Glavni simptomi da vaše tijelo treba detoksikaciju

Vaš je tijelo izloženo raznim toksinima, svakodnevno. Ti toksini mogu da dođu iz hrane, okruženja, ali i drugih metaboličkih procesa. Vaše tijelo je sposobno da isfiltrira ove toksine iz vašeg krvotoka. Na ovaj način, bitni organi su sačuvani od lošeg uticaja koji toksini mogu da imaju.

Detoksikacija – Foto:Pixabay

Ipak ništa nije savršeno, pa tako i u ovom sistemu ima problem, a on je mal kapacitet obradivih toksina, pa se tako često može desiti da se on preoptereti. Iako tijelo može pokušati da eliminiše sve toksine, moguće je da se kao nuspojava pojave razni problemi.

Kao rezultat svega toga vi možete vidjeti razne negativne uticaje na vaše tijelo. Ako nisu kontrolisani, ovi uticaji mogu ostaviti značajan trag na vaše fizičko, ali i mentalno zdravlje.

Iako se ovi simptomi često pripisuju čestim bolestima i virusima, važno je da se obrati pažnja na njih jer mogu značiti da je vašem tijelu potrebna detoksikacija.

Danas smo sakupili 8 znakova da vaše tijelo treba detoksikaciju, saznajte koji su to znakovi.

Glavni simptomi i znakovi da vaše tijelo treba detoksikaciju (8 najvažnijih)

Advertisement

Glavobolje

Glavobolje mogu da se pojave kao rezultat raznih oboljenja. Ako, ipak, patite od stalnih glavobolja trebate se posavjetovati sa doktorom.

Ako se pojave sporadično ili bez određenog razloga, to može biti znak da je nivo toksina u vašem tijelu povišen.
Čestice okoliša, hemijski aditivi u određenoj hrani i čak supstance koje mogu da ispare iz parfema su tipičan uzrok ovakvih pojava.

Gasovi

Advertisement

Gasovi su vrlo česta pojava kod otežanog varenja određene hrane. Mogu da se pojave čak i kada se promijeni bakterijska flora vašeg stomaka.

Gasovi mogu biti znak smanjivanja proizvodnje enzima koji su odgovorni za varenje. Iako možda nisu ozbiljan problem, mogu uticati na način na koje vaše tijelo vari hranu.

Iako je uobičajno da se sa ovakvim problemima susreću oni stariji, ako često patite od gasova, znajte da oni mogu biti uzrokovani i nagomilovanim toksinima.

Insomnia

Iako postoje mnogi faktori koji mogu prouzrokovati probleme sa snom, višak toksina može da ima mnogo toga sa insomniom.

Kada toksini nađu put u vaš krvotok, oni mogu uticati na procese koji su direktno povezani sa ispuštanjem hemikalije koja je odgovorna za san.
Dodatno, toksini povećavaju nivo stresa. Stres sam po sebi nije dobar za san, pa toksini utiču na insomniu i na ovaj način.

Lijena crijeva

Lijena crijeva su česta pojava kada jedete puno hrane koja je bogata vlaknima, mastima i zasićenim šećerima.

Glavni simptom je zatvor, ali česta je i nadutost, praćena bolom u abdomenu i pretjeranim gasovima.

Liječenje ovakve pojave sastoji se iz prehrane u kojoj preovladavaju prirodna vlakna, ali i konzumiranje puno vode, ali preporučljivo je da se odradi potpuna detoksikacija kako biste bili 100% sigurni.

Problemi sa koncentracijom

Iako se ovo može pojaviti kao problem zbog raznih fizičkih i mentalnih faktora, manjak koncentracije je direktno povezan sa toksinima koje pronalazimo u alkoholu, cigaretama i okruženju.

Ove supstance direktno utiču na zdravlje vašeg mozga. One otežavaju funkcionisanje vašeg mozga i utiču na vašu mogućnost za fokusiranje i koncentrisanje.

Ako patite od ovog problema dok radite ili učite, vašem tijelu je možda potrebna detoksikacija.

Loš zadah

Loš zadah je problem koji može biti uzrokovan mnogim bolestima, a u te bolesti uključujemo dijabetes i probleme sa jetrom.

Ovo znači da organi zaduženi za izbacivanje toksina imaju određene probleme. Kao što već znate, pranje usne šupljine vam ovdje neće pomoći.

Ako ništa ne pomaže u rješavanju ovog problema, najbolja opcija je da počnete sa dijetom kod koje voće i povrće igra glavnu ulogu.

Žutica

Žutica uzrokuje probleme sa mišićima, a prepoznajemo je po žutoj koži.

Ona se pojavljuje kada je nivo bilirubina u krvotoku povišen. Ovo se može desiti zbog problema sa jetrom ili jer vaše tijelo nije u potpunosti uklonilo toksine.

Može se pojaviti zbog prekomjerne konzumacije lijekova koji utiču na funkcionisanje vaše jetre.

Prekomjerna težina

Ako imate prekomjernu težinu i problema u borbi sa istom, to nagomilano salo može biti povezano sa povećanom količinom toksina u tijelu.

Talog koji ostaje u vašem krvotoku i tkivima može uticati na vašu sposobnost da apsorbirate nutrijente. Ovo direktno utiče na metaboličke funkcije koje su zadužene za pretvaranje sala u energiju.

Detoksikacije će vaše tijelo vratiti na pravi put. Ovim uklanjate toksine i nadutost koja ide sa njima.

Da li ste primijetili neki od ovih 8 znakova? Ako vidite sličnost sa više znakova, počnite sa stvaranjem bolje ishrane i usvojite plan za detoksikaciju.

Advertisement