Glavni simptomi nedostatka vitamina C

Bolest koja je izravna posljedica nedostatka vitamina C je skorbut. Ona dovodi do slabosti, umora i bezvoljnosti, utječe na kosti i snagu mišića i slabi imunološki sustav.

Limun

Zahvaljujući korištenju citrusa, pojava skorbuta je uvelike smanjena od kraja 18. stoljeća do danas. Međutim, još uvijek može pojaviti. Naime, zbog ekstremnih dijeta ili vježbanja, kao i zbog bulimije i anoreksije, došlo je do valova početnih simptoma skorbuta među tinejdžerima. To također može pogoditi alkoholičareili starije osobe čija se sposobnost apsorbirati vitamin C smanjila zbog prekomjernog unosa lijekova ili loše prehrane.

Većina životinja može stvoriti vlastiti vitamin C, zato što one relativno brzo mogu oporaviti od bolesti ili ozljeda. Problem s vitaminom C je očigledan kod ljudi, zamoraca i nekoliko drugih primata jer svima nedostaje gen koji bi trebao potaknuti vlastitu proizvodnju vitamina C. Lijek je jednostavan. U prehrani mora biti više vitamina C.

Rani znakovi skorbuta

Advertisement

1. Kronični osjećaj manjka energije i / ili depresija

Može utjecati i na jačinu kostiju. Acidoza i skorbut su slični, tijelo propada i dolazi do gubitka težine. Neki stručnjaci smatraju da se skorbut manifestira i kao acidoza, ekstremna kiselost ili niski pH. To stanje dovodi do mnogih drugih bolesti, pa čak i raka.

2. Krvarenje desni, klimavi zubi ili gingivitis

Advertisement

Kolagen je potreban za izgradnju i održavanje tkiva, a vitamin C je od vitalnog značaja za kolagen.

3. Nagle promjene raspoloženja, ispadi bijesa i razdražljivost mogu biti rani znakovi skorbuta

4. Modrice se javljaju vrlo lako i ostaju dugo vidljive

I to može biti pokazatelj nedostatka vitamina C. Nedovoljna razina vitamina mogu utjecati i na sporo zacjeljivanje manjih rana i na isušivanje kose.

5. Kroničan bol nogu, ruku ili zglobova je još jedan signal zbog kojeg bi trebali provjeriti razinu vitamina C

Ponekad skorbut dovesti do krvarenja u zglobovima, uzrokujući jake bolove.

6. Anemija je još jedan znak mogućeg nedostatka vitamina C

Ako vam se čini da uhvatite svaku prehladu ili gripu, možda će više vitamina C da vam pomogne podići imunološki sustav.

Za krvni sustav i srce

Studije su pokazale da vitamin E, beta-karoten i vitamin C mogu kod životinja da uspore aterosklerozu. Jedno istraživanje je pokazalo da ove tvari možda takođeredukuju pojavu srčanog udara kod ljudi. Svakodnevno konzumiranje povrća i voća koje je bogato betakarotenom i drugim karotenoidima i vitaminom C, kao što je rajčica, tamnozeleno lisnato povrće, paprika, mrkva, slatki krumpir i dinje, moglo bi pružiti izvjesnu zaštitu od bolesti srčanih arterija.

Advertisement