupni rizik od raka debelog crijeva i potiskuje rast polipa koji mogu dovesti do raka. Njegovo dopunjavanje smanjuje rizik od adenoma, kao i nemalignih tumora debelog crijeva. To je zapravo preteča raka debelog crijeva, ali još uvijek nije poznato da li unos kalcija u potpunosti smanjuje rizik od raka. Višak minerala ostaje u vašim crijevima nakon što vaše tijelo apsorbira ono što mu treba. Na svom putu kroz debelo crijevo, ovaj neapsorbirani kalcij vjeruje se da se veže na promotore karcinoma tako da se izlučuju zajedno iz tijela. Istraživanja su pokazala da oba izvora hrane kalcija i njegovih dodataka pružaju taj zaštitni učinak. Dodaci se trebaju uzimati u tekućem obliku jer tekući vitamini apsorbiraju 5 puta bolji od pilula.

Smanjuje predmenstrualnu depresiju

Odgovarajuće količine kalcija smanjuju simptome predmenstrualnog sindroma poput vrtoglavice, raspoloženja, hipertenzije i mnogih drugih. Niska razina minerala može potaknuti oslobađanje hormona koji su odgovorni za predmenstrualno raspoloženje, uključujući razdražljivost i depresiju.

Sprječava bubrežni kamenac

Bubrežni kamenci zapravo su kristalizirani naslage kalcija i drugih minerala u ljudskom urinarnom traktu. Najčešći oblik bubrežnih kamenaca je oksalatni kamen. Prethodno se mislilo da visoki unos ili velika apsorpcija minerala razvijaju bubrežni kamenac, no najnovije studije pokazuju da visok unos kalcija u prehrani znatno smanjuje rizik od bubrežnih kamenaca. Ukratko, kalcij u prehrani iz zdravih namirnica ne uzrokuje bubrežne kamence, ali višak količine minerala prisutnih u vodi rezultira bubrežnim kamencom. Drugi čimbenici poput visoke konzumacije oksalata od lisnatog povrća kao što su kelj i špinat, kao i smanjena potrošnja tekućine, mogu biti veliki uzrok bubrežnih kamenaca.

Kontrolira alkalnu pH razinu tijela

Brza hrana, višak šećera i konzervirane namirnice pridonose formiranju kiselosti u tijelu, što bi moglo dovesti do raznih bolesti kao što su rak, bubrežni kamenac i hipertenzija. Kalcij pomaže održavanju zdrave pH razine u tijelu, čime se poboljšava vitalnost i cjelokupno zdravlje.

Kontrolira krvni tlak

Neka istraživanja pokazala su da će vegetarijanska prehrana s velikom količinom kalcija, magnezija, kalija i vlakana rezultirati smanjenjem krvnog tlaka. Dok su drugi istraživači zaključili s različitim mišljenjima i rekli da povećani unos rezultira hipertenzijom. Kasnije se vidjelo da je razlog za takvih rezultata bio jer su ove studije testirale učinak pojedinačnih hranjivih tvari umjesto izvora hrane koji imaju taj nutritivni sadržaj. Nacionalni instituti zdravstva proveli su istraživanje istraživanje pod nazivom “Dietary Approaches to Stop Hypertension (DASH)”. “Tipična američka” dijeta uspoređena je s dvije promijenjene dijete bogate voćem i povrćem i kombiniranom DASH dijetom punjenom voćem, povrćem i kalcijem. Rezultati su pokazali smanjen krvni tlak.

Da bi se testirali kombinirani učinak hranjivih tvari, uključujući kalcij iz hrane na krvni tlak, provedena je studija koja istražuje utjecaj raznih uzoraka prehrane na krvni tlak. Ova studija je proučavala učinke tri različite dijete na povišeni krvni tlak i utvrdila da kombinirani učinci raznih namirnica i dalje pokazuju da je koristan u smislu krvnog tlaka.

Sveukupno, čini se da konzumiranje adekvatnog unosa voća i povrća kao i kalcija igra značajnu ulogu u kontroli krvnog tlaka.

Oralna higijena

Kalcij štiti vaše zube čuvajući čeljusnu kost čvrstom tijekom cijelog vašeg života, što zauzvrat osigurava noge zube, gdje bakterije ne mogu napredovati. Dakle, prije nego što vam zubi i desni počnu davati bilo kakve probleme, budite sigurni da imate prehranu koja je bogata kalcijem. Njegov unos treba biti visok, osobito u mlađim godinama, tako da djeca mogu odrasti i imati snažne zube.

Kalcij – Zaključak

Kalcij, koji je najvažniji mineral, obično se najviše zanemaruje. Djeca obično uživaju u tome što imaju mlijeko i konačno prestanu konzumirati mlijeko. Treba biti poznato da takvi nedostaci kalcija mogu dugoročno dovesti do mnogih bolesti. Ako mlijeko i mliječni proizvodi nisu poželjni, pokušajte zamjeniti te sastojke s drugim žitaricama i napraviti recepte koji uključuju mlijeko i mliječne proizvode. Međutim, sve apoteke i trgovine imaju u svojoj ponudi dodatke kalcija, iako je uvijek poželjno savjetovati liječnika prije početka bilo kakvog medicinskog tretmana.

Advertisement