Gorka dinja – za zdravlje jetre i protiv dijabetesa

Gorka dinja ( latinski naziv: Momordica charantia) je vrsta jestivog, ljekovitog voća koji je izvoran u Aziji, Africi i dijelovima Kariba. Ima vrlo dugu povijest uporabe u Kini, ayurvedsku medicinu – tradicionalni sustav iscjeljivanja koji se primijenjuje u Indiji više od 3000 godina – i na nekim od najzdravijih mjesta na svijetu, kao što je Okinawa, Japan. Zapisi pokazuju da kulinarska i ljekovita uporaba gorke dinje nastaje u Indiji, a zatim su uvedene u tradicionalnu kinesku medicinu oko 14. stoljeća. Znajući da gorka hrana obično pročišćava tijelo i ima sposobna pojačati zdravlje jetre, kinezi su bili privučeni ekstremno kiselom okusu gorke dinje. Počeli su kuhati i koristiti ovo voće u receptima, kao i sok da bi napravili tonik kako bi pomogli u liječenju stanja kao što su probavne smetnje, uznemireni trbuh, rane na koži, kronični kašalj i infekcije dišnog sustava.

Gorka dinja

Gorka Dinja

Gorka dinja – Opšte informacije

Advertisement

Gorka dinja je bila fokus više od 100 kliničkih i opservacijskih studija. Najpoznatija je zbog hipoglikemijskih svojstava (sposobnost snižavanja šećera u krvi), a istraživanja pokazuju da se sok od gorke dinje, voće i suhi prah mogu koristiti za oponašanje učinaka inzulina i liječenje dijabetesa. Iako istraživači tvrde da su daljnje studije potrebne za preporučiti njegovu uporabu u određenim uvjetima, prema pregledu objavljenom u časopisu Journal of Ethnopharmacology, rezultati istraživanja pokazuju da gorke dinje imaju neke od sljedećih prednosti za zdravlje:

 • Upravljanje razinama šećera u krvi i dijabetesa
 • Smanjenje respiratornih infekcija kao što je upala pluća
 • Smanjenje upale i podizanje imuniteta
 • Liječenje bolova u trbuhu, peptički ulkus, zatvor , grčevi i zadržavanje tekućine
 • Povećanje zaštite od raka
 • Smanjenje vrućice i kašlja
 • Smanjenje menstrualne problema
 • Liječenje stanja kože uključujući ekcem, šuga i psorijazu
 • Antivirusna, antibakterijska i anthelmintska svojstva (uključujući one koji se mogu koristiti za sprečavanje ili liječenje parazita, malarije pa čak i gube)
 • Liječenje gihta, žutice i bubrežnih kamenaca
 • Upravljanje simptomima autoimunih poremećaja, uključujući reumatoidni artritis

Gorka dinja – Opće informacije

Gorka dinja prolazi kroz nekoliko uobičajenih imena širom svijeta, uključujući gorke dinje, gorke tikvice, balsam, gorke jabuke. Spada u obitelji biljaka cucurbitaceae i danas se prvenstveno uzgaja u dvije sorte zbog ljekovitih svojstava ( M. charantia var. Charantia i M. charantia var. Muricata), uglavnom u cijelim dijelovima Indije.

Više od deset različitih vrsta biljke se može naći kako raste diljem svijeta, a korisna svojstva, okus, tekstura, veličina i izgled razlikuju se od vrsta do vrsta. Najrasprostranjeniji tip gorke dinje je koji ima mali plod, koji je vrlo gorak. Nezreli plod ponekad se jede kao povrće i dodaje se na pomiješane krumpiriće ili druge recepte, osobito diljem Azije. Može se konzumirati i sirova i kuhana te se koristi za izradu koncentriranog ekstrakta koji sadrži visoke razine protuupalnih, antibakterijskih, antivirusnih spojeva.

 • Gorka dinja ima najmanje 32 aktivne kemikalije koje su identificirane u ovome voću.
 • Ono što daje gorčinu ovoj biljci je vrsta alkaloidnog momordičinskog spoja, koji se proizvodi u voću i lišću biljke.
 • U nezrelom obliku , gorka dinja je također dobar izvor hranjivih tvari, uključujući vitamin A, vitamin C, željezo i fosfor.
 • Jedna od najvažnijih prednosti , Gorke dinje je da sadrži biološki aktivne fitonutrijense i antioksidante. To uključuje kemijske spojeve kao što su fenolne kiseline, glikozidi, saponini, alkaloidi, fiksirana ulja, triterpeni, peptidi slični inzulinu i određene vrste protuupalnih proteina i steroida.
 • Studije su identificirale specifične fenolne i flavonoidne spojeve unutar gorke dinje koje su odgovorne za mnoge njegove antidijabetičke i antikancerogene učinke. To uključuje galsku kiselinu, taninsku kiselinu, katehin, kafinsku kiselinu, p-kumar, gentisinsku kiselinu, klorogensku kiselinu i epikatehin. Istraživanja pokazuju ovu pomoć za smanjenje upale, hormona ravnoteže , reguliranja apetita, sprječavanju pretilosti, sprječavanju rasta tumora i još mnogo toga.

Gorka dinja – Zdravstvene prednosti

Gorka dinja pomaže u normalizaciji razina šećera u krvi

Rezultati istraživanja pokazali su hipoglikemijski učinak koncentriranog ekstrata(soka) gorke dinje, pomaže u snižavanju razina glukoze u krvi (šećer) i regulira upotrebu inzulina u tijelu. Na mnogo načina, gorak ekstrakt dinja djeluje baš kao i inzulin koji tijelo proizvodi prirodno. Dijabetički simptomi i komplikacije kojima sok i ekstrakt gornje dinje može pomoći u upravljanju su:

 • Otpornost na inzulin i visoka razina šećera u krvi
 • Nefropatija (oštećenje bubrega)
 • Poremećaji oka poput katarakta ili glaukoma
 • Hormonske neravnoteže i menstrualni poremećaji kod žena
 • Komplikacije srca i oštećenja krvnih žila

Dok su mnoga istraživanja pokazala da gorka dinja može biti korisna u normalizaciji šećera u krvi i upravljanja dijabetesom, čini se da njezini učinci ovise o tome kako se konzumira. Istraživanje iz 2013. objavljeno u časopisu Journal of Agricultural Food Studies pokazalo je da gorka dinja koja se konzumira u sirovom ili obliku soka pomaže smanjenju razine glukoze u krvi, iako su druge studije pokazale da se odzivnost razlikuje ovisno o pojedincu.

Gornja dinja protiv infekcija u tijelu

Advertisement

Istraživanja su pokazala da gorka dinja sadrži nekoliko oblika antibakterijskih kao i antivirusnih spojeva. Ovi agensi su sposobni smanjiti osjetljivost na takve infekcije kao što je Helicobacter pylori (vrlo česte bakterije vezane za formiranje čira na želucu kada je nečiji imunološki sistem slab)

Studije su identificirale anthelmintic agense unutar gorke dinje, skupine antiparazitskih spojeva koji pomažu protjerati parazitske crve i druge unutarnje parazite iz tijela. Anthemintics djeluju tako da interno unište parazite, bez da uzrokuje značajnu štetu domaćinu (osobu ili životinju koja ima parazita).

Gorka dinja poboljšava probavu i zdravlje jetre

Postoje dokazi da ekstrakt gorke dinja može pomoći u smanjenju želučanih i crijevnih poremećaja, smanjenju bubrežnih kamenaca, pomaže u sprečavanju bolesti jetre i poboljšanju funkcije jetre pomaže u tretiranju parazita crijeva, smanjuju simptome upalne bolesti crijeva (uključujući čireve). Gorka dinja također ima prirodne laksativne efekte i stoga pomaže u ublažavanju konstipacije. Tradicionalna upotreba gorke dinje bila je za smanjenje bolova i čira na želucu. Nedavno je čak otkriveno da može pomoći u djelovanju protiv bakterija Helicobacter pylori koja pridonosi formiranju čireva.

Može povećati zaštitu od raka

Iako rezultati istraživanja nisu bili konzistentni, nekoliko je studija pokazalo učinkovitost gorke dinje u prevenciji ili upravljanju raznim vrstama karcinoma: limfoidne leukemije, limfoma, kariocarcinoma, melanoma, raka dojke, tumora kože, karcinoma prostate, karcinoma jezika i grkljana, raka mokraćnog mjehura.

Škola biomedicinskih znanosti na Sveučilištu u Hong Kongu identificirala je više od 20 aktivnih komponenti unutar gorke dinje koje imaju anti-tumorska svojstva. Po završetku istraživanja vezanih za gorku dinju kao “anti-dijabetes, anti-HIV i antitumorski spoj”, izjavili su da je gorko dinje ” zaslužuje temeljitu istragu za kliničku primjenu u budućnosti”. ( 10 )

Smanjuje disfunkcijske poremećaje i simptome

Kroz povećanu detoksikaciju, poboljšanje cirkulacije, smanjenje upale i smanjenje oštećenja slobodnih radikala, gorka dinja je sposobna spriječiti uobičajene bolesti poput kašlja, prehlade ili gripe .

Snažan imunološki sustav i dobro funkcionirajući probavni sustav nužni su za sprječavanje potencijalnih infekcija i bolesti, kao i smanjenje sezonskih alergija i astme. U tradicionalnoj kineskoj medicini sok od gorke dinje upotrijebljen je za liječenje suhog kašlja, bronhitisa i upala grla stotinama godina. ( 11 ) Studije danas pokazuju da sok od gorke dinje, voće i sjemenke mogu biti korisni za sprečavanje bolesti dišnog sustava, kašlja, sluzi i alergija na hranu.

Pomaže u liječenju upale kože i rana

Nekoliko je studija identificiralo protuupalne spojeve unutar gorke dinje koji pomažu u liječenju stanja kože kao što su ekcem i psorijaza. Zbog svojih antibakterijskih svojstava, tradicionalno (i ponekad i danas) gorka dinja također se koristi topikalno na koži radi liječenja dubokih infekcija kože (apscesa) i rana bez upotrebe antibiotika.

Može pomoći spriječiti pretilost i bolest srca

Ekstrakt gorke dinje pokazao je snažne antioksidativne aktivnosti u ljudskim i životinjskim studijama. Pored uravnotežnja hormona povezanih s dijabetesom, postoji potencijal za gorku dinju da djeluje kao terapeutsko sredstvo za sprečavanje pretilosti i drugih simptoma povezanih s metaboličkim sindromom i kardiovaskularnim bolestima (poput visokog kolesterola i visokog krvnog tlaka).

Gornja dinja – Konzumacija – Recepti – Kapsule

 • Gorka dinja može se konzumirati sirova, kuhana ili konzumirana u obliku soka/tableta.
 • Potražite nezrele gorke dinje koje su zelene i tvrde. Čuvajte a na hladnim temperaturama, idealno u hladnjaku, 1-2 tjedna ili dok njezina zelena boja ne počne pucati.
 • Ako uspijete pronaći cijelo voće, možete ga kušati na način koji je tradicionalno pripremljen u Aziji: pržite ga s krumpirom, češnjakom, čilićem i lukom.
 • Do 100 ml svježeg soka od gorke dinje može se uzimati jedanput dnevno. Ako želite smanjiti gorčinu svježeg voća ili svježeg voćnog soka, upotrijebite malu količinu razrijeđenu svježe pripremljenim voćnim sokom ili dodajte malu količinu meda.
 • Doziranje gorke dinje ovisi o stanju koje se liječi. Većina istraživanja pokazuje da uzimanje oko 1000-2000 miligrama dnevno ima najsnažnije učinke. Mnoge marke preporučuju razdvajanje doza do 3 puta dnevno i uzimanje kapsula nakon jela kako bi se pomoglo apsorpciji.
 • Gorka dinja u obliku kapsula se uzima u dozi 1-2 kapsula, tri puta dnevno nakon jela, do 3 mjeseca. Pokazalo se da ova količina pomaže u upravljanju razinama šećera u krvi/ dijabetičkim stanjima, ali nije poznato o njegovim učincima kada se koristi za više od 3 mjeseca ravno.
 • Potražite čisti ekstrakt gorke dinje u obliku tablete ili kapsule koji je idealno certificiran organski,bez glutena, bez magnezij i ne sadrži sintetičke aditive.

Gorka dinja – Nuspojave i mjere opreza

Na temelju istraživanja koja su dostupna u ovom trenutku, gorka dinja namijenjena je upotrebi u kombinaciji s drugim preventivnim mjerama (poput zdrave prehrane i vježbanja za kontrolu upale), uz uobičajene tretmane kada je to potrebno. Evo nekoliko mogućih nuspojava i mjera opreza koje valja razmotriti prije korištenja proizvoda i lijekove od gorke dinje:

 • Dok gorka dinja ima dokazane hipoglikemijske učinke, dostupni znanstveni podaci nisu dovoljni da preporuče njegovu uporabu za liječenje dijabetesa bez pažljivog nadzora i praćenja. Budući da gorka dinja smanjuje šećer u krvi, može dijelovati s lijekovima za dijabetes. Ako uzmete lijekove za dijabetes, imajte na umu da previše može smanjiti šećer u krvi. Ako imate dijabetes obavezno pitajte svoga liječnika o konzumaciji gorke dinje.
 • Trudnice, dojilje i žene koje žete zatrudnijeti ne smiju konzumirati gorku dinju, budući da istraživanja pokazuju da ima neka abortifacijalna svojstva (one koja može uzrokovati pobačaja), mogu uzrokovati menstrualno krvarenje.
 • Ako ste nedavno podvrgnuti kirurškom zahvatu ili izgubili znatnu krv iz nekog drugog razloga, izbjegavajte gorku dinju, jer može ometati kontrolu šećera u krvi i izazvati nuspojave poput vrtoglavice ili nesvjestice.
Advertisement