Kada ne smijete koristiti kurkumu kao lijek

Često se pretpostavlja da ako je nešto prirodno, ne može izazvati nikakve nuspojave, a pogotovo ne kurkuma. Kurkuma je treći najpopularniji začin, budući da ima brojne zdravstvene prednosti, ima jedinstvenu aromu i može se koristiti kao boja.

Kurkuma

Međutim, kurkuma može uzrokovati brojne nuspojave koje uključuju vrtoglavicu, mučninu, proljev i bolove u trbuhu. Dakle, postoje određene skupine ljudi koji bi trebali izbjegavati korištenje kurkuma kao lijek.

Probavni poremećaji

Advertisement

Prema Sveučilištu Maryland Medical Center, kurkuma može ometati antacid lijekove, a može dovesti do povećane kiseline u želucu, u slučaju da je u kombinaciji s antacid lijekovima kao što su Pepcid, Nexium, Tagamet, Prevacid ili Zantac.
Kurkuma sadrži neke supstance koje nakon dužeg konzumiranja mogu dovesti do želučanih poremećaja.

Razrjeđivanje krvi

Kurkuma također može usporiti zgrušavanje krvi, to je potvrdio National Institutes of Health. Stoga, ne treba koristiti kurkumu sa antikoagulansima ili antitrombocitnim lijekovima.
Lijekovi koji djeluje na zgrušavanje krvi i ne bi trebao biti uzeti zajedno sa kurkuma su sljedeći: Ibuprofen (advil, motrin, itd), Aspirin, Naproksen (anaprox, naprosyn, itd), Varfarin (coumadin), i drugi.

S obzirom na to da se može usporiti zgrušavanje krvi, trebali biste izbjegavati kurkuma u slučaju da uzimate biljne dodatake koji usporavaju zgrušavanje, a to su ginkgo, češnjak, vrba, đumbir, klinčić.
Osim toga, zbog ove osobine kurkume, ne smijete je konzumirati barem nekoliko tjedana prije operacije.

Problemi sa žučnim mjehurom

Kurkuma može pogoršati probleme žučnog mjehura, tako da bi trebao izbjegavati u slučaju da imate problema sa žuči ili žučnih kamenaca.

Osobe koje uzimaju određene lijekove također treba koristiti kurkuma sa pažnjom jer znamo da može ometati antikoagulanse kao što su varfarin, aspirina i klopidogrela.

Štoviše, kurkuma mogu također interferirati s lijekovima koji su anti-upalni ili nesteroidnih lijekovi. Također, morate pažljivo kombinirati sa lijekovima bilja.

Trudnoća i dojenje

Kurkuma je vjerojatno sigurno da se tijekom trudnoće i dojenja ako se uzima u umjerenim količinama, vrlo malo. MADA JE PREPORUKA DA IZBJEGAVETE KURKUMU TOKOM TRUDNOĆE I DOJENJA. Nesigurno je uzimati kurkumu u većim količinama jer može ugroziti trudnoću, također može stimulirati maternicu i izazvati probleme sa mensturalnim ciklusom.
Nadalje, nema informacija za sada o razini sigurnosti kurkume u medicinskim količinama u slučaju dojenja, pa je poželjno da ga ne koristi kako bi se spriječile eventualne nuspojave

Bolesnici sa opstrukcijom bilijarnog trakta

Unatoč činjenici da je kurkumin pronađena u kurkuma uspješno prazni žučni mjehur, smanjuje rizik od stvaranja žučnih kamenaca i raka žučnog mjehura, bolesnici s preprekama bilijarnog trakta se savjetuje da izbjegavaju ovaj začin.

Advertisement