Grčevi u nogama – Uzroci i Prevencija

Također se nazivaju mišićni grčevi, grčevi su prisilne kontrakcije. Mogu uzrokovati intenzivnu bol. Oni također mogu uzrokovati otvrdnjavanje vaših mišića. Obično se događaju sportistima i starijim osobama. Međutim, svatko može patiti od njih.

Grčevi u nogama – Trčanje

Zbog toga u ovom članku ćemo vam reći kako ih spriječiti.

Uzroci grčeva u nogama

Advertisement

Mnoge osobe se probude u noći sa jakom boli koja dolazi iz njihovih nogu. Ovo je vrlo neugodan način da se probudim.

U većini slučajeva noćni grčevi nisu loši za vaše zdravlje. Oni se mogu smanjiti i na kraju spriječiti rastezanjem i promjenama vaših svakodnevnih navika.

Ako su grčevi mišića redoviti i pojavljuju se tijekom dana, preporučujemo da posjetite svog liječnika. On vam može reći što uzrokuje grčeve i kako riješiti problem.

Postoji nekoliko uzroka grčeva u nogama. Međutim, glavni su:

  • Pokreti (ili nedostatak istih)
  • Jedete previše ili premalo određenih hranjivih tvari

Kada je riječ o pokretima, možemo podijeliti grčeve u dvije skupine:

  • Oni koji se pojavljuju zbog previše tjelovježbe ili napora (na primjer, sportaši koji se ne protežu prije treninga, ili ako ste cijeli vikend proveli radeći težak posao oko kuće).
  • Mogu se pojaviti i zbog suprotnog : ako ste sjedili nekoliko sati dnevno. (To je slučaj kod uredskih radnika ili onih koji imaju dosta sjedećih navika).

Kada govorimo o hranjivim tvarima, vrijedi znati nekoliko stvari. Na primjer, dehidracija može uzrokovati ovaj problem. Osim toga, ako ne unosite dovoljnu količinu magnezija, kalcija ili kalija može izazvati grčeve.

Međutim, obratite pozornost, zbog toga što se grčevi mogu pojaviti ako uzimate određene lijekove. To uključuje diuretike, lijekove za povišeni krvni tlak i beta blokatore.

Između ostalih razloga i uzroka za grčeve mišića mogu biti neke bolesti. To uključuje dijabetes i probleme sa štitnjačom. To je zato što je vaš metabolizam promijenjen u oba slučaja.

Kako možete spriječiti grčeve u nogama?

Pojava grčeva u nogama možete trajati od nekoliko sekundi pa do nekoliko minuta. Da bi osjetili olakšanje trebate masirati zahvaćene mišiće. Masaža će da opusti vaš mišić.

Ako ste patili od grčeva i ne želite da se ponovno pojavljuju dok spavate, obratite pozornost na sljedeće metode prevencije:

Hidratacija

Advertisement

Vrlo je važno piti najmanje 8 čaša vode dnevno. Vaše tijelo se hidrira. To vam omogućuje da vaše stanice i organi rade kao da trebaju. Ista stvar se događa s vašim mišićima, tetivama i krvlju.

Da biste izbjegli dehidraciju, možete piti i druge tekućine. Na primjer, možete popiti biljne čajeve i prirodne sokove.

Stvari se mijenjaju ako vježbate ili ste vani u ljetnim vrućinama. U tim slučajevima trebate piti najmanje 12 čaša.

Također možete jesti hranu s visokim sadržajem vode. To su rajčica, krastavci i špinat.

Istezanje

Nije bitno da li se bavite nekim sportom ili ne. Uvijek bi trebali dobro protezati mišiće. Učinite to barem jednom dnevno. Na taj način možete spriječiti noćne grčeve i opće bolove u mišićima.

Preporučuje se da protežete mišiće prije spavanja. Uvijek biste trebali imati na umu fizičke mogućnosti svakog istezanja.

  • Sjednite na krevet, protežite noge i spustite prsa. Cilj je da rukama dodirnete noge (ili se približite što je moguće više).
  • Još jedna vježba koja može raditi za vas učinjena je ustajanje. Stavite desnu nogu na krevet i istegnite se. Premjestite prsa prema desnoj nozi. Ponovite s drugom nogom.

Vježba

Čak i samo kratka šetnja u parku ili šetnja svojim psom, to može biti dovoljno da spriječite grčeve. Vožnja biciklom, jogging ili vježbanje joge mogu biti vrlo korisne aktivnosti.

Na taj će način mišići biti jači i okretniji. Nemojte zaboraviti da se protegnete nakon završetka vježbe. Osim toga, svakako povećavajte poteškoću aktivnosti koliko god možete.

Uravnotežena ishrana

Prehrana je temelj vašeg zdravlja. Kao rezultat toga, ako dobro jedete, manje ćete vjerojatno patiti od grčeva mišića.

Izaberite hranu koja je bogata kalijem (npr. Banane) i magnezija (sjemenke su veliki izvor hranjivih tvari). To će vam pomoći spriječiti ovu bol noću.

Također biste trebali jesti zdravu hranu: voće, povrće i matice. Prestanite jesti rafinirane brašno, šećere i prženu hranu.

Odaberite dobru obuću

Mnogo puta se pojavljuju grčevi jer ste pogrešno hodali. Na primjer, žene koje previše vremena provedu u štiklama ili one koje nemaju dobru obuću za vježbanje obično su više pogođeni mišićnim grčevima.

Pokušajte odabrati cipele koje vam omogućuju da podržite dno vaše noge.

Ne nosite platforme, teške cipele.

Obratite pažnju na svoje čarape. Ako su previše uske, blokiraju protok krvi. To može previše učiniti vaše mišiće jako osjetljivim.

Advertisement