Detox plan 14 dana – uspješna detoksikacija tijela

U samo 14 dana možete pratiti rutinu i napraviti detoksikaciju cijeloga tijela, ukloniti toksine koji vas čine nezdravim. Započnite plan od 14 dana za detoksikaciju organizma. U ovome današnjem članku ćemo vam predstaviti detaljan plan za takvu detoksikaciju.

Detox plan – Foto:Pixabay

Zašto bi ste trebali napraviti detoksikaciju tijela?

Advertisement

To nije nešto što morate učiniti, ali sa vremena na vrijeme je dobro da napavite detoksikaciju tijela. Neki poznati nutricionisti preporučuju da napravite detoksikaciju svakih 6 mjeseci. Svakodnevno ste izloženi raznim toksinima, koji se unose u organizam uglavnom kroz hranu koju jedemo. Ujedno loše navike i štetni toksini iz okoline mogu se akomulirati u vašem organizmu i tako narušiti zdravlje.

Ako ne uzmete vremena za ispravno uklanjanje toksina iz vašeg tijela, na kraju ćete početi imati problema s vašim zdravljem. Ali slijedeći dijetu za čišćenje možete ukloniti slobodne radikale koji uzrokuju bolest, a također pomažu tijelu učinkovitije funkcionirati i obavljati potrebne funkcije na optimalnoj razini.

Plan za detoksikaciju organizma u 14 dana

Tijekom ovog 14-dnevnog plana detoksikacije, također je dobra ideja izbjegavati konzumiranje bilo koje od sljedećih namirnica: gluten (namirnice koje ga sadrže), žitarice, mliječne proizvodei šećer. Također biste trebali povećati unos sirovog voća i povrća, kao što je smeđa riža, orašasti plodovi, morska sol i maslinovo ulje.

Stvorite malu raznolikost u vašim jelima da ne postanu monotoni. Kako? Pokušajte s različitim receptima i držite u hladnjak puno zdrave hrane. Kada se radi o pićima, tijekom ovih dva tjedna dobro je izbjegavati konzumaciju kave, mlijeka, gaziranih pića ili alkohola, kao i sportskih napitaka ili komercijalno proizvedenih sokova. Držite se zelenog čaja, prirodnih sokova i domaćih smoothija kako bi se vaše tijelo osjećalo najbolje.

Voda je vaš primarni izvor hidratacije. Mnogi ljudi podcjenjuju moć vode i ne konzumiraju odgovarajuće količine. Tijekom 14-dnevnog programa detoksikacije pokušajte povećati unos vode na tri litre dnevno. Nadalje, prvo što trebate prije jela, ujutro je čaša topla voda s sokom od pola limuna, kako bi vašoj jetri i bubrezima bio potreban pokretač za početak uklanjanja masti i toksina.

Još jedan važan aspekt ove detoksikacije cijelog tijela je čišćenje crijeva. Da biste to olakšali, morat ćete jesti mnogo vlakana: probajte kruh od cjelovitog pšeničnog zrna, mekinje, zobene pahuljice, smeđu rižu.

Vjerojatno ćete tijekom prvih nekoliko dana doživjeti glavobolje, umor, simptome slične gripi, proljev, grčeve u želucu, bolove u mišićima ili zglobovima, pa čak i osip na koži. Nemojte paničariti ipak – to su blagi simptomi koji samo ukazuju da vaše tijelo uklanja toksine na različite načine.Na kraju prvog dana, ili definitivno do kraja drugog ili trećeg, trebali biste se bolje osjećati.

Također je vjerojatno da ćete primijetiti da ste izgubili težinu. To je uglavnom voda koja se nakupila u vašim crijevima tijekom vremena.

Namirnice koje su potrebne za detoksikaciju cijelog tijela

Ljekovita biljka potočarka

Ova ljekovita biljka je izvor vitamina C i E, kao i beta-karotena i minerala. Odlična je za jetru i bubrege.

Kruh od cjelovitog zrna

Advertisement

To radi kao “spužva” za apsorbiranje i uklanjanje toksina koji se stvaraju u zidovima vaših crijeva. Krajnji rezultat bit će bolji funkcioniranje probavnog sustava i zdravije kože.

Jabuke

Vlakno sadržano u jabukama je odlično za zdravlje crijeva. Piti čašu prirodnog sok od jabuka svakoga dana kako bi se uklonili toksini i smanjio loš kolesterol. Također možete jesti što više sirove jabuke.

Grožđe

Grožđe sadrži dosta antioksidansa, kao što su bioflavonoidi. Oni pomažu zaštititi vaše stanice i stimulirati proces čišćenja.

Peršun

Peršun je bogat vitaminom C, kalcijem, željezom i antioksidansima. Ova nevjerojatna biljka pomaže u poboljšanju funkcije bubrega, što im omogućuje bolje filtriranje toksičnih tvari iz krvotoka.

Celer

Celer se bori nakupljanje mokraćne kiseline i pomaže tijelu da metabolizira. Također čisti jetru i čisti mokraćne kanale.

Citrusi

Citrusi također uklanjaju mokraćnu kiselinu, smanjuju nakupljanje plaka i uravnotežuju pH vrijednost vašeg tijela, smanjujući osjetljivost na bolest.

Breskve

Ovo ukusno voće pomaže očistiti žučni mjehur, regulirati krvni tlak i ukloniti višak tekućine zadržane u tijelu zahvaljujući sadržaju vitamina C i kalija.

Smeđa riža

Smeđa riža sadrži fitin, tvar koja pomaže uklanjanju toksina koji su pohranjeni u tijelu – čak godinama.

Recepti od voća i povrća koji se konzumiraju u ovome detoksikacijskom planu:

Za dišni sustav

Napravite sok koristeći sljedeće sastojke:

 • 1 ½ šalice (300 ml) kruške
 • 2 šalice (400 ml) dinje
 • 1 ½ šalice (300 ml) krastavaca

Za bubrege i krvožilni sustav

Pijte smoothie koji je napravljen sa:

 • 2 šalice (400 ml) celera
 • ½ šalice (100 ml) peršina
 • 2 ½ šalice (500 ml) ananasa

Za detoksikaciju kardiovaskularnih i mišićnih sustava

Napravite sok od:

 • 2 šalice (400 ml) manga
 • 1 šalicu (200 ml) celera
 • 2 šalice (400 ml) krastavaca

Za probavni i jetru

Pokušajte s miješanjem:

 • 2 šalice (400 ml) šljiva
 • 1 ½ šalice (300 ml) papaje
 • 1 ½ šalice (300 ml) mrkve

Za središnji živčani sustav

Pripremite smoothie sa:

 • 1 ½ šalice (300 ml) salate
 • 2 šalice (400 ml) grožđa
 • 1 ½ šalice (300 ml) celera

Za kožu

Ovaj zadnji recept za detoksikaciju sastoji se od:

 • 2 šalice (400 ml) lubenice
 • 2 šalice (400 ml) jabuke
 • 1 šalicu (200 ml) ananasa

Slijedite ovaj plan detoksikacije i uspješno očistite svoje tijelo od toksina.

Advertisement