Jaglac – Zdravstvene prednosti i Prirodni lijekovi

Jaglac, u narodu poznat kao jagorčevina je ljekovita biljka koja nam može pomoći u liječenju i ublažavanju mnogih zdravstvenih problema. Latinskog naziva Primula vulgaris, jaglac je prvi vijestnik proljeća. Iz toga razloga samo sigurni da ćete vrlo lako pronaći ovu ljekovitu biljku i iskoristiti je u ljekovite svrhe.

Jaglac

Jaglac

Jaglac (jagorčevina) – Zdravstvene prednosti

Advertisement

Ova ljekovita biljka sadrži mnogo ljekovitih tvari a najpoznatija je saponin, koji pomaže vašem organizmu da raslaže sluz. Ova ljekovita tvar se najviše nalazi u korijenu jaglaca, mada je ima i listovima biljke. Listovi jaglaca sadrže i Vitamin C. Jaglac će vam pomoći u liječenju kašlja, bronhitisa i ostalih bolesti koje su vezane za respiratorni sistem.

Također će pomoći vašem organizmu da nadoknadi Vitamin C koji ste izgubili tokom zime. Također možete iskoristiti jagorčevinu za čišćenje krvi i detoksikaciju. Neki narodni liječnici tvrde da se može koristit i za liječenje anemije. Cvjetovi jaglaca se upotrebljavaju za pripremi raznih čajeva.

Jaglac (jagorčevina) – berba, uzgoj

Jaglac možete pronaći na sunčanim i suhim livadama, rubovima šuma,obroncima. Vrlo lako ćete prepoznati ovu biljku.

Ako želite uzgajati jaglac kod kuće, u svome vrtu to možete napraviti vrlo lako. Potrebno je da posadite jaglac u vlažnu zemlju, najbolje ispod neke voćke. Isto tako jaglac možete da zasadite u saksiji. Vrlo lagan je za rasađivanje.

Jaglac – Prirodni lijekovi

Proljetni čaj za čišćenje krvi

Dovoljno je da napravite čajnu mješavinu listova jaglaca i koprive u jednakom omjeru. Ovaj čaj piti 2 do 3 puta dnevno. Odličan je za čišćenje krvi.

A ako volite obični čaj od jaglaca(jagorčevine) jednostavno jednu punu kašiku cvjetova ove biljke prelijte sa 250ml vode.

Čaj od jaglaca koji djeluje protiv kašlja

Advertisement

40 g korijena jaglaca, 20 g sjemenki anisa, 2 g sjemenki komorača i 20 g lista podbjela. Svaki dan napravite čaj sa jednom žilicom ove mješavine. Obavezno zasladite sa medom i piti 3 puta na dan.

Ljekovito vino od jaglaca

Jednu staklenku napunite svježim listovima i cvjetovima jaglaca, nakon toga prelijte sa bijelim vinom. Teglu onda zatvorite i ostavite na toplo mjesto. Nakon tri sedmice procjedite i prelijte vino od jaglaca u staklenu bocu. Ljekovito vino od jaglaca je odličan prirodan lijek za jačanje srca. Pijte tri puta dnevno, po jednu žilicu ovoga vina rastopite u časi vode.

Čaj protiv nesanice od jaglaca

  • 100 g cvjetova jaglaca
  • 50 g cvjetova despika
  • 30 g šišarki od hmelja
  • 20 g gospine trave
  • 10 g korijena odoljena

Od ove ljekovite mješavine, uzmite jednu žilicu i prelijte sa 250ml vode. Tako ćete dobiti ljekoviti čaj koji pomaže protiv nesanice.

Sigurni smo da će vam jaglac ovoga proljeća biti od velike koristi i da ćete iskoristit njegovu ljekovitost od maksimuma. Nemojte zaboraviti podjeliti ovaj članak sa prijateljima.

Advertisement