Dezinfekcija kupaonice – korisni savjeti od pomoći

Kupaonica je jedna od najčešće korištenih soba u kući. Također je jedan od najkontamničnijih. Da biste to riješili, postoje mnoge preporuke za dezinfekciju vaše kupaonice. Glavni uzročnici zaraze u kupaonici su bakterije i plijesni. Vlaga je prvi uzrok. Dakle, kupaonica treba imati dobru ventilaciju i mora biti suha. Drugi čest uzrok onečišćenja je ostatak urina i fekalne tvari u WC školjci.

Kupaonica – Foto:pixabay.com

Ostaci sapuna i šampona privlače gljivice. Isto se događa i sa pastom za zube. Također, uzrokuju neugodne mrlje u umivaoniku. U kupaonici trebate jednom dobro da očistite i napravite dubinsku dezinfekciju barem jednom sedmično. Dok svakodnevno trebate poduzeti korektivne mjere čišćenja. To će vam pomoći smanjiti rizik od infekcija, širenja bakterija i gljivica.

Gdje trebate početi sa dezinfekcijom kupaonice?

Advertisement

Za početak dezinfekcije kupaonice, prvo što trebate učiniti je koristiti rukavice. To vas čuva od izravnog kontakta s bakterijama. One također štite vaše ruke od proizvoda za čišćenje koji mogu biti abrazivni i mogu naštetiti koži ruku.

Još jedan aspekt koji treba imati na umu jest važnost korištenja određenih proizvoda za svako područje. Odstranjivači mrlja, sredstvo za dezinfekciju. Pazite da ne koristite iste proizvode za čišćenje za svakog dijela kupaonice. WC školjka i kada ili tušem su dijelovi kupaonice koji akumuliraju najviše bakterija. Morate biti oprezni s podom i zidovima. Zapamtite da odvod akumulira sapun, šampon i ostatke kose.

Prije nego počnete čistiti tuš ili kadu, trebali biste se riješiti svih tih ostataka. Vlažna spužva s izbjeljivačem ili sredstvom za uklanjanje mrlja pomoći će uklanjanju plijesni sa zidova.
WC školjka treba biti očišćena izbjeljivačem za najbolje rezultate. Važno je dobro očistiti rubove jer se tamo nakuplja puno prljavštine. Sjedalo se može očistiti krpom s sredstvom za dezinfekciju ili izbjeljivačem.

Kada je u pitanju umivaonike, prvo što trebate učiniti jest očistiti ostatke paste za zube i ostatke kose. Pomoću spužve natopljene sredstvom za čišćenje možete jako dobro očistiti umivaonik. Zatim isperite s puno vode.

Ne zaboravite na podove i zidove kupaonice općenito. Spužva s toplom vodom, sapunom i izbjeljivačem djelotvorna. Važno je da se riješite ostataka sredstava za čišćenje nakon što ste ih nanijeli na podove i zidove.

Pogreške pri dezinfekciji kupaonice

  • Mala ili nikakva ventilacija. Neki su ljudi navikli da nemaju nikakve ventilacije u kupaonici i misle da otvaranje prozora može pomoći, ali otvaranje prozora samo uzrokuje stvaranje vlage
  • Zaboravite na zavjese od tuša. Zbog njihovog dodir s vodom, tuš zavjese mogu akumulirati bakterije. Treba ih očistiti vlažnom krpom natpljenom sa slanom vodom.
  • Ne mijenjajte ručnike. Zbog vlage, ručnici akumuliraju bakterije. Idealno je učiniti ih promijeniti jednom dnevno.
  • Ne čišćenje pribora. Čašu koju stavite u zubnu četkicu akumulira puno plijesni. Ova gljivica može doći i do vaše četkice za zube. Preporuča se čišćenje svih pribora za kupaonicu s vodom i sapunom.
  • Zaboravljanje ogledala. Ocat i voda učinkoviti su za čišćenje ogledala. Također možete koristiti sredstvo za čišćenje ogledala.

Jednostavni trikovi za dezinfekciju kupaonice

  • Mješavina octa i vode djelotvorno je za uklanjanje bilo kakve bakterije,kamenac i flekekoje su nakupljene u kadi ili tuš kabini. U slučaju da je zahrđao, možete pripremiti otopinu tople vode, limuna i soli.
  • Za uklanjanje mrlja iz odvoda, možete koristiti sodu bikarbonu i vodu. Važno je koristiti vrlo vruću vodu kako biste dobili najbolje rezultate.
  • U slučaju vrlo teških mrlja , alkohol je najučinkovitija opcija. Pomiješajte jedan dio alkohola za svaku 6 dijelova vode. Nanesite mješavinu na mrlje i ostavite da dijeluje nekoliko minuta. Zatim, isperite sa vodom.
Advertisement