Gljivične infekcije kože – Šta pomaže

Gljivične infekcije kože uzrokovane su infekcijama različitih vrsta, kao što su dermatophytes i kvasac. Ovi mikroorganizmi razvijaju se preko mrtvog keratina, što je vrlo osjetljivi protein prisutan na koži, kosi i noktima. Svi se slučajevi gljivičnih infekcija kože pojavljuju drugačije, ali obično uključuju simptome kao što su svrbež, ljuštenje kože a ponekad i loš miris. Ove infekcije se najčešće javljaju kod osoba s slabim imunološkim sustavom, iako je to također uobičajeno kod svakoga tko je izložen vlažnom, slabo prozračenom okruženju.

Aloe vera

Postoje razni prirodni lijekovi koji mogu pomoći protiv gljivičnih infekcija kože kako bi se spriječile komplikacije i spriječila njihovo širenje na druga područja tijela.

U nastavku željeli bismo podijeliti s vama različite recepte kako bismo pokušali prije no što se pribjegavamo skupim komercijalnim tretmanima.

Origano ulje za liječenje gljivičnih infekcija kože

Advertisement

Origano ulje ima antifungalna svojstva koja smanjuju prisutnost gljivica kože i drugih vrsta mikroorganizama. Predlažemo da ga kombiniramo s malo maslinovog ulja za jačanje umirujućih učinaka, i za hidrataciju kože.

Za ovaj recept biti će vam potrebno: 1 žilica origano ulja i 1 žilica maslinovog ulja.
Jednostavno kombinirajte ova dva ulja u zdjelici, i nanesite na zahvaćena područija dva puta dnevno.

Limun i soda bikarbona protiv gljivičnih infekcija kože

Gusta smjesa napravljena od sok limuna i sode bikarbone odlična je za sprječava proliferaciju kvasaca i drugih vrsta gljivica na koži.

Za ovaj recept biti će vam potrebno: sok od jednog limuna i jedna žilica sode bikarbone.
Sok od jednog limuna pomiješajte sa sodom bikarbnom i nanesite na zahvaćeno područije kože. Ostavite da dijeluje pet minuta i isperite. Koristite dva puta dnevno ovaj tretman. Nakon svakoga tretmana kože sa ovom mješavinom, nanesite hidratantnu kremu kako bi spriječili isušivanje kože. I ovaj tretman koristite noću kako bi izbjegli štetne učinke sunca na kožu.

Jabukovo sirće

Jabučna kiselina i octena kiselina u jabukovom sirćetu pomažu regulirati prirodni pH kože kako bi se promijenila okolina u kojoj se gljivice razvijaju. Miješanje nekoliko kapi eteričnog ulja čajevca pomaže stvoriti potpuniji tretman protiv ovih vrsta infekcija.

Za ovaj recept trebate: Pola šolje jabukovog sirćeta, 5 kapti ulja čajevca i dva litra vode.
Zagrijte vodu na podnošljivu temperaturu i dodajte jabukovo sirće i ulje čajevca. Ovu vodu koristit za natapanje kože koja je zahvaćena gljivičnom infekcijom.

Obični jogurt

Bakterije u običnom jogurtu mogu dijelovati protiv gljivica na vašoj koži, tako da ga možete koristiti kao prirodan lijek.

Za ovaj recept: Pola čaše običnog jogutra i Sok od 1/4 limuna
Jednostavno pomiješajte jogurt i sok od limuna, nanesite na zahvaćeno područije kože, ostavite da dijeluje 30 minuta i nakon toga isperite.

Češnjak

Češnjak je jedan od najboljih prirodnih antifungalnih tvari koje možete koristiti. Njegovi sumporni spojevi zaustavljaju infekcije i sprečavaju širenje gljivica na druga područja kože.
Češnjaka jača imunološki sustav i pomaže uklanjanju toksina koji štete vašem tijelu.

Za ovaj recept će vam biti potrebno: 5 češnji češnjaka i 1 žilica maslinovog ulja.
Izgnječite češnje češnjaka i pomiješajte ih sa maslinovim uljem. Nanesite na kožu i ostavite da dijeluje 5 minuta. Isperite i ovaj tretman sa češnjakom možete koristiti samo jednom dnevno.

Aloe vera

Gel sadržan u listovima aloe vere izvrstan je za prirodno smirivanje iritacije i crvenila uzrokovanih gljivicama.

Za ovaj recept trebate: 1 žilicu gela aloe vere i 1 žilicu kokosovog ulja.
Pomiješajte gel aloe vere sa kokosovim uljem i dobit ćete gustu smjesu. Nanesite na zaraženo područije kože i ostavite da dijeluje preko noći. Ovaj tretman koristite svaki dan dok gljivična infekcija kože ne nestane.

Morska sol

Malo morske soli s vodom može pomoći u smanjenju iritacije, svrbeža i drugih neugodnosti povezanih s gljivičnom infekcijom kože.

Za ovaj recept biti će potrebno: 1 žilica morske soli i 100 ml vode.
Otopite morsku sol u čaši vode i nanesite 3 puta dnevno na kožu. Ponovite ovaj postupak nekoliko puta tjedno dok se gljivična infekcija ne izliječi.

Izaberite bilo koji od ovih prirodnih lijekova za liječenje gljivičnih infekcija kože, koji vam se sviđaju i neprestano ih upotrijebite sve dok gljivična infekcija ne nestane.

Ako imate bilo kakve nuspojave, odmah isperite i odaberite drugu alternativu.

Advertisement