Đumbirovo ulje – Ljekovitost i Kako napraviti?

Đumbir je jedan od često korištenih lijekova u našim domovima, najviše radi svojih protupalnih svojstava. Tako da ne čudi da ulje izvađeno (dobiveno) iz korijena đumbira ima mnoge zdravstvene prednosti za zdravlje.

Đumbir korijen

Šta je đumbirovo ulje?

Advertisement

Đumbirovo ulje vam može biti od velike pomoći za liječenje mnogih bolesti a dobiva se iz svježeg korijena đumbira. Ali prvo trebate znati neke stvari o đumbiru. Boja unutrašnjost korijena đumbira može bijele,žute a u nekim slučajevima i crvene boje, sve zavisi koja je vrsta đumbira upitanju. Đumbir je od davnina hvaljen zbog svojih ljekovitih i gastronomskih osobina, posebno u drevnoj Indiji, Grčkoj i Kini. Smatra se jednom od glavnih biljaka u Ayurvedskoj medicini.

Može se konzumirati sušen, svježe, nariban u sok, u obliku čaj, itd. Suhi korijen đumbira se može koristiti u pripremi tinkture i drugih prirodnih lijekova. Međutim, on se koristi za pripravu đumbira ulja te koji ima razne namjene.

Đumbirovo ulje je žute boje a ima ugodan miris. Miris đumbirovog ulja varira i ovisti o vrsti i kvaliteti đumbira koji je korišten za njegovo pravljenje. Smatra se da je najbolje đumbirovo ulje koje se dobiva destilacijom svježeg korijena đumbira.

Upotreba đumbirovog ulja

Svojstva svježeg đumbira sa ublažavanje bolova su nam jako dobro poznata. Međutim đumbirovo ulje može biti isto tako korisno. Ulje se možete koristiti lokalno(vanjska upotreba) za ublažavanje bolova ali i za poboljšavanje cirkulacije.

Đumbirovo ulje se koristi za liječenje problema s probavom, kao što su mučnina, probavne smetnje, plinovi, jutarnje mučnine, proljeva, kao i druge vrste zdravstvenih problema vezanih za probavni trakt.

Đumbirovo ulje, može se koristiti za mnoge svrhe, uključujući sljedeće:

 • Stavite 2-3 kapi đumbirovog ulja difuzor ili stavite na maramicu i udišite. To će imati snažan utjecaj na vaš um, tijelo i dušu.
 • Napravite ulje sa masažu tako što ćete dodati par kapi đumbirovog ulja u obično ulje za masažu koje već koristite. Ulje je snažno i može osloboditi od artritis, reumu, bolova u mišićima, a može potaknuti cirkulaciju.
 • Još jedan način na koji se može koristiti je da ulje, nekoliko kapi stavite u vruću kupku. To će vam pomoći da se oslobodite bolova u tijelu.
 • Koristite ga za sinusitis, za ublažavanje upale grla, i curenje iz nosa inhalacijom.
 • Ako imate probavnih smetnji, trebate vaš trbuh masirati sa nekoliko kapi ovoga ljekovitog ulja.

Sastav đumbirovog ulja

Prednosti đumbirovog ulja su radi: neral, geranial, zingiberene, 1,8-cineol, B-esquiphellandrene, B-bisabolene i druge moćne mono- i seskvi-terpenoids. Također sadrži pinen, camphene, B-pinen, linalol, Y terpeniol, geranil acetat, borneol, nerol i geraniol.

Zdravstvene prednosti đumbirovog ulja

Ovo ulje može pomoći da se osloboditi puno zdravstvenih problema, s obzirom da je odlično sredstvo protiv nadimanja, probavnog, iskašljavanje, djeluje analgetsko, protuupalno, antiseptički. Neke od zdravstvenih prednosti su:

 • Stanja koja se odnose na želudac i crijeva. Može pomoći ako želite da imate zdravu probavu. Također pomaže kod grčeva, nadutosti i probavnih smetnji. Đumbir ulje je korisno i za povećanje apetita.
 • Trovanje hranom. Zbog svojih antiseptičkih i djeluje protiv nadimanja, đumbirovo ulje se može koristiti za liječenje trovanja hranom, bakterijski dizenterije i crijevnih infekcija.
 • Malarije i žute groznice. Ovo ulje je dokazano da će otjerati glavni nositelj malarije u Indiji – Anopheles culicifacies komarce.
 • Liječenje dišnih problema. Vrlo je moćan za ublažavanje i liječenje gripe, kašlja, prehlade,astme, otežanog disanja i bronhitis. Svježeg đumbira također se može koristiti za uklanjanje sluzi iz grla i pluća njegovim dodavanjem u čaj.
 • Bolovi. Đumbirovo ulje i svjež đumbir se koriste za ublažavanje bolova, jer oni smanjuju spojeve koji su povezani s boli – prostaglandine.
 • Bolesti srca. Ako koristite ovo ulje redovito, rizik od krvnih ugrušaka i ateroskleroze može se smanjiti, sa druge strane može smanjiti razinu lošeg kolesterola. Neke studije pokazuju da kod odraslih osoba koje imaju đumbira na njihovom dnevnom jelovniku, rizik povezan sa koronarnom bolesti srca se smanjuje za 13%.
 • Povišeni krvni tlak. Potrošnja korijen đumbira na dnevnoj bazi je korisna za smanjenje rizika od pojave problemi s povišenim krvnim tlakom kod odraslih za 8%. Jedna studija iz 2005. godine pokazuje da đumbir može smanjiti krvni tlak.
 • Kronične bolesti. Časopis Nutrition je objavio istraživanje prema kojem je konzumiranje 2-4 grama đumbira dnevno može spriječiti kronične bolesti.

Kako možete napraviti đumbirovo ulje – Recept?

Tradicionalno đumbirovo ulje se dobiva destilacijom, sa vodenom parom korijena đumbira i na taj način se dobiva eterično ulje. Ali đumbirovo ulje možete pripremiti kod kuće ako pratite sljedeće upute i recept.

Za pripremu đumbirovog ulja potrebno je:

Advertisement
 • Zdijela koja je otporna na visoke temperature (može i metalni lonac)
 • Ribež za sir
 • Šalica svježeg đumbira
 • 1 ½ šalice maslinovog ulja

Priprema:

Operite neoljušten svjež đumbir i pustiti da se osuši za nekoliko sati. Nasjeckajte ga i naribati kroz ribež. Stavite maslinovo ulje u zdjelu(lonac). Nakon toga staviti đumbir koji je isjeckan. Izmiješati i stavite ovu smjesu u pećnicu na 65 stepeni celzijusa. Ostavite ga da se pirja 2 sata.

Smjesu treba filtrirati sa gazom, a ulje koje je dobijete čuvati u čistim bočicama ili bocama, čuvati na suhom i hladnom mjestu. Ovo ulje ostaje svjež i do 6 mjeseci.

Gdje možete kupiti đumbirovo ulje?

Ovdje možete kupiti đumbirovo ulje.

Đumbirovo ulje – kako dijeluje?

90% đumbirovog ulja sastoji se od seskviterpena, koji su odgovorni za njegovo protuupalno i antibakterijski djelovanja ali i druga ljekovita svojstva. Ono posjeduje energizirajući i osjećaj toplote efekt kada se lokalno primjenjuje ili udahne. Kada je u pitanju konzumiranje tj pijenje đumbirovog ulja a preporučuje ste to učinili pod nadzorom kvalificiranog liječnika.

Da li je sigurno đumbirovo ulje – mjere opreza?

Đumbir ulje nije otrovno i niti iritantno, tako da je općenito sigurno, osim u slučajevima kada se koriste đumbirovo ulje visoke koncentracije. Osobe sa osjetljivom kožom trebaju provjeriti da li bi oni mogli imati alergijske reakcije na njega i trebaju napraviti test na koži prije korištenja ovoga ulja ili bilo kojeg drugoga eteričnog ulja.

Druga mogućnost je da ga razrijediti sa kokosovim ili maslinovim uljem. Ostali eterična ulja koja se dobro miješaju sa đumbirovim uljem su: ulje od tamjan, ylang-ylang, neroli ulje, sandalovina ulje, ulje od ruže i ulje bergamota.

Izbjegavajte za primjenu đumbira ulje na područjima kože koje će izlagati na suncu u vremenu od 24 sata nakon što se primjene, jer to može biti fototoksičke. Iako je to korisno za jutarnje mučnine, dojilje i trudnice trebaju ga koristiti sa oprezom. Najbolje je da se konsoltuju sa liječnikom prije korištenja. Također izbjegavajte i nemojte ga koristi za liječenje zdravstvenih problema kod djece, niti ga djeca smiju koristiti.

Advertisement