Graviola čaj – Priprema – Prednosti – Nuspojave

Graviola čaj ima impresivan popis zdravstvenih prednosti, uključujući njegovu sposobnost da spriječi razvoj i širenje raka, snižava krvni tlak, jača imunološki sustav, štiti kožu, pomaže u gubitku tjelesne težine, poboljšava probavu i smanjuje upalu. Postoje i neke značajne nuspojave ovog moćnog čaja, kao što su mučnina, povraćanje, probavni poremećaji, hipotenzija, umor i neki neurotoksični učinci. Većina tih nuspojava javlja se kao posljedica alergija ili prekomjerne konzumacije čaja, ali treba paziti prije dodavanja ovog čaja na prehranu, osobito ako imate određene zdravstvene probleme. Razgovarajte sa svojim liječnikom o mogućim rizicima ili interakcijama koje imate s graviola čajem.
Graviola čaj

Graviola Čaj – Detaljno

Advertisement

Graviola čaj se pravi od listova biljke graviole, latinskog naziva Annona muricata. Ova biljka je izvorno iz tropske regije Amerike, plod ove biljke može težiti više od pet kilograma, ali za pripremu čaja potrebno je samo lišće. Ovaj je plod posljednjih godina dobio veliku pažnju zbog svojih prividnih učinaka na kancerogenuaktivnost u tijelu, ali istraživanje je još uvijek u tijeku radi sigurnosti i učinkovitosti ovog čaja. Ovi učinci graviole pripisuju se prisutnosti alkaloida, acetogenina, antioksidansa, vitamina A, vitamina B, vitamina C, kalcija, željeza, kalija, gentisinske kiseline i anonola.

Graviola čaj – Prednosti – Zašto ga piti

Sprječava rak

U proteklom desetljeću, napravljena su neka izuzetna istraživanja i tvrdnje o sposobnosti graviola čaja za liječenje i prevenciju raka. To je uglavnom zbog prisustva acetogenina, snažne skupine antibiotika koji su pronađeni u ovom plodu. Do sada, studije su pokazale pozitivne rezultate povezane s grlom, plućima, karcinomima dojke, kao i leukemijom. Ti učinci kreću se od smanjenje kapaciteta proizvodnje energije stanica raka na uzrokuje apoptozu kod ovih mutiranih stanica.

Štiti zdravlje srca

Advertisement

Visoke razine kalija i aktivni spojevi u kiselom čaju pomažu u snižavanju krvnog tlaka. Za osobe s hipertenzijom ovo je izvrstan način smanjivanja naprezanja na srcu i smanjenja rizika od ateroskleroze, srčanog udara i moždanog udara.

Pomaže probavu

Dobra ravnoteža vitamina i minerala, kao i protuupalnih spojeva, može pomoći probavnom sustavu i spriječiti stanja zatvora , probavne smetnje, grčeve, nadutosti i proljeva . Prisutnost kalcija također pomaže u boljoj asorpciji željeza iz namirnica, dok antimikrobni učinci ovog čaja pomažu u uravnoteženju mikroflore crijeva. Međutim, prekomjerna konzumacija ovog čaja može uzrokovati dodatne grčeve u želuca i druge probavne probleme.

Poboljšava cirkulaciju

Visoka razina željeza koja se nalazi u graviola čaju pomaže stimulirati cirkulacijski sustav i potaknuti će energiju u cijelom tijelu. Željezo je ključna komponenta crvenih krvnih stanica, koja donose energiju na organe i tkiva, ubrzava popravak i optimizira metaboličku aktivnost.

Gubitak težine

Ovaj jedinstveno moćni čaj sadrži niz B vitamina, od kojih su mnogi uključeni u optimizaciju metabolizma. To može dovesti da će vaše tijelo trošiti mnogo više kalorija i tako vam pomoći u zdravom mršavljenju.

Jača imunološki sustav

Vitamin C koji se nalazi u graviola čaju može potaknuti proizvodnju bijelih krvnih stanica i djeluje kao antioksidant na slobodne radikale i smanjenje šansi oksidativnog stresa u tkivima i organima tijela.

Briga o koži

Postoji niz adstrigentnih svojstava graviola čaja koji može uzrokovati kožu smanji bore i pore. To nije samo dobro za ublažavanje izgleda bora nego i sprječava stanja kao što su akne i upale pora na koži. Nadalje, antimikrobna svojstva acetogenina u kiselom čaju sprječavaju da patogeni i infekcije koje napadaju kožu.

Graviola čaj – Priprema

Graviola čaj se lako može piti kod kuće, pod uvjetom da imate pristup svježem (ili sušenom) lišću graviole, filtriranoj vodi i prirodnim zaslađivačima, poput meda ili šećera. Za razliku od ostalih čajeva, moć tih listova je snažna pa vam je potrebno samo 5-8 listova za pripremanje 2 šalice čaja. Dok se Graviola lokalno uzgaja u određenim tropskim dijelovima Amerike, graviola lišće se može kupiti širom svijeta u biljnim apotekama.
Recept

 • 6 graviola listva (svježih ili sušenih)
 • 4 šalice vode (filtrirano)
 • 1 žličicu meda ili šećera, po želji

Način pripreme graviola čaja

 • Korak 1 – Dopustite da se voda kuhati u loncu od nehrđajućeg čelika.
 • Korak 2 – dodajte lišće i zatim smanjite toplinu neka lagano kuha.
 • Korak 3 – Dopustite da kuha oko 15 minuta.
 • Korak 4 – Sklonitee posudu sa topline i vaš čaj je spreman.
 • Korak 5 – Dodajte zaslađivače da biste kušali i uživali!

Graviola čaj – Nuspojave

Nuspojave graviola čaja mogu biti vrlo intenzivne. Uključuju uznemirenost želuca, srčane probleme i interakcije s lijekovima. Dok neke od potencijalnih prednosti ovog čaja zvuče nevjerojatno, rizici se ne mogu zanemariti, a umjerenost se treba koristiti kad god konzumiraju ovaj čaj ili plod iste biljke.

 • Neurotoksični učinci – Istraživanja su pokazala da postoje neurotoksini prisutni u kiseloj otopini koji mogu biti povezani s simptomima Parkinsonove bolesti. Međutim, ti se neurotoksini pojavljuju u mnogim namirnicama , obično u minimalnim količinama, a neposredna veza između neurotoksičnih učinaka i ovog čaja ostaje nepotrebna.
 • Digestivni poremećaji – Antimikrobni i antibakterijski učinci ovog čaja iznimno su jaki, ali kada se koriste dugo, počinje oštetiti korisne bakterije koje se nalaze u našem crijevu, ostavljajući tijelo sklono kiselim neravnotežama, slabom probavom i drugim probavnim problemima.
 • Hipotenzija – Ako patite od niskog krvnog tlaka ili ako imate jake lijekove koji reguliraju krvni tlak, hipotenzivni učinci graviola čaja mogu uzrokovati opasno nizak krvni tlak, što može dovesti do slabosti, vrtoglavice, nesvjestice i glavobolje.
 • Interakcije s lijekovima – Osobe koje uzimaju antidepresivne lijekove, sedative, tablete za krvni tlak ili lijekove za neurodegenerativne bolesti trebale bi razgovarati s liječnikom prije dodavanja graviola čaja u svoju prehranu jer bi to moglo rezultirati interakcijama lijekova i komplikacijama.
 • Trudnoća – Ni pod kojim uvjetima ne smijju trudnice niti dojilje da konzumiraju graviola čaj.
Advertisement