Divlje jagode – malo, ukusno i veoma moćno voće

Divlje ili šumske jagode su veoma sitno voće, ali su ipak jako ukusne i veoma korisne. Ove jagode su tek jedna od 400 stotine poznatih vrsta, ali definitivno su one te koje koje su najpoznatije i omiljene kod većine populacije. Male, ukusne i nevjerovatno neodoljive je najprecizniji opis za ovo voće, ali narodna medicina kaže da je ovo voće također i nevjerovatno zdravo. Ko kaže da zdravo ne može biti i ukusno?

Šumske jagode

Divlje ili šumske jagode

Ovo bobičasto voće se može naći u planinskim predjelima od maja do septembra. Voće je jako bogato mnogim vitaminima. Samo jedna puna šaka ovog voća može opskrbiti organizam potrebnom dozom vitamina C. Pored vitamina C, ovo voće sadrži također vitamin B, kalcij, kalij, magnezij, fosfor, tanine, flavonoide, vitamin E i mnogo drugih hranljivih tvari.

Prisustvo mangana u ovom voću čini ga mnogo zdravim voćem za mozak, nervni sistem kao i za krv, kosti I cijeli metabolizam. Stručnjaci savjetuju da se I ovo voće treba oprati prije konzumacije kao I svako drugo voće, ali savjetuju da se ne pere pod jakim mlazom vode jer tako gubi mnogo hranljivih tvari.

Divlje ili šumske jagode – dobrobiti za zdravlje

Advertisement

Iako je stabljika jagode često u upotrebi ovih dana kao terapeutska biljka, a koristi se kao lijek za liječenje želučanih poremećaja kao što su proljev i dizenterija. Listovi potopljeni u vrelu vodu se mogu koristiti kao tekućina za ispiranje kod upalnih stanja grla, ali I kao važan sastojak nekih losiona koji se koriste u liječenju opekotina, ožiljaka od opekotina kao i kod ublažavanja tegoba kod svraba na koži.

Ovo voće ili bobice ovog voća kada se konzumiraju imaju blago kiselkast okus, najsličniji okusu vina od jagoda. Činjenica je da su bobice divljih jagoda delikatnijeg okusa u uporedbi s običnim jagodama. Bobice ovog voća posjeduju mnogo antioksidativnih svojstava te se većina ljudi slaže u tome da su jako korisne u borbi protiv bilo kojeg kancera.

Sve vrste dijabetesa, povišena razina kolesterola i arterioskleroze mogu se veoma ublažiti I prevenirati upotrebom divljih jagoda.

Ekstrakt soka iz plodova divljih jagoda ima terapeutski učinak I koristi se kod liječenja gastritisa. Kako ovo voće ima i antibakterijska svojstva, ponekad travari i herbalisti njihov sok koriste u liječenju tifusa.

Sok od divljih jagoda se često koristi kao lijek kod oboljenja jetre kao što su hepatitis ( upala jetre), hronični hepatitis, ciroza jetre. Najbolje je da se sok od divljih jagoda konzumira tri puta na dan na prazan stomak, po šolju soka. Sok od divljih jagoda stimuliše rad jetre, što dovodi do regeneracije ćelija I tkiva jetre.

U prošlosti , listovi biljke divlje jagode su se upotrebljavali za pripremu čaja koji se koristio kod liječenja dijareje, kao i kod suzbijanja želučanih tegoba ali I poticanje apetita. Ustvari, listovi ove biljke su jako ukusni i puni su vitamina C. Moglo bi se spomenuti I to, da listovi alpskih jagoda sadrže neke ekstrakte koji se mogu koristiti kod prirodnog izbjeljivanja.

Divlje jagode su prava blagodat za tijelo, I odlične su za srce kao I za krvne žile I jako dobro djeluju na regulaciju krvnog pritiska. Sadrže samo nekoliko kalorija I odlično su dijetalno voće. Samo nekoliko kalorija daje jako veliki doprinos u borbi protiv celulita. Malo ali jako moćno, moramo priznati da bi bilo odlično konzumirati ovo voće češće u svakodnevnoj ishrani.

Advertisement