Jagode za zdravlje – 8 velikih prednosti

Jagode su posebne: diuretičke su, protuupalne i detoksikacijske. Zahvaljujući flavonoidima koji sadrže, pomažu i u borbi protiv oksidativnog stresa. Jagode su mali svijetlo crveni plodovi koji se već stotinama godina široko koriste u svim vrstama recepata. Biljka, poznata u naučnom smislu kao Fragaria ananassa, pripada obitelji Rosaceae. Ovo voće dolazi iz Amerike, a u Europu su uneseni tek u 18. stoljeću. Prednosti jagoda su višestruke i široke.

Jagode

Jagode

S prehrambenog stajališta, jagode imaju veliku količinu antioksidanata. Zajedno sa svim njihovim vitaminima i mineralima, to ih čini izuzetno dobrim za vaše tijelo.

U stvari, s obzirom da imajuvrlo malo kalorija, pomažu u da se osjećate siti i ubrzavja metabolizam, stručnjaci ih preporučuju za zdravo mršavljenje. Također pomažu u reguliranju razine šećera u krvi i sprječavaju stvaranje slobodnih radikala.
Sve to znači da su ovo bobica bez kojih ne možete, pogotovo ako želite voditi zdrav način života. U nastavku želimo vam reći o 8 glavnih prednosti jagoda za zdravlje. Nakon ovoga, mislimo da ćete početi uživati u njima puno više!

Prednosti jagoda protiv kardiovaskularnih bolesti

Advertisement

Jedna od prednosti jagoda je da sadrže vrstu antioksidansa poznatog kao antocijanin, koji se apsorbira u vaše tijelo i pomaže poboljšati vaše kardiovaskularno zdravlje. Ova tvar smanjuje upalu, a istovremeno snižava razinu kolesterola i triglicerida.

Također pomaže u smanjenju rizika od hipertenzije, jer arterije čine elastičnijim i sprečavaju ugruške. Jedenje jagoda dva ili tri puta tjedno može smanjiti rizik od srčanog udara i moždanog udara.

Hidratiziraju

Zbog visokog sadržaja vode – oko 92% – jagode su jedna od hidratizirajućih namirnica koju možete jesti. Izvrsni su za vruće dane, ne samo zato što su osvježavajući, već i zato što suzbijaju učinak gubitka tekućine.

Oni su jedan od najboljih izbora za sportiste. Povrh toga, neophodni minerali u ovom voću potiču pravilan balans elektrolita u vašem tijelu.

Jagode pomažu poboljšati vaše raspoloženje

Jagode sadrže hranjive tvari poput vitamina B1, ponekad poznatog i kao nutrijent za raspoloženje, koji će vam pomoći u borbi protiv razdražljivosti i tuge. Ovaj nutrijent se asimilira u vaš živčani sustav , što potiče na povećanje proizvodnje hormona sreće.

Jagode su odlične za vašu kožu

Zbog sadržaja vitamina, minerala i visokog sadržaja vode, ovo malo voća je velika pomoć za održavanje vaše kože zdravom i lijepom. Kao posljedica toga, njihovo redovito konzumiranje potiče eliminaciju toksina koji ubrzavaju starenje i istovremeno pomažu kod neravnoteže pH kože.

Jagode također možete koristiti površinski, u obliku maski ili kreme, za piling i omekšavanje vaše kože.

Jagode pomažu protiv opstipacije

Jagode sadrže značajne količine vlakana. Kad ovo kombinirate s vodom, pomaže poboljšati crijevno kretanje kako bi se olakšalo uklanjanje otpada. Kao rezultat, ovi spojevi pomažu da se otpad lakše kreće kroz vaš probavni trakt.
Istovremeno, jagode pomažu u kontroli upale trbuha i drugih simptoma sporog probavljanja .

Jagode dijeluju protuupalno

Jagode i druge bobice dobre su za smanjivanje upala zbog toga što imaju visok udio vitamina C, esencijalnih minerala i antioksidanata. Ove hranjive tvari daju im protuupalne, detoksikacijske i diuretske učinke, koje potiču uklanjanje otpada i pravilno funkcioniranje stanica.

Stoga je ovo voće dobro za ublažavanje bolova u mišićima i zglobovima, pa čak i za pomoć kod artritisa.

Jagode pomažu zdravlje očiju

Jagode sadrže visoku razinu pigmenata poput luteina , karotena koji pridonosi dobrom zdravlju očiju. Ovi antioksidanti djeluju zajedno s vitaminom C na stvaranju filtera koji štiti vaše oči od UVA zraka i toksina iz okoliša. Tako smanjuju rizik od katarakte i makularne degeneracije. Osim toga, vitamin C podržava zdravlje rožnice i mrežnice.

Jagode su dobre i za mozak

Flavonoidi u ovom malom plodu odlični su za optimiziranje moždanih funkcija jer inhibiraju oksidativni stres. Oni su povezani sa smanjenim rizikom i mogu čak biti ključni u sprečavanju neurodegenerativnih poremećaja.

Jagode su nesumnjivo hrana prepuna hranjivih sastojaka sa sposobnošću da značajno utječu na vaše zdravlje. Najbolji način da ih jedete sirove, svježe i zrele da biste uživali u 100% uživali u svim prednostima jagoda za zdravlje.

Advertisement