Gubitak kose kod muškaraca – Uzroci i Prirodni lijekovi

Učinkoviti prirodni lijekovi za sprečavanje gubitka kose i čelavosti kod muškaraca uključuju upotrebu uljne za masažu, kokosovog mlijeka, jaja, avokada, sok od naranče, aloe vere, kane, majoneze, meda, crnog papra, octa i sok od limuna, kao i konzumiranje određenih namirnica, više vitamina B kompleksa i održavanje dobroga zdravlja štitnjače. Za milijune ljudi širom svijeta, bez obzira na kulturu, klasu, nacionalnost, religiju ili boju, gubitak kose je nezaobilazan aspekt starenja. Sretni su oni koji se ne suočavaju s problemom gubitka kose čak i u svojoj starosti. Međutim, većina muškaraca se suočava s ovim problemom u svojim 40-im ili 50-im godinama, a neki čak i ranije.

Gubitak kose kod muškarca

Gubitak kose kod muškarca

Uzroci gubitka kose kod muškaraca

Advertisement

Postoji niz uzroka gubitka kose muškaraca, uključujući ćelavost kod muškaraca, alopecija, gljivične infekcije, psihološke poremećaje, kemoterapijske nuspojave, nedostatke hranjivih tvari ili hormonske neravnoteže. Nedostatak cirkulacije na koži također može uzrokovati gubitak kose kod muškarca. Važno je napomenuti da se gubitak kose javlja i kod žena, iz nekih sličnih razloga i nekih drugih. Objasnit ćemo gubitak kose kod žena u zasebnom članku. Muškarci su dominantni spol koji pati od ovog zdravstvenog stanja, osobito ćelavosti kod muškaraca i ranog početka gubitka kose u dobi od 20 do 40 godina.

Gubitak kose kod muškarca ili ćelavost može biti vrlo dosadna stvarnost za neke. Međutim, postoje načini da se usporiti gubitka kose kod muškaraca, ili čak stimulira folikula dlake za rast kose. Neki od prirodnih lijekova za sprečavanje gubitak kose i ćelavosti možete pročitati u nastavku.

Prirodni lijekovi za zaustavljanje i sprečavanje gubitka kose kod muškaraca

Gubitak kose često je nuspojava nečeg drugog, pa ako ste u mogućnosti popraviti temeljni problem, tada će i problem gubitka kose biti izliječen. Prirodni lijekovi navedeni u nastavku kombinacija su prehrambenih navika i aktivnosti koje mogu potaknuti vaš rast kose i smanjiti stopu gubitka kose.

Masaža vlasišta

Ovo je jedan od najsuvremenijih lijekova za sprečavanje gubitak kose, jer jedan od glavnih uzroka gubitka kose kod muškaraca je nedostatak cirkulacije krvi u glavi. Krv donosi važan kisik folikulima kose, što je bitno za poticanje i održavanje rasta kose. Stoga, redovite masaže vlasišta mogu vam pomoći zadržati dobru cirkulaciju i donijeti te važne elemente na kožu glave. Redovito masiranje ćelavih površina može rezultirati rastom kose i smanjenje čelavosti.

Kokosovo mlijeko

Advertisement

Kokosovo mlijeko bogato je hranjivim tvarima i vitaminima, koji su neophodni za zdrav rast kose. Također, može održati kosu i folikule zdravim, čime vam pomaže zadržati kosu koju imate i pomaže u novom rastu kose. Kokosovo ulje i kokosovo mlijeko mogu se primijeniti na kožu (topikalno) ili konzumirati u obliku hrane i pića, tako da nema razloga zašto ne možete dobiti ove koristi za kosu na neki način.

Jaja

Dosta hrane koju dodamo u našu dnevnu prehranu dokazano je da pomažu u rastu kose i njezi kose. Međutim, mnogi ne znaju da puno hrane može poboljšati vaš rast kose čak i kada se primjenjuju lokalno.

Jaja sadrže dosta bjelančevinama, što pomaže u zadržavanju dlake debelom i jakom. Ako pomiješate nekoliko jaja i napravite smjesu, dobivenu smijesu možete nanijetu na kosu nekoliko minuta prije pranja. Tako će pomoći vam da ojačate svoju kosu. To može biti odličan način njege vaše kose.

Potencijal antioksidansa

Određeni voće i povrće su bogati antioksidansima, koji su vodeći obrambeni mehanizam tijela protiv slobodnih radikala. Neki od problema koje slobodni radikali mogu uzrokovati uključuju prerano starenje i smrt stanica kože, uključujući one kožne. Stoga, voće i povrće poput banana, avokada, sok od naranče, sok od limuna i med može se uvijek nanositi na kosu, prije pranja i savršeno je za njegu kose. Ove različite mješavine i maske mogu brzo potaknuti rast kose.

Crni papar

Miješanje nekoliko čajnih žličica crnog papra s nekoliko velikih kašika jogurta može biti dobra maska za kosu. Pomiješajte ih zajedno i protrljajte ih po kosi kao i normalni šampon. Isperite je nakon nekoliko minuta, a zatim ga operite blagim šamponom.

Jabukovo sirće

Jabukovo sirće ima brojne korisne hranjive tvari, uključujući kalij i neke druge enzime koji pomažu u promicanju rasta kose i sprečava perut. Perut može začepiti folikula kose i pore, što čini rast kose nemogućim. Uklanjanjem problema s prhuti, jabukovo sirće dopušta folikulima kose da ponovni rast kose.

Smanjenje unosa crvenog mesa

Sebum koji blokira folikula kose i pore su jedan od glavnih uzroka gubitka kose kod muškaraca. Međutim, određene su studije pokazale vezu između unosa masnog crvenog mesa i povećanja proizvodnje sebuma. To bi moglo značiti da smanjivanje crvenog mesa pomoći će smanjiti razinu sebuma i omogućiti neometano rast kose.

Biotin

Biotin vam može pomoći u povećanju rasta kose, pogotovo kod muškaraca. Hrana koja sadrži biotin uključuje orašaste plodove i smeđu rižu , tako da ih dodate u svoju dnevnu hranu može doista pomoći u poboljšanju rasta kose.

Zdravlje štitnjače

Ako bolujete od hipotireoze onda trebate povećanje razina joda, dodati morsko povrće poput morske trave, nori, kombu i wakame. To možda nije najlakša hrana za pristup, ovisno o vašoj lokaciji, ali ako ih možete dobiti, redovito ih jedite kako biste povećali proizvodnju hormona štitnjače. Hormonske neravnoteže su veliki uzrok gubitka kose kod muškaraca, pa je održavanje odgovarajuće hormonske aktivnosti važno kako bi kosa izgledala sjajno kao što ste stariji, ali i dok ste mladi!

Advertisement