Hrana koja utiče na krvni pritisak

Dok neka hrana povećava krvni pritisak,kozumacija dosta voća i povrća može pomoći u kontroli krvnog pritiska. Da li ste znali da mnoga hrana povećava krvni pritisak?

Krvni pritisak

Krvni pritisak je sila kojom se krv pumpa kroz tijelo. Iako se stalno mijenja,vrijednosti mogu biti visoke-hipertenzija ili niske -hipotenzija.

  • Vrijednosti veće od 140/90 smatramo hipertenzijom
  • Vrijednosti manje od 100/60 smatramo hipotenzijom

Osobe koje imaju hipertenziju obično trebaju medikamentoznu terapiju,dok osobe sa hipotenzijom u većini slučajeva ne trebaju nikakvu terapiju. Ipak hipertenzija je ekstremno štetna za srce,a zdrava ishrana pomaže vraćanju krvnog pritiska u normalu. Ako trebate smanjiti krvni pritisak,ili prirodno ga podignuti,danas ćemo vam reći kojih 8 namirnica koje podižu krvni pritisak.

So

Advertisement

Neka hrana podiže krvni pritisak ,a so je jedna od najefikasnijih. Ako imate hipertenziju,savjetuje se da reducirate unos soli. Ako imate hipotenziju,dobro je da povećate unos soli,ali da ne pretjerate. Suhomesnati proizvodi su odličan izvor soli ako iznenada opadne krvni pritisak.

Orašasti plodovi

Orašasti plodovi ,poput oraha,badema i lješnika odličan su izvor vitamina B,i esencialnih nutritijenata za održavanje uravnoteženog krvnog pritiska. Ne konzumiranje hrane bogate vitaminom B u dovoljnim količinama, može dovesti do češćeg pada krvnog pritiska. Takođe vitamin B sadrže jaja,žitarice i mliječni proizvodi.

Suhomesnati proizvodi

Suho meso i kobasice kao ,što su hot-dog i šunka ,su poznate po velikom udjelu soli i masnoće,tako da su pogodni za osobe sa hipotenzijom. Ako imate hipertenziju,trebate izbjegavati ovu vrstu hrane i tako prevenirati povećanje krvnog pritiska. I zapamtite ,u oba slučaja ne treba konzumirati ovu vrstu hrane u velikim količinama jer sadrži veliki udio masti.

Kafa ili Čaj

Kofeinska pića poput kafe,čaja pa i mineralne vode povećavaju srčani ritam,što za posljedicu ima povećanje krvnog pritiska. Osobe sa hipotenzijom bi trebale popiti šoljicu ili dvije kafe ili čaja da bi krvni pritisak bio u okviru normalnih vrijednosti.Ipak osobe sa hipertenzijom bi trebale reducirati konzumaciju ovih pića i tako prevenirati probleme. U oba slučaja ,držite unos kofeina pod kontrolim ,posebno kafe da bi prevenirali tahikardiju (ubrzan srčani ritam).

Čokolada

Zbog teobromina (gorki alkaloid iz kakaa),čokolada je odlična za poboljšannje srčanog ritma. Najbolji način za poboljšanje je konzumacija jednog ili dva komada tamne čokolade sa najmanje 70% udjela kakaa ,ujutro. Sadrži manje masoće od čokoladnog mlijeka i jako je zdrava.Ipak osobe sa hipertenzijom bi trebale smanjiti unos čokolade.

Meso

Meso je još jedan prikladan način za povećanje krvnog pritiska,ukoliko imate ozbiljne probleme s hipotenzijom. Najbolje je crveno meso sa velikim udjelom masti. Ipak,bitno je da ne pretjerate,bez obzira koliki vam je pritisak,da bi izbjegli druge komplikacije poput visokih vrijednosti kolesterola i triglicerida u krvi. Za osobe sa hipertenzijom ,najbolje je meso,s tim da konzumaciju treba svesti na jednom ili dva puta sedmično.

ENERGETSKA PIĆA ILI PIĆA KOJA SADŽE ELEKTROLITE

Ova pića su veoma dobra za podizanje krvnog pritiska.Zbog visokog niova kalija,magnezija i natriija,odličan su izbor za podizanje krvnog pritiska kod hipotenzije.

Alkohol(vino)

Ovo se posebno odnosi na vino.Dokazano je da je jedna čaša vina na dan odlična za zdravlje. Ako imate hipotenziju,preporučuje se čaša vina dnevno. Ali ako imate hipertenziju,najbolje je izbjegavati bilo kakvu vrstu alkoholnih pića koliko je moguće.

Advertisement