Kako na prirodne načine možete ojačati svoj imunitet?

Tijekom hladnijih mjeseci, kada je smanjeno izlaganje suncu i povećana izloženost virusima gripe i prehlade, jako je važno razviti strategiju pomoću koje ćete zaštititi sebe i svoju obitelj. Postoje brojni prirodni načini kako spriječiti nastanak i ubrzati oporavak od gripe i prehlade.

Čaj za jačanje imuniteta

Najvažnije od svega je dovoljno spavati i ostati fizički aktivan. Ako ćete zanemariti ova dva faktora, ništa drugo neće dati željeni efekt.

Zapamtite kako je za djecu normalno da se zaraze virusom oko 5 puta godišnje, a za odrasle 2 puta. Na taj način prirodno jačamo imunitet. Oboljenje ne mora nužno biti znak slabog imunološkog sustava, već trajanje i intenzitet bolesti određuju snagu imunološkog sustava.

Pijte toplu vodu s limunom

Advertisement

Limuni su idealni za uravnoteženje pH vrijednosti tijela. Ujutro, čim se ustanete, popijte toplu vodu sa svježe iscijeđenim sokom od limuna. Limun smanjuje kiselost tijela, a svi znamo da bakterije i virusi vole kiselost. Jabučni ocat je također dobar način regulirati kiselost, ali je limun u pravilu bolje prihvaćen i od strane djece.

Povećajte unos vode

Većina glavobolja je uzrokovana manjkom unosa vode. Glavobolje su samo jedna od posljedica manjka unosa vode. Sljedeća, najčešća, je oslabljen imunitet jer stanice u tijelu ne mogu normalno funkcionirati. Pobrinite se da svaki dan unesete dovoljno vode, bilo putem čajeva, juha, variva ili obične vode.

Smanjite unos kave

Kofein dehidrira tijelo i može otežati apsorpciju nekih minerala i vitamina. Ako pijete kavu, svakih 250ml kave popijte 500ml vode. Tako ćete omogućiti tijelu nesmetano funkcioniranje, a imunitetu snagu.

Smanjite unos šećera

Ako želite napraviti samo jednu stvar za jačanje imuniteta, neka to bude smanjenje unosa šećera. U roku od nekoliko dana ćete primijetiti povećanje razine energije. Ako ste ljubitelj slatkog, odaberite prirodne šećere. Neki od najboljih izbora su smeđi šećer i stevija.

Povećajte unos proteina

Proteini su neophodni za izgradnju jakog i otpornog tijela, uma i imunološkog sustava. Prehrana siromašna proteinima je najopasnija za zdravlje jer to najčešće znači prekomjeran unos ugljikohidrata koje tijelo jako brzo pretvara u glukozu. To će uzrokovati nagle promjene razine šećera u krvi i rad imunološkog sustava i štitne žlijezde staviti pod dodatan, krajnje nepotreban, napor.

Povećajte unos svježeg voća i povrća

U njima ćete pronaći gotovo sve što vašem tijelu treba: antioksidante, vitamine, minerale, vlakna i enzime. Nutritivna vrijednost koju primate konzumacijom svježeg voća i povrća je neprocjenjiva. Zaštitit sve stanice u tijelu, uključujući imunološke. Odaberite tamne boje (bobice, kelj, špinat) jer one sadrže najviše flavonoida, polifenola i antioksidansa.

Ne skrivajte se od hladnoće

Hladan i svjež zrak čini čuda za vaš imunitet. Većina nas čak 90% vremena provodi u zatvorenom, udišući filtrirani zrak i mikrobe drugih ljudi. Stoga iskoristite svaku priliku boraviti na hladnom svježem zraku u prirodi. Istraživanja su pokazala da boravak u prirodi može stimulirati rad štitne žlijezde, žlijezde koja značajno sudjeluje u kontroli funkcioniranja tjelesnih stanica.

Pametno odaberite suplemente

Vitamin C je moćan antioksidant koji će pomoći u liječenju virusnih bolesti.

Ulje origana ima moćna antivirusna i antibakterijska svojstva.

Echinacea jača imunološki sustav i pospješuje iskašljavanje.

Vitamin D ima čudesno antimikrobno djelovanje, a manjak može povećati rizik od nastanka gripe, prehlade i drugih infekcija.

Beta karoten štiti i zacjeljuje membranu respiratornog sustava.

Cink ublažava bolove u grlu i jača imunitet.
Izvor:centar zdravlja

Advertisement