Fibroidi (miomi) maternice – Simptomi koje trebate znati

Fibroidi (miomi) nastaju kada se stanice unutar maternice počnu nekontrolirano razvijati, tvoreći čvrstu masu. Mogu biti toliko mali da ih golim okom ne možete vidjeti i ne moraju uzrokovati nelagodu. Međutim, problem nastaje kad postanu dovoljno veliki da pritisnu maternicu ili čak rebara, uzrokujući nelagodu koja se povećava s vremenom.

Miomi

Miomi

Simptomi – Upozorenja na fibroide:

Advertisement

Upozorenja na fibroide obično se pojavljuju kada se dogodi sljedeće:

  • Razvio se veći broj fibroida – miomi
  • Nalaze se na vrlo osjetljivim područjima

Što su veći, simptomi su intenzivniji.

Simptomi na fibroide(miome) koja biste trebali pratiti:

Problemi s mjehurom

Prvo upozorenje na fibroide možda se neće uvijek povezivati s ovim problemom. Međutim, kad se fibroidi pojave na vanjskom zidu maternice blizu mjehura, mogu pritisnuti ovaj organ i uzrokovati smanjenje volumena za mokraću. Najčešći simptom bit će želja za češćim mokrenjem nego inače. Fibroidi čak mogu spriječiti mokrenje, čak i kada je mjehur pun, što je neugodno i opasno. Ako primijetite da češće idete u WC nego inače, ali nemate osjećaj da ste ispraznili mjehur, trebali biste se konzultirati.

Pritisak na rektum

Advertisement

Kao i što fibroidi mogu pritisnuti mjehur, to se može dogoditi i s rektumom. U ovom slučaju pritisak će vam stvoriti osjećaj punog trbuha. Također će otežati pražnjenje crijeva i vjerojatno uzrokovati razvoj hemoroida. Iako druge bolesti mogu uzrokovati slične simptome, uvijek je dobra ideja posjetiti ginekologa ako imate obiteljsku povijest fibroida.

Bol ili nelagoda u zdjelici

Kod većih fibroida vrlo je uobičajeno osjećati nelagodu i bol u zdjeličnom području. Kod nekih žena to je vrlo primjetno i neugodno, pogotovo kad se savijaju ili leže. Kod drugih su simptomi slični osjećajima težine ili punoće. Nekoliko žena može doživjeti akutnu i jaku bol u zdjelici. To se događa jer se fibroid raspada, a to može trajati između dva tjedna do mjesec dana. Osim toga, komponente fibroida mogu zaraziti krvotok i okolna tkiva, uzrokujući povišenu temperaturu.

Bol u donjem dijelu leđa

Bol u donjem dijelu leđa još je jedno upozorenje na fibroide. Kad se fibroid nalazi na vanjskom zidu maternice, može pritiskati živce kralježnice ili mišiće leđa. To može uzrokovati jaku bol u donjem dijelu leđa koja će ograničiti vaše svakodnevne aktivnosti. Također, zbog svoje lokacije, bol u leđima može se pojaviti uz druge gore navedene simptome.

Bol tijekom spolnog odnosa

Ovaj simptom može se pojaviti kod nekih žena i ovisit će o veličini i položaju fibroida – mioma. Mogli biste osjetiti nelagodu ili bol tijekom spolnog odnosa koja se pojačava u određenim položajima ili tijekom određenih razdoblja. Važno je zapamtiti održavati dobru komunikaciju s partnerom kako bi znali da nisu uzrok problema.

Obilno krvarenje tijekom menstruacije

Jedno od najpoznatijih upozorenja na fibroide jest obilno krvarenje tijekom menstruacije. To može uzrokovati značajnu nelagodu jer će protok biti jak u vrlo kratkom vremenu.Problem je u tome što ovi epizode, osim što su zastrašujuće, također su bolne. Mogu uzrokovati duboke grčeve ili bol koji je teško ublažiti. Ako se količina menstrualnog protoka iznenada poveća ili je popraćena jakom boli, odmah se posavjetujte s liječnikom. To je zato što su žene koje imaju obilne menstruacije podložnije razvoju anemije, što ih može umoriti, oslabiti i uzrokovati glavobolje.

Dugi periodi ili krvarenje između njih

Fibroidi ne samo da mogu utjecati na obilje menstrualnog protoka, već i na vremenske razmake. Mogu dovesti do duljih razdoblja od sedam dana ili do pojave krvarenja između razdoblja. To bi također moglo biti popraćeno grčevima i jakom boli. Svi navedeni simptomi potencijalna su upozorenja na fibroide kojima biste trebali posvetiti pažnju. Idealno je posjećivati ginekologa barem jednom godišnje. Međutim, ako imate bilo koji od ovih simptoma, trebali biste posjetiti liječnika što je prije moguće.

Zaključak:

“Nemojte zanemarivati svoje tijelo! Prepoznajte simptome fibroida na vrijeme i poduzmite korake prema boljem zdravlju. Vaša dobrobit je važna!”

Advertisement