Japanska jabuka (kaki) – Ljekovitost i zašto ih trebate jesti

Japanske jabuke ili kaki su ukusna i egzotična voćka koja ne služe samo kao slatka i ukusna poslastica; u njima ima obilje zdravstvenih prednosti, uključujući sposobnost poboljšanja zdravlja očiju, smanjenja znakova starenja, sprečavanja različitih vrsta raka, poboljšanja probave, jačanja imunološkog sustava, smanjenja kolesterola, povećanja metabolizma, jačanja kostiju, jačanja kostiju kognitivne funkcije, snižavanje krvnog tlaka i briga o vašoj koži. Nadalje, japanske jabuke mogu pomoći vašem tijelu da brže zacijeliti, pomoći u mršavljenju, smanjiti upalu i poboljšati cirkulaciju krvi u cijelom tijelu.

Japanska jabuka - Kaki

Japanska jabuka – Kaki

Šta su japanske jabuke ili kaki?

Advertisement

Japanske jabuke su narančaste ili crvenkasto-smeđe boje voće, koje su u obliku malih, rajčica. One su poznati da imaju sladak okus. Obično postoje dvije vrste japanskih jabuka – one koje možete jesti nezrele i one za koje morate sačekati da sazriju. Japanske jabuke su bogati biljnim kemikalijama poznatim kao tanini, koji daju nezreloj varijanti voća gorak i suh okus. S druge strane, neke je sorta koja je također bogata taninima, ali se može konzumirati nezrela.

Japanska jabuka pripada znanstvenoj obitelji, Diospyros.

Sve vrste japanskih jabuka istih su osnovnih prehrambenih vrijednosti i zdravstvenih dobrobiti, uz nekoliko značajnih razlika, poput sadržaja vlakana i tragova neobičnih organskih spojeva. Japanska jabuka se može jesti svježe, sušeno, sirovo ili kuhano, što mijenja okus, ali je uglavnom slatka i mekana. Ako se dopusti potpuno dozrijevanje, možete se jesti kašikom.

Nutritivna vrijednost japanske jabuke

Prema USDA nacionalnoj bazi podataka o hranjivim tvarima, japanska jabuka je bogat vitaminom A, vitaminom C, vitaminom E i vitaminom B6, kao i dijetalnim vlaknima, manganom, bakrom, magnezijem, kalijem i fosforom. Prema dr. Masooqu Sadiq Buttu, M Tauseef Sultan i suradnici, koji su napisali izvješće o ovom voću u časopisu Eksperimentalne i kliničke znanosti, japanske jabuke također sadrže organske spojeve koji uključuju katehine, galokatehin, betulinsku kiselinu i različite karotenoidne spojeve koji spadaju u B kompleks vitamina, osim drugih komponenti kao što su proantocianidini, avonoidni oligomeri, tanini i fenolne kiseline.

Zdravstvene prednosti japanskih jabuka – kaki

U nastavku ćemo detaljnije pogledati zdravstvene prednosti japanskih jabuka:

Svojstva protiv raka

Ovo ukusno malo voće prepuno je antioksidanata, antikancerogenih sredstava koja mogu pojačati sposobnost vašeg tijela da se bori protiv slobodnih radikala, poboljšati cjelokupno zdravlje i zaštititi se od mnogih bolesti. Slobodni radikali su nusproizvodi staničnog metabolizma koji mogu mutirati zdrave stanice u one kancerogene i oštetiti različite organske sustave. Dr. Kim HJ i Dr. Kim MK, Odjel za hranu i prehranu, Ewha Woman’s University, Koreja, objavili su studiju u Korean Journal of Nutrition koja je istraživala antikancerogeni učinak ekstrakta listova japanskih jabuka na ljudske stanice raka želuca. Zaključeno je da su ekstrakti listova japanskih jabuka imali jake učinke protiv raka.

Japanska jabuka ima visoku razinu vitamina C i A, beta-karotena, flavonoida kao i fenolnih spojeva kao što su katehini i galokatehini, koji su povezani s sprečavanjem različitih vrsta raka. Dr. Naresh Kumar, dr. Masood Sadiq Butt i suradnici, objavili su studiju u časopisu Experimental and Clinical Sciences Journal koja sugerira da ovaj plod posjeduje karotenoide i katehine koji drže antikancerogene perspektive protiv različitih staničnih linija raka.

Jača imunitet

Advertisement

Japanska jabuka potiče imunitet zbog prisutnosti vitamina C. Imaju jedan od najviših sadržaja askorbinske kiseline (vitamina C) među ostalim plodovima, a jedna japanska jabuka ima oko 80% dnevne potrebe ovog korisnog hranjiva. P. Koehler, R. Eitenmiller i dr., Sveučilište Georgia, SAD, u studiji objavljenoj u Journal of Food Quality izjavili su da vitamin C stimulira imunološki sustav i povećava proizvodnju bijelih krvnih stanica, koje su primarna linija obrana tijela protiv mikrobnih, virusnih i gljivičnih infekcija, kao i stranih tijela ili toksina.

Pomaže probavu

Kao i većina voća, japanske jabuke su dobar izvor vlakana, koji sadrže gotovo 20% dnevne potrebe u jednom obroku. Vlakna pomažu tijelu da procesira hranu na učinkovitiji način dodajući masu stolici, potičući peristaltičko gibanje da pomiče hranu kroz probavni trakt, povećavajući izlučivanje želučanih i probavnih sokova, te olakšavajući simptome zatvora i proljeva. Sve u svemu, visoko voćni plod kao što je dragun može biti glavni poticaj za vaš gastrointestinalni sustav i može vas zaštititi od raka debelog crijeva i drugih sličnih bolesti. Također može pomoći ljudima da izgube težinu braneći ih od unosa lipida, što može uzrokovati pretilost. Dr. Shela Gorinstein, dr. Marina Zemser, dr. Martin Belloso i dr., Objavili su studiju u Journal of Nutritional Biochemistry, u kojoj se navodi da voće poput japanskih jabuka, koje je bogato dijetnim vlaknima poboljšava metabolizam lipida i sprječava oksidaciju niske gustoće. lipoproteinski kolesterol (LDL-C), koji zaustavlja razvoj ateroskleroze.

Sprječava prerano starenje

Japanska jabuka je bogat brojnim vitaminima, posebno vitaminom A, beta-karotenom, luteinom, likopenom i kriptoksantinom. Ti vitamini djeluju kao antioksidansi u tijelu kako bi smanjili oksidativni stres i spriječili prerano starenje, kao što su bore, starosne točke, Alzheimerova bolest, umor, gubitak vida, slabost mišića i niz drugih stanja. Tim japanskih istraživača objavio je studiju koja podupire zaštitni potencijal određene vrste polifenola koji se nalazi u kori japanskih jabuka, koji igra ključnu ulogu protiv oksidativnih oštećenja u procesu starenja.

Poboljšava vid

Spojevi u japanskim jabukama također imaju dokazanu korist za zdravlje vaših očiju! Zeaxanthin je član B kompleksa vitamina, koji je prisutan u japanskoj jabuki, a prema istraživanju dr. Kwak-Wai Lama i Dr. Paul Buta, objavljenom u Food Journalu, zeaksantin ima izravnu vezu s poboljšanim zdravljem oka zbog njegovo ponašanje kao antioksidativne tvari. Nadalje se navodi da ovaj spoj smanjuje makularnu degeneraciju, katarakte i noćnu sljepoću.

Održava krvni tlak u normalnim razina

Kalij je još jedan mineral koji se nalazi u značajnim količinama u japanskim jabukama. Kalij može djelovati kao vazodilator i sniziti krvni tlak, čime se povećava dotok krvi u različite dijelove tijela. Nizak krvni tlak također smanjuje naprezanje kardiovaskularnog sustava i sprječava pojavu raznih bolesti srca. Persimmons također sadrži razne organske spojeve koji dodatno smanjuju krvni tlak, što ih čini vrlo dobrim plodom za zdravlje srca.

Dr. Chin Fang Liu, dr. Shizue Kurakane i suradnici, objavili su studiju u Food, Science Technology Reserve, u kojoj su istraživali antihipertenzivne učinke nezrele japanske jabuke u spontano hipertenzivnih štakora. Studija je pokazala da kada su štakori bili hranjeni voćem 2-3 dana, došlo je do pada krvnog tlaka. Međutim, kako bi se potkrijepila ova tvrdnja, potreban je veći broj znanstvenih dokaza i studija.

Poboljšava cirkulaciju krvi

Uz snižavanje krvnog tlaka, japanske jabuke daju bakar, bitan element u stvaranju novih crvenih krvnih stanica. Bez bakra ne možete unositi različite esencijalne hranjive sastojke kako biste dobili dodatni hemoglobin. Povećana cirkulacija zdravih crvenih krvnih stanica povećava kognitivne funkcije, tonus mišića, metabolizam i energetsku razinu, kao i popravak rana i stanični rast.

Tim korejskih istraživača pod vodstvom dr. Myung-Sook Choi, Kyungpook nacionalnog sveučilišta objavio je studiju u Journal of Medicinal Food koja je otkrila korisne učinke etanolnog ekstrakta lišća stabala japanskih jabuka na cirkulaciju i metabolizam lipida u štakora, hrani se dijetom s visokim udjelom masti. Studija je otkrila da ima potencijal za poboljšanje cirkulacije ometanjem zgrušavanja krvi i aktivacijom trombocita i smanjenjem razine kolesterola u plazmi. Međutim, potrebne su daljnje detaljne studije kako bi se istražila ova posebna zdravstvena korist.

Poboljšava metaboličku aktivnost

Japanske jabuke sadrži elemente B kompleksa vitamina kao što su piridoksin, folna kiselina i tiamin, koji su svi bitni dijelovi različitih enzimskih procesa i metaboličkih funkcija u cijelom tijelu. Ovi elementi osiguravaju da sustavi vašeg tijela djeluju učinkovito i djelotvorno, čime se povećava vaš ukupni metabolizam. Dr. Long-Gang Zhao, dr. Quing-Li-Zhang i dr., Objavili su istraživanje u časopisu Scientific Reports Journal, u kojem se navodi da beta-karoten prisutan u japanskoj jabuci može spriječiti poremećaje metabolizma, osim drugih teških bolesti. Nadalje, japanska jabuka može povećati razinu energije, povećati tonus mišića i poboljšati probavu.

Kako jesti japansku jabuku?

Japanske jabuke i neke vrste se mogu jesti svježe, sušeno, sirovo ili kuhano, što mijenja okus, ali je uglavnom slatko i mekano. Ako se dopusti potpuno dozrijevanje, meso(unutrašnjost japanske jabuke) se gotovo može izvaditi žlicom.

Tu je i zabluda da im se dopušta da sazrijevaju gotovo do trulog stanja, ali u stvarnosti trebate im dopustiti da dozrijevaju dok ne budu potpuno mekani.

Napomena i moguće nuspojave: Japanske jabuke se sastoji od flavonoidnih antioksidanata i tanina, koji su korisni za zdravlje srca jer smanjuju krvni tlak, smanjuju razinu lošeg kolesterola i smanjuju upalu. Skupina turskih istraživača provela je istraživanje na štakorima koje je pokazalo da su taninska kiselina i galna kiselina, obje pronađene u japanskoj jabuci, učinkovite u snižavanju visokog krvnog tlaka. Međutim, previše japanskih jabuka može značajno sniziti krvni tlak, stoga izbjegavajte unos ako ste hipotenzivni. Osim toga, uživajte u ovim slatkim plodovima i zdravstvenim prednostima koje će vam pružiti!

Advertisement