Herpes – Tretmani i prirodni lijekovi

Ako ste ikada bolovali od prehlade, tada ste bili izloženi virusu herpesa. Riječ herpes može biti zbunjujuća za neke, stoga je važno u potpunosti razumjeti ovaj virus, kao i uzroke, simptome i moguće mogućnosti liječenja.

Origano – Foto:Pixabay

Tretmani za herpes

Advertisement

Postoji niz pouzdanih farmaceutskih tretmana za herpes, uključujući antivirusne kreme i oralne antivirusne lijekove.

Antivirusne kreme

Antivirusne kreme posebno su popularne za oralni herpes, kao što su aciklovirna mast i penciklovirska krema. Ove topikalne primjene smatraju se učinkovitijima od oralnih antivirusnih lijekova, kao što je propisano za genitalni herpes.

Oralni antivirusni lijekovi

Advertisement

U slučaju genitalnog herpesa, važno je uzeti oralne lijekove, jer kreme ili masti često mogu povečati vlagu u tom područiju i smanjiti šanse za liječenje od herpesa, što može pogoršati stanje. Održavanje suhog područja i korištenje antivirusnih lijekova kao što su aciklovir, famciklovir i valaciklovir najbolji je pristup brzom liječenju herpesa.

Prirodni lijekovi za herpes

Korištenje antivirusnih lijekova za neutralizaciju virusne infekcije može biti djelotvorno, ali ako patite od kontinuiranog izbijanja ili pojavljivanja herpesa, vaše tijelo može postati manje osjetljivo na propisane lijekove, zbog čega mnogi ljudi traže više prirodnih lijekova.

U rasponu od promjena načina života do biljnih dodataka, neki od najboljih domaćih lijekova za ovu infekciju uključuju smanjenje stresa, izbjegavanje steroidnih lijekova, smanjenje izloženosti svjetlu i pravilnu prehranu, uz uporabu ulja čajevca, aloe vera gel, manuka med i origano ulje, između ostalog.

Razina stresa

Smanjenje stresa je poznata metoda sprečavanja izbijanja herpesa; višak hormona stresa izravno je povezan s izbijanjem herpesa, osobito oralnog – oko usta.

Steroidi

Ako redovito koristite steroidne lijekove, kao što je inhalator za astmu, to može potaknuti rast i ponovno pojavljivanje herpes virusa. A ako patite od kroničnih herpes infekcija, to bi mogao biti razlog.

Ulje čajevca

Poznat kao jedan od najmoćnijih antivirusnih, antibakterijskih i antifungalnih tvari na planeti, nekoliko kapi ulja čajevca razrijeđeno vodom može pomoći ubrzati proces oporavka nakon pojave herpesa.

Izlaganje svjetlu

Prekomjerno UV zračenje na licu ili usnama može uzrokovati pojavu ovih simptoma, tako da ako provodite puno vremena vani, koristite kremu za sunčanje.

Ulje origana

Poznato je da aktivni sastojak origano ulja, timola, ima snažan antivirusni učinak na tijelo, pa čak i razrijeđena količina koja se nalazi na mjestu oralnog ili genitalnog herpesa može eliminirati infekciju ili uzrokovati njeno vraćanje u stanje mirovanja.

Prehrambene promjene

Ako imate nedostatak bilo kakvih ključnih hranjivih tvari, to može ugroziti funkcionalnost imunološkog sustava vašeg tijela, ostavljajući vas ranjivim na infekcije i izbijanja ovog uobičajenog virusa.

Aloe Vera gel

Protuupalna moć ovog gela dobro je poznata i može eliminirati mnogo boli i nelagode povezane s ovom infekcijom, a istovremeno neutralizirati virusnu infekciju herpesa.

Advertisement