Ginko Čaj – Priprema – Ljekovitost – Cijena

Pijenje ginko čaja je jedan od najboljih načina kombiniranja pomlađivanja i ukusnog napitka sa širokim rasponom zdravstvenih prednosti za vaš organizam.

Ginko čaj – Biljka

Advertisement

Ginko čaj popularno toplo piće pripremljeno od cijelog ili rezano lišće stabla ginkgo biloba, koje nosi znanstveni naziv Ginkgo biloba. Ovo stablo poznato je kao najstariji na Zemlji, s fosilima koji datiraju više od 270 milijuna godina; to je posljednja neizručena vrsta u svojoj taksonomskoj podjeli, Ginkgophyta. Razni dijelovi ovog stabla već tisućama godina koriste se u medicinske svrhe i smatraju se svetima u mnogim dijelovima svijeta. Stablo je izvorno u Kini, ali njegove su prednosti danas poznate širom svijeta.

Priprema čaja od lišća stabala Ginkgo biloba je napopularnija uporaba, jer su ginkgo dodatci u obliku tableta prilično česti, ali kada pripremite čaj možete uživati u mnogim zdravstvenim prednostima. U ginko čaju također nema kofeina, što ga čini sjajnom alternativu za ljude koji pokušavaju smanjiti ovisnost o kofeinu.

Ginko čaj – Prednosti – Ljekovitost

Glavne prednosti ginko čaja uključuju njegovu sposobnost da učine sljedeće:

  • Smanjuje rizik od Alzheimerove bolesti
  • Poboljšava raspoloženje
  • Sprječava kronične bolesti
  • Štiti zdravlje srca

Ginko čaj za prevenciju Alzheimerova bolest

Jedan od glavnih razloga za popularnost ovog dodataka je učinak koji može imati na Alzheimerovu bolest i druge neurodegenerativne bolesti zahvaljujući visokom sadržaju antioksidansa. Ujedno ginko čaj je odličan za poboljšanje pamćenja.

Ginko čaj za raspoloženje

Advertisement

Neki ljudi koriste ginko čaj kao prirodni antidepresiv, umjesto da koriste lijekove koji često imaju niz nuspojava. Međutim, prije kombiniranja ovog prirodnog lijeka s lijekovima svakako se obratite svom liječniku.

Ginko čaj dijeluje kao antioksidans

Osim antioksidansa u ginko čaju, antioksidansi također pomažu smanjiti učinke oksidativnog stresa u drugim dijelovima tijela, uključujući staničnu mutaciju, što može dovesti do raka i drugih kroničnih bolesti.

Ginko čaj pomaže u kontroli kolesterola

U mnogim istraživanjima je pokazano da ginko čaj može smanjiti zgrušavanje krvi i otežati da vaše arterije budu začepljene kolesterolom.

Ginko čaj – Cijena i gdje kupiti

U mnogim online shopovima zdrave i prirodne hrane možete kupiti lišće ginkgo bilboa sa kojim možete pripremiti ljekoviti ginko čaj. Cijena zavite od kvalitete samo lišta. Budite oprezni i uvijek odaberite provjereno i kvalitetno lišće.

Ginko čaj – Priprema

Priprema ginko čaja je vrlo jednostavno a potrebno vam je samo lišće ovoga ljekovitog stabala.

  • Korak 1: Stavite 2-3 šalice vode da prokuha u loncu.
  • Korak 2: Stavite 1 kašiku suhoga liška ginkog bilboa u čajnik.
  • Korak 3: Prelijte kipuću vodu preko lišća.
  • Korak 4: Ostavite deset minuta da se lagano hladi.
  • Korak 5: Procjedite i poslužite topao ginko čaj.

Ginko čaj – Nuspojave

Ako konzumirate previše ginko čaja ili ako ste osjetljivi na ovu biljku , možete doživjeti neke nuspojave, poput glavobolje , mučnine ili opće nelagode u želucu. Ove nuspojave su rijetke, osobito ako se konzumira normalna količina ovog čaja (ne više od 2-3 šalice dnevno). Međutim, prije pijenja čaja od ginkgo bilobe, popričajte sa svojim liječnikom.

Advertisement