Goji bobice – od velike pomoći za zdravlje

Goji bobice (latinski naziv: Lycium barbarum) su mali plodovi koji potječu iz Azije i nadasve cijenjeni u tradicionalnoj kineskoj medicini. One su zdrave i ukusne. Goji bobice pomažu u borbi protiv preranog starenja kože, celulita i mnogo ozbiljnih bolesti koje se mogu javiti tokom našeg života.

Goji bobice

Goji bobice (Wolfberry) je plod kustovnica i Lycium chinense – azijske biljke iz porodice Solanaceae. Ime “goji” dolazi iz kineski (gǒuqǐ) i veoma cijenjena u tradicionalnoj kineskoj medicini od davnina. Ona raste u podnožju Himalaja. Ne slučajno, legenda postoji u Kini da su himalajski stogodišnjaci redovito jeli goji bobice.

Nutritivna vrijednost goji bobica

Advertisement

Goji bobice su bogate vitaminima B1, B2, B6, A, E i C (sadrži višu razinu vitamina C nego bilo koje drugo voće), od minerala je bogata sa: fosforom, cinkom, kalcijem, željezom, bakrom, kalijem , magnezijem, natrijem i selenom, i sa 8 esencijalnih aminokiselina uključujući omega-3 i omega-6 nezasićene masne kiseline.

Među fitokemikalijama, koje su sadržane u goji bobicama su beta-karoten i zeaksantin, koji su posebno važni. Zeaksantin je karotenoid, što je od velike važnosti kao pigment u mrežnici oka.

Nutritivna vrijednost po 100 grama goji bobica: 360 kcal, 68% ugljikohidrata, 12% proteina, 10% masti i 10% vlakana.

Zdravstvene prednosti goji bobica

Prevencija raka

Prevencija raka je jedan od najboljih i najvažnijih zdravstvenih prednosti koje nam mogu pružiti goji bobice. Zapravo, te jarko obojene bobice su obogaćene sa snažnim antioksidansima koji eliminiraju kancerogene slobodne radikale iz krvi i tako čuvaju naš organizam od različitih vrsta raka.

Kontrola dijabetesa

Advertisement

Šećerna bolest je postala jedan od glavnih bolesti u svijetu. Suzbijanje ili prevencija dijabetesa je neophodno, jer može dovesti do razvoja nekoliko bolesti, kao što su pretilost, bolesti srca, kardiovaskularne bolesti, moždanog udara i očne bolesti. Jedan od glavnih zdravstvenih prednosti konzumiranja goji bobica je da mogu pomoći u kontroli dijabetesa. Nedavne studije pokazuju da ekstrakt iz goji bobica posjeduju značajna hipoglikemijska svojstva. Istraživanja su također pokazala da korištenje goji bobica za kontrolu dijabetesa neće dati nikakve negativne nuspojave.

Jača imunitet

Sok od goji bobica sadrži Lyceum labarum polisaharide koji pomažu jačanju imunološkog sustava. Sok goji bobica također povećava aktivnost bijelih krvnih stanica u organizmu, smanjuje težinu simptoma gripe. Trudnice mogu konzumirati sok od goji bobica kako bi ublažile jutarnje mučnine.

Antifungalna svojstva

Sok od goji bobica sadrži snažan antibakterijski spoj nazvan solavetivone. Ovaj snažan spoj je poznato da smanuje broj antitijela povezane s alergijskim reakcijama. On također sadrži beta-sitosterol, snažan i protuupalni agens, koji sprječava giht i druge upalne procese.

Poboljšanje vida

Goji bobica, zbog svojih antioksidativnih svojstava, također pomaže u poboljšanju vida. Antioksidansi štite oči od slobodnih radikala koji mogu uzrokovati gubitak vida, katarakte i drugih poremećaja oka koji su povezani.

Pomažu u mršavljenju

Goji bobice su zdrave hrane puna energije ali malim količinama. Njihova bogat, sladak okus, zajedno sa svojim visokim sadržajem vlakana, može pomoći da ostanu na stazi sa zdravom prehranom. Jedite goji bobice prije ručka kako bi spiječili prejedanje. Dodajte ih u jogurt ili salatu na isti način na koji ćete koristiti grožđice.

Još neke zdravstvene prednosti goji bobica

  • Goji bobica jača imunološki sustav.
  • Usporava proces starenja.
  • Lycium smanjuje rizik od raka.
  • Goji bobice normaliziraju funkcije jetre i probavnog trakta.
  • Pomaže kod dijabetesa, astme, hipertenzije i raznih alergija.
  • To se koriste za detoksikaciju tijela.
  • Ona ima pozitivne učinke za simptome kao što su umor, slabost, nesanica, glavobolja, zujanje u ušima, erektilna disfunkcija, itd
  • Goji bobica je vrlo učinkovit u borbi protiv celulita.

Kako konzumirati goji bobica?

Goji bobice se mogu konzumirati suhe ili nakon namakanja u toploj vodi oko 10 minuta, poželjno 20-30 grama dnevno, prije jela. Mogu se pripremiti kao čaj, 2 žlice suhih goji bobice, kuhajte u pola litre vode oko 5 minuta, a čaj je spreman.

Gdje možete kupiti goji bobice?

Goji bobice možete kupiti u većini prodavinca zdrave i organske hrane, biljnim apotekama ili ih možete naručiti preko interneta. Prije kupovine naša preporuka je da se dobro informišete i odaberete samo kvalitetne goji bobice iz organskoj uzgoja.

Uzgoj goji bobica

Za sadnju goji bobica biti će vam potrebno tlo koje je bogato humusom. Trebate odabrati sunčan položal a isto trebate znati da podnoste dobro i temperaturalne razlike. Naša preporuka je da pronađete sadnice goji bobica. Sam grm naraste do nekih 2,5 do 3 metra u visinu i nekih 2 metra u širinu. Cvjeta u 7 i 8 mjesecu, a plodovi sazrijevaju od 9 do 10 (od rujna do listopada) mjeseca.

Advertisement