Kako se riješiti neugodnog mirisa stopala?

Ponekad, jako teško je riješiti se neugodnog mirisa stopala. Stoga, veoma je važno da unaprijedite vaše higijenske navike i da odaberete prave proizvode. Ovdje ćete otkriti najbolje preporuke kako se riješiti ovog jako čestog problema!

Neugodnog mirisa stopala

Stopala

Želite se riješiti neugodnog mirisa stopala? Ako je tako, onda definitivno niste sami. Miris stopala, medicinski terminom nazvano bromhidrosis, je veoma čest problem koji je najčešće prouzrokovan rastom bakterije na koži vaših stopala. Ovaj problem je često uzrokovan i lošom higijenom ali ima još mnogo drugih uzroka.

Mnogo je industrijskih proizvoda koji obećavaju da ćete se riješiti tog neugodnog mirisa vaših stopala ali je uz to neophodno da primjenjujete svu ostalu njegu i navike kako biste smanjili ili potpuno eliminisali taj miris.U ovom članku, podijeliti ćemo sa vama četiri važne smjernice koje ćete moći primjenjivati svakodnevno.

Zašto patite od neugodnog mirisa stopala

Advertisement

Prije nego što otkrijemo metode za rješavanje neugodnog mirisa stopala, važno je da uočimo njegove potencijalne uzročnike.

Prvo, morate imati na umu to da imate više znojnih žlijezda na vašim stopalima u poređenju na ostale dijelove tijela. Te znojne žlijezde oslobađaju znoj cijeli dan te tako omogućuju regulaciju temperature i održavaju kožu vaših stopala vlažnom. Dakle, ako se vaša stopala pretjerano znoje, onda postoji vjerovatnoća da ćete patiti od neugodnog mirisa stopala.

Znoj, uz dodatak toplote i zatvoreni u vašoj obući, stvaraju savršeno okruženje za razvoj bakterija, prema mišljenju dr.Das-a sa Harward University. Iako se ti mikroorganizmi prirodno nalaze na našoj koži stopala i pomažu razgradnju znoja, njihovo veliko širenje može dovesti do neugodnih mirisa.

Smjernice za rješavanje neugodnog mirisa stopala

Ponekad, upotreba pudera i dezodoransa za stopala nije dovoljna da biste se riješii neugodnog mirisa stopala. Iako su se u posljednjih nekoliko godina njihove formule znatno poboljšale, i dalje uspijevaju samo privremeno da neutrališu neugodne mirise.
Stoga je važno da primijenite i ostale korisne i ključne savjete.

Perite vaša stopala svakodnevno kako biste se riješili neugodnih mirisa

Ispravna higijena stopala je jedan od osnovnih aspekata u borbi protiv neugodnih mirisa. Zbog toga, osnovno je to da to činite svakodnevno, koristeći blagi sapun i specijalnu četkicu za stopala. To dvoje će vam olakšati uklanjanje mrtvih ćelija kože i prljavštine.
Šta trebamo činiti?

 • Ako stvarno patite od jako neugodnog mirisa stopala, perite stopala dva puta na dan.
 • Možete to učiniti uz jutarnje tuširanje ili jednostavno ih namočite u umivaonik sa sapunom i vodom.
 • Nakon pranja stopala, budite sigurni da ste ih dobro posušili, obraćajući posebnu pažnju na kožu između vaših nožnih prstiju, gdje najčešće ostaju tragovi vode.

Mijenjajte vaše čarape svakodnevno daspriječite neugodan miris stopala

Advertisement

Čarape skupljaju znoj i bakterije tokom cijelog dana, te ih stoga morate mijenjati i prati adekvatno.

To je naravno pitanje lične higijene. Mijenjanje čarapa svakog dana štiti vas od nakupljanja znoja i bakterija koje uzrokuju pojavu neugodnih mirisa. Činjenica je, u vrućim danima ili kada imate mnogo psihičke aktivnosti, najbolje je da čarape mijenjate najmanje dva puta dnevno.
Sada, uprkos tome što sve cipele ne izgledaju dobro sa čarapama, najbolje da ih upotrebljavate kad god je to moguće. Ovaj odjevni predmet vam omogućava da koža stopala nema direktan kontakt sa vašom obućom, te stoga tragovi znoja ne mogu ostati unutra na obući.

Šta trebamo činiti?

 • Pokušajte kupovati čarape od prirodnih i prozračnih vlakana. Izbjegavajte čarape napravljene od sintetičkih materijala.
 • Kada ne možete nositi čarape, koristite antiperspirant za vaša stopala.
 • Prije ponovnog nošenja, obavezno dobro operite vaše čarape.

Mijenjajte vaše cipele kako biste se riješili neugodnog mirisa stopala

Da biste se riješili neugodnih mirisa, morate imati najmanje dva para cipela. Zašto?
Dakle, u osnovi to omogućuje svakom paru obuće da se osuši od znoja i vlage prije nego što ih budete ponovno nosili.
Šta trebamo činiti?

 • Mijenjajte svoju obuću najmanje svaki drugi dan.
 • Kada ih ne nosite, ostavljajte ih na hladnom i provjetrenom mjestu kako bi neugodni mirisi mogli da ispare.
 • Ako primjetite da su cipele jako vlažne, uklonite uložak iz njih i ostavite ih da se osuše na toplom mjestu.

Nosite otvorenu obuću da spriječite neugodan miris stopala

Nošenje otvorenih cipela u najtoplijem godišnjem dobu omogućava vam ventilaciju ovog područja i smanjuje znojenje.
Ventilacija kože na stopalima je ključ u rješavanju problema uklanjanja vlage koja dovodi do nugodnih mirisa i nošenje cipela sa zatvorenim prstima. Zbog svega toga, stručnjaci savjetuju da nosite obuću koja olakšava ventilaciju, kao što su sandale.
Šta trebamo činiti?

 • Nosite otvorenu obuću najmanje dva sata dnevno kako bi vam stopala bila na zraku.
 • Ako je moguće, nosite otvorenu obuću kada god je toplo vrijeme.
 • Osigurajte se da nosite ovakvu obuću na javnim mjestima, kao što su tuševi i bazeni za plivanje.

Posavjetujte se sa doktorom ako problem i dalje postoji

Ako ovaj problem i dalje postoji pa ako dođe do pogoršanja, trebali biste posjetiti svog doktora. Možda će vam predložiti dermatologa ili endokrinologa, u zavisnosti od vašeg problema.
Možda je neka infekcija ili hormonski disbalans „krivac“ za neugodan miris vaših stopala. U tom slučaju, trebat će vam specijalizirani tretman koji ćete moći upotpuniti prirodnim lijekovima koje smo vam naveli ovdje.

Bilo kako bilo, ne dozvolite da vam ovakav problem naruši samopoštovanje. Mnogo je dostupnih rješenja, i ako uložite dovoljno truda, možete se lako riješiti ovog problema.

Advertisement