Gotu Kola (Centela) – Ljekovitost – Djelovanje – Nuspojave

Najzanimljivije zdravstvene prednosti gotu kola uključuju sposobnost sprječavanja gubitka kose, brzog zacjeljivanja rana, pomoći u njezi kože, poticanja spoznaje, smirivanja živčanih poremećaja, liječenja respiratornih problema, smanjenja toksičnosti, zaštite srca, poboljšanja raspoloženja.

Gotu Kola (Centela) – Foto:Pixabay

Što je Gotu Kola?

Advertisement

Gotu kola je mala višegodišnja zeljasta biljka iz močvara Azije koja može imati značajne učinke na tijelo kada se konzumira. Ova biljka je također poznata kao Centella Asiatica, Centella, Brahmi i Asiatic pennywort. Centella Asiatica je korištena u drevnoj Indiji, Africi i Kini zbog svojih snažnih ljekovitih svojstava. Biljka raste u tropskim, vlažnim područjima i ima mali bijeli ili ružičasti cvijet i list koji izgleda kao debeli polumjesec.

Ovi neobično oblikovani listovi najvredniji su dio biljke i najčešće se koriste u biljnoj medicini. Oni mogu biti napravljeni u gelove, kreme, kapsule, masti i druge oblike za liječenje svega, od tjeskobe do kardiovaskularnih stanja. Visoka koncentracija jedinstvenih triterpenoidnih spojeva (također poznatih kao saponini) pronađena u njemu, razlog je moći ove biljke.

Zdravstvene prednosti Gotu Kole

Pogledajmo neke od najsnažnijih zdravstvenih prednosti gotu kole u nastavku:

Sprječava gubitak kose

Gotu kola snižava stres i slobodne radikale za koje se zna da uzrokuju gubitak kose. Za zdraviji rast kose, nanesite mješavinu Centella Asiatica, aloe vere, Eclipta alba (Bhringraj), Ocimum sanctum (sveti bosiljak) i Emblica Officinalis (Amla).

Brže zacjeljivanja rana

Advertisement

Saponini i drugi organski spojevi koji se nalaze u gotu koli koli stimuliraju proces zacjeljivanja na mjestu rane. Stimulirajući protok krvi u stanice i štiteći od infekcija, može brzo ubrzati proces ozdravljenja.

Briga o koži

Gotu kola je bogata antioksidansima i sadrži saponine koji poboljšavaju izgled kože. Mnoge kozmetičke i farmaceutske tvrtke zainteresirane su za to zbog svoje sposobnosti da smanji pojavu ožiljaka, bora i drugih mrlja. Konkretno, inhibira nakupljanje ožiljnog tkiva, što pomaže očuvanju vaše kože, čak i nakon ozljede ili operacije. Tako se smanjuju glavni znakovi starenja.

Poboljšava cirkulaciju

Gotu kola zapravo igra dvije važne uloge u cirkulacijskom sustavu. Prvo, ekstrakt biljke može zaštititi i ojačati zidove krvnih žila i kapilara, što sprječava curenje krvi i optimizira cirkulacijski sustav. Drugo, stimulira protok krvi, što povećava oksigenaciju u različitim dijelovima tijela i važnim organskim sustavima. Ovo također ublažava probleme uzrokovane zbog loše cirkulacije, kao što su oticanje, teške noge i bol.

Tretman za psorijazu

Gotu kola može spriječiti reprodukciju stanica kože. Iako nije potentan, može se koristiti za liječenje psorijaze, koja je hiperproliferativni poremećaj kože.

Sprječava trombozu

Gotu kola sprječava zgrušavanje krvi. Stoga liječi trombozu, koja je zgrušavanje krvi u krvnim žilama.

Dijeluje protuupalno

Gotu kola ima protuupalna svojstva koja se bore protiv bakterijskih infekcija. Ona također pomaže u smanjenju oteklina i bolova uzrokovanih upalom.

Liječi čir želuca

Asiaticoside prisutan u gotu kola djeluje kao lijek protiv želučanog čira. Povećava zacjeljivanje stanica i smanjuje čireve.

Tretman protiv anksioznosti i depresije

Gotu kola može imati pozitivan učinak na anksioznost jer smanjuje hormon stresa, kortizol i povećava razinu serotonina i dopamina. Učinkovito smanjuje učestalost i težinu anksioznih napada i epizoda u skupini ispitanika koji su patili od nekog oblika GAD-a (Opći anksiozni poremećaj). Protuupalna svojstva ove biljke mogu smanjiti znakove depresije i očaja. Također je poznato da se povećava duhovnost, tako da se ponekad naziva i “biljka prosvjetljenja”.

Poboljšava funkciju mozga

Gotu kola ekstrakt ima pozitivan utjecaj na cirkulacijski sustav, čime oksigenira više mozga i dopušta poboljšanje spoznaje. Antioksidativni učinci ove biljke su također donekle odgovorni, jer mogu stimulirati neuronske putove uklanjanjem plaka i slobodnih radikala iz mozga.

Sprječava živčane poremećaje

Gotu kola ima anksiolitičku aktivnost koja pomaže osloboditi se stresa, poboljšati raspoloženje i potaknuti spavanje, čime umiruje živčani sustav. Za one koji pate od poremećaja poput epilepsije, to može imati snažan učinak na kvalitetu života i ozbiljnost stanja ako se uzima redovito.

Poboljšava pamčenje

Gotu kola ekstrakt se tradicionalno koristi za poboljšanje pamćenja u Indiji kao Ayurvedski tretman. Studije provedene na laboratorijskim štakorima potvrđuju da ima svojstvo koje povećava pamćenje, te stoga može usporiti učinke Alzheimerove bolesti, shizofrenije i demencije.

Tretman za rak

Antiproliferativna priroda gotu kola je korisna u liječenju različitih vrsta raka uključujući rak dojke.

Za liječenje herpes

Gotu kola, u kombinaciji s mangom, pomaže u liječenju i iskorjenjivanju herpes virusa.

Sprječava nervozu u želucu

Tradicionalno, Centella Asiatica listovi su korišteni za liječenje jakih bolova u želucu, koje sada povezujemo s želučanim čirevima. Ovaj tretman se još uvijek smatra održivim, a protuupalna i antioksidativna svojstva lišća jasno poboljšavaju zdravlje crijeva i debelog crijeva.

Detoksikacija tijela

Gotu kola je odavno poznata kao blagi diuretik i stoga može potaknuti otpuštanje viška toksina, soli, vode, pa čak i masti iz tijela kroz mokrenje. Ovo otpuštanje pomaže u ublažavanju napetosti na bubrezima i općenito brzo uklanja toksine, a istovremeno održava našu energiju i ravnotežu naših tekućina.

Regulira krvni tlak

Olakšavanjem napetosti i tjeskobe u arterijama i krvnim žilama, gotu kola može regulirati krvni tlak i smanjiti naprezanje kardiovaskularnog sustava. To štiti srce i sprječava pojavu bolesti poput ateroskleroze, srčanog udara i moždanog udara.

Gotu kola – Nuspojave

Trudnicama i dojiljama, onima koji su podvrgnuti kirurškom zahvatu, kao i pojedincima s bolestima jetre, savjetujemo da izbjegavaju gotu kola. Neke uobičajene nuspojave su sljedeće:

  • Alergija: Alergijske reakcije na Centella Asiatica uključuju crvenilo, svrbež ili osip na koži.
  • Probavne smetnje: Neki mogu patiti od problema sa želucem, mučnine ili neobično boja stolice.
  • Pospanost: Vrtoglavica, glavobolja i pospanost mogući su nuspojave.
Advertisement