Efikasni načini da se borite protiv prehlade

Prve znakove respiratorne infekcije mnogi ne shvaćaju ozbiljno, ali ako se reagira na prvu loptu, čim počne vas “hvata” slabost, prehlada se, možda, još može staviti pod kontrolu. Obično su upozoravajući znaci “grebanje” u grlu, mutna glava, bol u mišićima, neobjašnjiva slabost ili umor.

Citrusi – Vitamin C

Prosječna odrasla osoba u prosjeku tri puta godišnje ima neku respiratornu infekciju. One su najčešće virusne i prolaze za oko sedam dana.

Kada osjetite prve napade na imunološki sustav, potrebno je primijeniti nešto od sljedećih savjeta:

Unosite što više tekućine

Advertisement

Pijte vodu, domaću juhu ili prirodni sok, kako bi tijelo bilo dovoljno hidratizirano. Uz dovoljno tekućine, sluznice u tijelu će biti vlažnije, pa će i simptomi poput začepljenog nosa, ili bolnog grla biti manje izraženi.

Ispirajte grlo slanom vodom

Da biste se lakše izborili sa prvim simptomima boli u grlu, rastopite pola žličice soli u čaši tople vode. So izvlači višak vode u tkivu grla, ublažava upalu i čisti sluz. Također ispire bakterije i viruse i na taj način zaustavlja ili barem ublažava tegobe.

Pazite na prehranu

Teška, masna hrana u kojoj nema ništa nutritivno korisno samo će vam odmoći. Lagana prehrana, bogata proteinima, nemasnim mesom, povrćem i integralnim namirnicama može biti saveznik u oporavku organizma. Češnjak je možda najpoznatiji “kućni lijek”, ali njegov učinak nije znanstveno dokazan, mada postoje pojedini dokazi koji idu u prilog tvrdnji da je saveznik u borbi protiv prehlade.

Odmarajte se

Kada osjetite prve simptome prehlade, najbolje je da uzmete slobodan dan. Ljudsko tijelo se mnogo bolje bori s prehladom i virusima ukoliko je odmorno. Jedan dan odmora na početku bolesti može zamijeniti najmanje sedam dana bolovanja ako se prehlada razvije.

Spavajte dovoljno

Rijetko tko spava dovoljno – idealno je sedam do osam sati. To omogućuje hormonima da normalno rade, mišićima da se grade, a mastima da se sagorijevaju, tijelo se obnavlja i sprema za dnevnu aktivnost. Nedovljno sna nepovoljno utječe na imunološki sustav i može ubrzati razboljevanja. Ako osjetite prve simptome prehlade, odspavajte osam do 10 sati, kako bi se tijelo lakše borilo.

Možete vježbati, ali lagano

Osobe koje aktivno treniraju trebaju znati da se ne smiju vratiti punom obimu treninga dok prehlada ne prođe. Umjesto toga, mogu odraditi lagane vježbe, tako da puls ne prelazi 100. Dobra zamjena za vježbanje je šetnja bržim tempom po svježem zraku. Ovo će ubrzati rad limfnog sustava, koji je zadužen za “ispiranje” toksina iz organizma.

Cink je ključan za imunitet

Istraživanja su pokazala da optimalan rad više vrsta imunoloških stanica ovisi od cinka. Analiziran je manjak cinka i utjecaj tog problema na imunološki odgovor i broj bijelih krvnih zrnaca. Utvrđeno je da manjak cinka utječe na smanjen broj bijelih krvnih zrnaca u imunološkom odgovoru. Ustanovljeno je, također, i da suplementi cinka mogu pomoći da se imuni odgovor vrati u normalno stanje.

Uzimajte vitamin C

Ovaj vitamin je vitalan za obranu od infekcija. Najbolje je da ovaj nutrijent dobijete iz svježeg voća i povrća – ima ga dosta u kiviju, limunu, narančama, paprici.

Pojačajte unos vitamina D

Dok za vitamin C postoje studije koje tvrde da on djeluje preventivno na prehladu, ali i one koje to opovrgavaju, za vitamin D je dokazano da ubrzava oporavak. Uzimajte pojačanu dozu od 800 do 1.000 UI vitamina D.

Popijte probiotik

U nedavno provedenoj studiji, osobe koje su preventivno pile probiotike uspjele su skrate trajanje prehlade za dva dana, a simptomi bolesti su bili znatno blaži.

Povišena temperatura

Ako vam poslije 24 sata nije bolje, ili imate jaku glavobolju, a začepljenost, grlobolja se pojačavaju, infekcija je ipak napredovala. Ako se javi i temperatura, najbolje je da odete kod liječnika koji će prepoznati da li se radi o virusnoj ili bakterijskoj respiratornoj infekciji.
Izvor:zenskikutak

Advertisement