Izliječiti urasli nokat kod kuće – Metode i Tretmani

Urasli nokat je kronično oboljenje kod kojeg iz različitih razloga dolazi do urastanja jedne ili obje bočne ivice noktne ploče u kožu i meko tkivo bočne strane prstiju.

Urasli nokat – Liječenje kod kuće – Metode

Postoje različite metode konzervativnog i kirurškog liječenja ove bolesti, ali u ranim fazama, prije nastajućih komplikacija, liječenje uraslih noktiju može se provesti u kućnim uvjetima.
Da bi liječenje bilo uspješno, logično je da treba osigurati pravilan rast nokta, koji neće iritirati okolno meko tkivo prsta.

Za ovaj način liječenje uraslog nokta potrebno vam je:

Advertisement

1. Napravite toplu kupku za stopala, da omekša kožu i nokte. Možete je napraviti sa sodom – 2-3 jušne žlice sode bikarbone na 5 litara vode s dodatkom soli, ili kupku sa hipermanganom (kalijev permanganat). Temperatura vode ne više od 37 stupnjeva. Pariti noge 15-20 minuta.
2. Zatim pokušajte odvojite ćošak uraslog nokta. Da biste olakšali ovu bolnu proceduru, uzmite komad flastera i jednom stranom zalijepite ga dobro na bočnu stranu prsta pored uraslog nokta, povucite ga u stranu i zafiksirajte na unutarnju površinu nokta. Tako će ćošak bolnog nokta postati pristupačniji.
3. Podignite kraj nokta uz pomoć manjeg štapića i pokušajte lagano utisnuti komadić vate ili gaze između nokta i mekog tkiva. Najbolje je da komadić vate prethodno umočite u jod, antibakterijsku mast.

4. Stavite gazu, tretiranu istim sredstvom, i umotajte prst zavojem.

5. Za 24 časa ponoviti proceduru. Vatu, gazu i zavoj promijeniti.

6. Ponoviti 12-14 dana.
Postupno, nokat će se podizati iznad mekog tkiva i polako će izaći iz njega.
Ako prvih dana ne uspijete staviti komadić vate ispod nokta, stavite je na bočnu stranu prsta sa uraslim noktom, i obilno mažite antiseptičkim omekšavajućim sredstvom – listom aloe verom ili smjesom meda i luka (1 žlicu meda pomiješati sa srednjom izrendanom glavicom luka). Navečer staviti na prst i zaviti, a ujutro oprati i probati podići nokat.

Važno je omekšati meko tkivo i svakodnevno mijenjati vatu (između tkiva i nokta). Nokat će rasti samo u visinu. Nakon postizanja efekta, isturpijajte oštre kutove (kutove) oslobođenog nokta.

Advertisement
Advertisement