Kada ne trebate koristiti sodu bikarbonu

Vjerojatno znate za brojne fenomenalne namjene sode bikarbone koje nadilaze njezinu u potrebu u kulinarstvu. Ova namirnica vam, između ostalog, može pomoći u održavanju higijene u kućanstvu i njezi ljepote. Međutim, u nekim situacijama je ipak treba izbjegavati.

Soda bikarbona – Foto:Pixabay

Evo kada soda bikarbona nije idealno rješenje:

Advertisement

1. Da li često patite od žgaravice?

Soda bikarbona je u tim situacijama izuzetno učinkovit lijek protiv žgaravice, ali ne treba pretjerivati. Ako vas često muče ovi problemi, ipak se obratite liječniku.

2. Iako je soda bikarbona odlična za čišćenje kućanstva, nemojte je koristiti na posudama od aluminija.

Advertisement

Može doći do neželjog djelovanja i na posuđu se mogu pojaviti mrlje.

3. Ako stavite samo otvorenu kesicu sode bikarbone u hladnjak ili je sipate u posudicu, neće biti tako učinkovita u neutraliziranju neugodnih mirisa.

Za najbolji učinak je potrebno posuti sodu po poslužavniku i držati ga na jednoj polici hladnjaka. Međutim, tako ćete zauzeti veliku površinu u hladnjaku i biće manje mjesta za druge namirnice.

4. Vjerojatno znate da vam soda bikarbona može poslužiti ugasiti zapaljeno ulje.

Međutim, to nije jednostavan postupak. Čak i ako imate u blizini veliku količinu sode bikarbone, nema sigurna razdaljina s koje biste mogli pospete sodu po upaljenom tavi ili šerpi. Zbog toga zaboravite na ovu ulogu sode bikarbone i nabavite učinkovit aparat za gašenje požara koji će vam uvijek biti pri ruci.

5. Soda bikarbona ima brojne korisne primjene u njezi tijela.

Međutim, s obzirom da je alkalna supstanca, ne preporučuje se u liječenju akni. Naime, soda eliminira prirodne kiseline na koži, čime se stvaraju pogodni uvjeti za širenje akni.

6. Možda djeluju slično, ali soda bikarbona i prašak za pecivo nemaju isti efekt.

Oba proizvoda stvaraju ugljični dioksid u određenim uvjetima, čime daju odličnu teksturu pecivima. Međutim, soda bikarbona reagira s kiselinama koje se već nalaze u hrani. s druge strane, prašak za pecivo u sebi ima kiselinu. Zbog toga nisu dobra međusobna zamjena.
Izvor:
stvarukusa
https://www.networx.com/article/6-ways-not-to-use-baking-soda

Advertisement