Esencijalna ulja koja kontrolišu simptome alergije

Kako biste imali koristi od ovih esencijalnih ulja koje kontrolišu simptome alergija, trebate osigurati da ulja budu visoko kvalitetna i organska. Alergije su česte pojave, koje se dešavaju kada naš imuni sistem reaguje na vanjske pojave poput prašine, polena ili dlake neke životinje. Dešavaju se kada naše tijelo proizvodi histamin. Ovo je supstanca koja izaziva upalu i iritaciju u respiratornim putevima. Generalno alergije su bezopasne ali se iznova pojavljuju. Njihove pojave obično ne izazivaju ozbiljan problem, ali mogu biti jako nezgodne zbog simptoma koji se pojavljuju poput curenja nosa, svraba i sl.

Protiv alergija

Protiv alergija

Čak se dešava da nekada izazivaju probleme koje nam otežavaju neke od svakodnevnih aktivnost. Srećom, postoje prirodni lijekovi. Na primjer, postoje esencijalna ulja koja pomažu pri kontrolisanju simptoma alergija. Njihova antihistaminska i antiupalna svojstva pomažu u oporavku. U ovom članku, željimo sa Vama podijeliti 6 najboljih esencijalnih ulja detaljno. Možete ih probati sljedeći put kada Vam se pojavi alergija.

Esencijalna ulja koja kontrolišu simptome alergija

Advertisement

Ulje mente

Ulje mente ima odlična antihistaminska svojstva, koja mogu pomoći kontrolisanju iritacije i začepljenja koje izaziva alergija. Njegova antiosksidantna svojstva pospješuju pročišćenje respiratornih puteva i dodatno kontrolišu upalu. Samo udisanje ovog ulja smanjuje viška proizvodnju šlajma, suza i kihanja.
Upotreba:

 • Dodajte malo mentinog ulja u proključalu vodu i udišite njegovo isparavanje narednih 5 minuta.
 • Dodatno, možete utrljati manju količinu ulja na područja poput leđa i prsa.

Ulje kamilice

Advertisement

Ulje kamilice također sadrži antiupalna i relaksiranjuća svojstva, koja pomažu u borbi protiv simptoma alergija. Eksterna primjena pomoći će u oslobađanju kože od iritacije ili svraba. Također, sprječava zapušenje i crvenilo očiju.
Upotreba:

 • Utrljajte malo ulja kamilice na iritirana područja kože.
 • Koristite ovo ulje za masažu leđa, prsa i vrata.
 • Dodajte supenu kađiku ulja od kamilice u šolju vruće vode i popijte dva puta dnevno.

Ulje eukaliptusa

Esencijalno ulje eukaliptusa jedan je od prirodnih proizvoda koji mogu pomoći pri tretiranju različitih bolesti respiratornog sistema. Njegove aktivne supstance promoviranju oslobađanje zapušenja nosa. Dodatno, pomažu Vašem disanju pri borbi sa virusnim i bakterijskim infekcijama, Njegova antihistaminska moć smanjuje pojavu sezonskih alergija. Konačno, djeluje povoljno i za alergije na životinjsku dlaku.
Upotreba:

 • Dodajte malu količinu ulja eukaliptusa u prokuhalu vodu. Potom, udišite njegovo isparavanje narednih 5 minuta.
 • Kao drugu opciju, možete razblažiti ulje u toploj vodi i staviti oblogu na Vaša prsa i glavu.

Ulje timjana

Ulje timjana također sadrži antiupalna svojstva. Pomaže u tretiranju alergija i problema sa respiratornim putevima. Njegove akivne komponente pomažu u otklanjanju iritacije. U isto vrijeme, kontroliše proizvodnju šlajma. Također, smatra se da sadrži antibiotska svojstva, što može biti ključno za jačanje imunog sistema.
Upotreba:

 • Uzmite malu količinu ulja i umasirajte ga na područja poput leđa i prsa.
 • U isto vrijeme, možete dodati dvije ili tri kapi u čaj i uživati u njegom svojstvima.

Ulje limuna

Među mnogim prednostima esencijalnog ulja limuna, smtramo da je efikasno rješenje u borbi protiv zapušenja koje izazivaju alergije. Njegova detox i antiupalna svojstva pospješuju eliminaciju toksina. Dodatno, poboljšavaju imuni sistem. Sadrži i antiseptička i antimikrobna svojstva koja kreiraju barijere protiv virusa i bakterija koje napadaju Vaše tijelo.
Upotreba:

 • Iskoristite malu količinu ulja limuna kako biste izmasirali leđa i prsa ukoliko imate rinitis.
 • Za kožne alergije, kombinirajte malo limunovog ulja sa maslinovim. Potom ga masirajte dok se u potpunosti ne upije.

Ulje lavande

Ulje lavande je relaksirajući proizvod koji pomaže u otvaranju disajnih puteva. Ovo je naročito tačno ukliko imate alergije ili virusne infekcije. Njegova svojstva smanjuju glavobolju, te zapušenje i kijavicu. Također se može koristiti u tretmanima za kožu na primjer za svrab.
Upotreba:

 • Dodajte malo lavandinog ulja u ključalu vodu i udišite isparavanje narednih 5 minuta.
 • Koristite ulje za relaksaciju tokom aromaterapijskih seansi.

Da li patite od alergija? Isprobajte neke od gore navedenih ulja i uvjerite se u njihova svojstva.

Advertisement