Gospina trava – ljekovitost – upotreba – uzgoj

Gospina trava ili kantarion je ljekovita biljka koja se u narodnoj medicni koristi već stoljećima. Mnoge kvalitetne pripravke poput čaja ili ulja gospine trave možete napraviti vrlo jednostavno i iskoristiti mnoge zdravstvene prednosti koje pruža ova biljka.

Gospina trava - Kantarion

Gospina trava – Kantarion

O Gospinoj travi(kantarionu)

Advertisement

Gopsina trava (latinski naziv: Hypericum perforatum) je višegodišnja biljka, koja raste na livadama,uz rubove šume i uz šumske puteve. Raste do nekih 60cm (mada neki tvrde da moze narasti i do 100cm, zavisno od zemljišta). Vrlo lako je možete prepoznati po zlatno-žutim cvjetovima koji su grupirani kao kišobran. Ujedno jedan od drugih načina da prepoznate ovu ljekovitu biljku jeste da stisnete stabiljiku ili cvjetove, ispustiti će crveni sok. To je jedan od najlakših načina da prepoznate ovu ljekovitu biljku u prirodi.

Kako je dobila ime gospina trava?

Stara vjerovanja krščana povezana su sa mirisom, crveni sok od cvjetova sa krvlju i ranama Isusa Krista. Činjenica je, da je ulje gospine trave najbolji prirodan lijek za liječenje rana,posjekotina jer ima snažna anti-upalna djelovanja. Legenda za ovu biljku vezan je i za Svetog Ivana Krstitelja. U starim vremenima, djevojke su stavljale vijenac od gospine trave i tako ih nosili Dan Svetog Ivana Krstitelja. Onda su bacale vijence od gospine trave u vodu da bi im pokazalo ko će biti njihov prosac iduće godine.

Ujedno prema jednom starom običaju, farmeri u Gornjoj Austriji stave gospinu travu između dva komada kruha i sa time hrane stoku i tako je štite od bolesti. To je stari narodni običaj koji je se još uvijek sačuvao u nekim krajevima.

Zdravstvene prednosti gospine trave

Gospina trava je još od davnina korišten lijek za liječenje rana i ima ljekovito djelovanje na sluzokožu. Poboljšava rad probavnog trakata i poboljšava proces rada želučanih žlijezda. To sve zahvaljujući eteričnim uljima koja ujedno smanjuju nadutost stomaka i ublažavaju grčeve. Ljekoviti sastojci ove biljke djeluju i protiv bolova(imaju analgetski učinak), tako da je od pomoći pri liječenju gastritisa i čira na želucu. Eterična ulja poboljšavaju i funkciju jetre i rad žuči. Možemo reći da gospina trava uravnotežuje probavu što je odlično za vaše zdravlje. Mnogim medicinskim i naučnim studijama utvrđeno je da pomaže u liječenju depresije (reaktivna depresija). Reaktivna depresija je stanje koje je nastalog zbog konkretnog razloga – smrt u porodici, bolest, stres, klimaks. Za ovu vrstu depresije gopsina trava(kantarion) je savršen prirodan lijek. Djevojke tokom puberteta trebaju da piju dvije šolje čaja od gospine trave dnevno. Taj čaj jača ženske organe i regulira redovnu menstruaciju.

Mnogo cijenjen prirodan lijek od gospine trave je ulje. Svaki dom bi trebao imati ovo ljekovito ulje. Ovo ljekovito ulje se jako jednostavno pravi i sa pravilnim čuvanjem može trajati i do dvije godine. Ovo prirodno ulje ne samo da se koristi za liječenje otvorenih rana, već ga možete koristiti kao ulje za masažu, za ublažavanje bolova u leđima i reumatizma. Isto ovo ljekovito ulje je učinkovito za liječenje opeklina i opekotina od sunca. Bebe koje pate od bolova u trbuhu, ti bolovi se lako ublažavaju nježnim trljanjem malog ovoga ulja po stomaku.

Ulje gospine trave – Recepti

Ulje gospine trave možete napraviti tako što uzmete 50 grama sviježih cvjetova(po mogučnosti da su ubrani tokom sunčanog dana). Odabrane cvjetove gospine trave stavite u 1 litar maslinovog ulja – može i neko drugo biljno ulje. Bocu dobro zatvorite i stavite na sunčano mjesto šest sedmica. Ako nemate dovoljno cvjetova gospine trave, onda neka vam mjera bude 1/3 boce mora biti napunjena cvijetovima a ostalo neka bude maslinovo ulje(ili neko drugo biljno ulje). Nakon šest sedmica, procjedite smjestu i istisnite cvjetove, najbolje pomoću gaze. Nakon toga imate potpuno prirodno ulje gopsine trave(kantariona) spremno za upotrebu.
Ovo ljekovito i prirodno ulje možete koristiti za liječenje rana, posjekotina i nekih kožnih bolesti

Ima još jedan način kako možete napraviti potpuno prirodno ulje gospine trave:

Sitno isjeckajte cvjetove i listove gospine trave, napunite bocu , nakon toga nalijte maslinovo ulje sve do vrha. Ostavite na suncu tri do četri tjedna. Nakon toga procjedite pomoću gaze, zamotajte bocu sa papirom i ostavite na tamno i hladno mjesto. Ovo ulje gospine trave je odlično za vanjsku I unutrašnju upotrebu. Pomaže za liječenje rana na maternici i grčeva tokom mensturacije. Možete piti tri puta dnevno po jednu veliku žilicu ovoga prirodnog ulja.
Ujedno ovo ulje od gosptine trave je jako dobro za liječenje opekotina od sunca, a možete ga koristiti I za masiranje bolnih reumatičnih mjesta.

Ulje gospine trave – cijena i gdje kupiti

Ako nemate vremena ili nemate gospine trave(kantariona), niste u prilici da napravite ulje gospine trave, onda ovo ljekovito ulje možete kupiti po pristupačnim cijenama (zavisno od kvalitete ulja). Cijene ulja gospine trave se kreću od 35,00 KN za 100 ml, a imate i 60,00 KN za 100 ml. Za online kupovinu ulja gopstine trave provjerite ove stranice:

Čaj od kantariona ili gospine trave

2 čajne žilice gospine trave prelijte sa sa jednom šoljom (2dcl) vruće vode. Poklopite i ostavite da stoji 20 minuta. Nakon toga procjedite. Ovaj čaj možete piti ako imate problema sa stomakom i pijte bez šećera, ako imate problema sa disanjem onda ovaj čaj od gospine trave zasladite sa medom.

Čajna mješavina – Gospina trava i stolsnik

Napravite mješavinu ovih dviju ljekovitih trava – kantariona i stolsnika, omjer mješavine neka bude 2/3 kantariona i 1/3 stolsnika. Dvije kašike ove čajne mješavine prelijte sa jednim litrom vode i ostavire pet minuta. Nakon toga procjedite i imate ljekovit čaj.

Tinktura od gospine trave

U jednu litru rakije, stavite dvije pune šake cvjetova gospine trave(cvijetove berite tokom sunčanih dana) i ostavite bocu tri tjedna na suncu ili toplom.

Ljekovita kupka od gospine trave

Puno vjedro gospine trave (cvjetova, stabljike i listova) ostavite da stoji preko noći u hladnoj vodi. Prije kupanja, saspite vjedro u kad napunjenom toplom vodom. Uživajte u ovoj ljekovitoj kupki 20 minuta.

Ljekoviti čaj koji vraća hormone u ravnotežu

Napravite ljekovitu mješavinu za čaj: 100 g sušenog cvijeta djeteline, 50 g suhog cvjeta gospine trave i 50 g sušenog lišća crnog ribizla. Sve sastojke dobro izmješajte. Jednu čaju žilicu ove mješavine prelijte sa 2 dcl kipuće vode. Neka ostoji 5 minuta, procijedite i već možete uživati u ovome čaju.

Gospina trava – Uzgoj

Vi možete vrlo lako na balkonu ili dvorištu da uzgajate gospinu travu za svoje potrebe. Najbolje vrijeme za sadnju gospine trave je proljeće i jesen. Ako koristite sjeme, prije nego što ga stavite u saksiju, potopite ga tokom noći u toplu vodu.

Najljekovitiji cvjetovi gospine trave su oni koje berete u srpnju, tako da je naša preporuka da pustite biljku da cvjeta i raste do Srpnja. Lišće i cvjetove gospine trave sušite na hladnom,suhom i tamnom mjestu.

Gospina trava – mjere opreza prilikom korištenja:

Nemojte koristiti gospinu travu kao lijek ako koristite antidepresive. Može vam ugroziti zdravlje. Ujedno dugotrajna primjena gospine trave kao čaja ili ulja može dovesti do preosjetljivosti kože na sunce. Ako pijete čaj od ove ljekovite biljke ili koristite ulje od gospine trave, tkom ljetnih mjeseci nemojte se dugo izlagati suncu.

Advertisement
Advertisement