Dobri i loši položaji za spavanje

Najbolji način je da probate zaspati u određenom položaju jer ćete tijelo polako navikavati na novi položaj spavanja, a nakon nekog vremena će to postati položaj u kojemu ćete provesti veći dio noći.

Spavanje

Najbolji položaj: na leđima

Advertisement

Spavanje na leđima potiče dotok krvi u mozak. Leđa, vrat i ramena su u neutralnom položaju, stoga će se smanjiti vjerojatnost od nastanka bolova u leđima.

Dodatan razlog za spavanje na leđima je činjenica da će spriječiti nastanak prijevremenih bora, a grudi će se odupirati gravitaciji, što je želja svake žene.

Nažalost, ovo nije najbolji položaj za Hrkače jer će na leđima njihovo hrkanje još više doći do izražaja jer se jezik povlači prema grlu.

Dobar položaj: na boku

Osobe koje spavaju na boku nemaju razloga za brigu, naročito ako spavaju na lijevom boku. Osim što ćete spriječiti hrkanje, smanjit žgaravicu koja može značajno narušiti kvalitetu sna. Ovaj položaj je također dobar za osobe koje imaju problema s bolovima u vratu i leđima.

Stručnjaci ovaj položaj spavanja preporučaju i trudnicama jer ne stavlja prevelik pritisak na leđa. Spavanje na boku tijekom trudnoće će pospješiti cirkulaciju, a liječnici su ustanovili da pospješuje zdravlje mame i bebe.

Ipak, ovaj položaj neće ići na ruku vašoj koži i grudima. Naime, za razliku od spavanja na leđima, spavanje na boku može prouzročiti prijevremeni nastanak bora, a grudi se neće odupirati gravitaciji.

Loš položaj: položaj fetusa

Iako će se činiti udobnim, ovaj položaj će otežati disanje i rad nekih organa. Također će, isto kao i spavanje na boku, narušiti izgled lica i grudi.

Savijanje leđa i spuštanje glave može uzrokovati bolove u leđima, vratu i ramenima, a nakon nekog vremena, i nepravilno držanje.

Najgori položaj: na trbuhu

Provesti 8 sati ležeći na trbuhu ne ide na ruku vašoj kralježnici jer narušavate njen prirodan položaj. Velika je vjerojatnost da ćete ujutro osjetiti bolove na području cijelih leđa.

Također, glava će vam biti okrenuta u jednu stranu, što može uzrokovati napetost u mišićima vrata i ramena.

Spavanje na trbuhu stvara dodatan pritisak na zglobove i mišiće, što može uzrokovati bolove, trnjenje i ukočenost udova.

Advertisement