Kako uzgojiti cimet kod kuće?

Uzgajati cimet kod kuće je jedan odličan način kako da brinete o svome zdravlju. Također se jako lijepo uklapa i u vaš interijer. Budući da su urbani vrtovi sada jako popularni, stoga i cimet zaslužuje da bude dio vašeg urbanog vrta.

Cimet

Cimet

Cimet ima mnogo blagodati za koje većina ljudi još nije čula. Obično se upotrebljava kao aromatični dodatak ili začin u slasticama ali i drugim receptima. Treba reći to da cimet nije samo ukusan. Konzumiranje cimeta može biti također sinonim za to da brinete o svom zdravlju i svojoj figuri. Na osnovu svega dosad rečenog, jasno je zašto biste trebali naučiti uzgajati cimet kod kuće.

Ako ste dijabetičar, onda je to još važnije jer je cimet za vas savršen dodatak vašoj ishrani. Naučna istraživanja su pokazala da cimet pomaže kod regulacije nivoa glukoze u krvi. Tako da se lijepo možete počastiti ovim začinom istovremeno čineći toliko dobrog za svoje tijelo.

Cimet je također nezamjenljiv proizvod za ljude koji su na dijeti jer su šećer prvi od sastojaka koji je zabranjen.

Ako još pogledamo na dobrobiti cimeta, moramo reći i da pomaže kod kontrole lipida u krvi. Lipidi pretvaraju masti u trigliceride ili kolesterol. Kao što možete zaključiti, uzgajanje cimeta kod kuće može biti veoma pametan izbor zato što možete imati pod kontrolom cijeli proces rasta biljke i upotrebljavati ga kada god to poželite.

Šta vam je potrebno za uzgajanje cimeta kod kuće

Advertisement

Porast popularnosti organskog povrtlarstva čini urbano vrtlarenje mnogo lakšim.
Više vam nije potreban veliki komad zemlje da biste uzgojili svoje vlastito povrće i začine. Sve što vam je potrebno za urbani vrt je direktna sunčeva svjetlost i pristup vodi te povrtlarske alatke koje možete naći online ili u specijalizovanim agro radnjama i poljoprivrednim apotekama.

Za uzgoj cimeta kod kuće su vam potrebne sljedeće stavke:

  • Sjeme cimeta : Možete kupiti sjeme cimeta.
  • Male saksije za prvi rast. U većini slučajeva, za uzgajanje cimeta kod kuće, prvi korak je razdoblje inkubacije. Kasnije ćemo se vratiti na ovaj korak.
  • Srednje velike saksije. Kada sjemenke prvi put proklijaju, morat ćete ih presaditi u veće saksije. Imajte na umu činjenicu da će biljka dostići visinu od 120 cm kada dosegne puni rast. Ipak ovo sve ovisi o tome koliko imate slobodnog prostora na raspolaganju.
  • Kombinacija kiselog tla, tresetne mahovine i perlita (anorganski vulkanski pijesak). Za uzgajanje ovog začina, potrebno vam je pjeskovito i ocjedito tlo da bi voda mogla lakše da prolazi kroz to tlo. Jako je bitno da ima visok sadržaj organskih materija.
  • Dobro osvijetljeno mjesto, ali ne previše izloženo direktnoj svjetlosti. Cimet preferira klimu s dosta vlažnosti. Stoga, ako želite uspješno uzgajati cimet kod kuće, od temeljne je važnosti odrediti mjesto na kojem ćete postaviti biljku.

Kako uzgajati cimet kod kuće

Slijedite ovih nekoliko jednostavnih koraka i doživjeti ćete uspjeh:

Inkubirajte na toplom mjestu

Advertisement

Cimetovo prirodno stanište su područja s puno vlažnosti. Dakle, za ovaj prvi korak preporučuje se pomiješati sjemenke sa supstratima te ostaviti u saksiji na sjenovitom mjestu.

Zalijevajte dnevno

Cimet ne može opstati bez vode. Kako god, bilo koje zemljište da upotrijebite, zalijevajte biljku jednom ili dva puta na dan i to će biti dovoljno.

Presadite za četiri mjeseca

U tom period, biljka će biti dovoljno stara da je možete presaditi u krajnju posudu. Morate da imate na umu veličinu biljke, jer i najbolja saksija uvijek ovisi o stabljici.

Premjestite na svjetlije mjesto

Kada su urađeni svi prethodni koraci, biljkama je potrebno malo sunčevih zraka. Ali sjetite se, sunčeve zrake ne smiju direktno da padaju na biljke.

Zaljevajte biljke ali ih nemojte “utopiti”

U ovoj fazi morate biti sigurni u to da biljke dobijaju dovoljno vode baš kao i u prvom koraku. Ipak, treba paziti na to da ne zalijevate previše, što može dovesti do toga da korijenje istrune.

Korištenje ovih nekoliko jednostavnih koraka može vas dovesti do uspjeha i to bez mnogo truda. Uz sve svoje hranljive vrijednosti, jednostavno ćete svoje prijatelje ostaviti bez riječi sa ovim prekrasnim ljetnim lišćem. Bez obzira da li su listovi žute boje ili ste možda izabrali bijelu sortu cimeta, ovo lišće daje nevjerovatan dekorativni učinak. Također, lišće ostavlja slasnu aromu koja će u trenu ispuniti vaš dom, stvarajući tako sjajan i aromatičan ambijent.

Sve ovo je jako blizu vas i što je još važno, besplatno je. Kao što već znate, jako dobra ideja je uzgajati svoju hranu zbog vlastitog zdravlja ali i zbog vlastitog novčanika. Zbog svega toga, sada se nadamo da ćete pokušati uzgojiti ovaj nevjerovatni začin kada poznajete njegove dobrobiti za čišćenje tijela kao i za “zaslađivanje” vaše duše.

Advertisement