Detoksikacija – zašto je bitna i kako pomaže zdravlju?

U današnjem svijetu izloženi smo razno raznim negativnim utjecajima okoline koji štete našem fizičkom zdravlju i gotovo ih je nemoguće izbjeći. Nalaze se u zraku, vodi, hrani, što znači i u našim domovima, radnim i javnim mjestima.

Namirnice za detoksikaciju – Foto: Pixabay

Jedino što se može učiniti jest to izlaganje otrovnim tvarima smanjiti na prihvatljivi minimum. Tu se prvenstveno misli na trovanje potencijalno opasnim toksinima, a da bi to mogli učiniti, prvo se mora znati što su to uopće toksini?

Minijaturni razarači: Toksini

Advertisement

Ove otrovne tvari dijele se prvenstveno na interne i eksterne te se stvaraju na različite načine.
Interni toksini su otpadci koji se proizvode našim tjelesnim metabolizmom, što je posljedica pretjeranog konzumiranja proteina i masnoća. Proteini i masnoće su tvari koje su neophodne našem tijelu, ali pretjerivanje u njihovoj konzumaciji stvara metabolički otpad koji nagomilava u krvi i stanicama.

Kao ‘nevidljive’ toksine možemo navesti pritisak i stres. Oni mogu poremetiti biološku ravnotežu i smetnje pri detoksikaciji.

Eksterni toksini su štetne supstance iz našeg okruženja, recimo teški metali, industrijski otpad, lijekovi i droga, aditivi i pigmenti hrane, hormoni, konzervansi, štetne hemikalije, različiti plinovi itd.

Štetni metali (olovo, živa, aluminij…) kompromitiraju funkcije mozga, bubrega i imunološkog sistema. U teškim slučajevima, trovanja mogu uzrokovati i smrt. Razni mikroorganizmi (bakterije, virusi) uništavaju jetru, bubrege, rad srca, želudac, imunološki sistem…

Ako ih se previše nakupi u organizmu, toksini mogu uzrokovati različita oboljenja, oštetiti kožu, poticati kardiovaskularne bolesti, artritis, dijabetes, reumu, pneumoniju, razne bolove, nesanicu, astmu, poremećaje u menstrualnim ciklusima kod žena, lošu cirkulaciju itd.

Naučnici tvrde kako toksini mogu biti i uzrok kancerogenih bolesti i preranog starenja kod modernog čovjeka. S industrijalizacijom proporcionalno raste i opasnost trovanja ovim opasnim tvarima.

Detoksikacija

Kako uopće provesti detoksikaciju organizma? Postoji više načina, a najbolji je putem prirodnih tvari kojima pomažu čista voda, vježbanje, sunčanje i svjež zrak.

Ovo pročišćavanje tijela najčešće se prakticira u proljeće i u jesen, a samo trajanje procesa drukčije je kod svake osobe. Razlikuje se po tome koje je tjelesne težine osoba, kako se hrani te kako živi. Sami programi detoksikacije također su individualni i mogu trajati jedan dan, jedan vikend, sedmicu ili dvije.

Jedan od programa detoksikacije tijela može biti:

  • kada se probudite iscijedite pola limuna u toplu čašu vode te ju popijte
  • popijte jednu čašu vode s jednom kašikom gline bentonita i kašičicu mljevenih sjemenki lana
  • za doručak uzmite frape od kruške, rižinog mlijeka i rižinih proteina i sve to sa suplementom vitamina C.
  • za međuobroke prikladni su razrijeđeni jabučni sok, voda, biljna supa te celer i mrkva
  • za ručak se preporuča supu od povrća kao što su brokula pripremljena na pari sa sjemenkama sezama ili blitva. Povrće treba biti začinjeno limunovim sokom te servirano sa smeđom rižom. Popijte jabučni sok te konzumirajte multivitamine.
  • za večeru pojedite kuhanu leću, salatu od miješanog povrća (crvena paprika, artičoka, izdanci) začinjenu s češnjakom, limunovim sokom i maslinovim uljem
  • prije spavanja popijte čašu vode sa kašičicom gline bentonita i kašičicom mljevenih sjemenki lana

Ovi praktični savjeti bi vam mogli biti prvi korak prema boljem i zdravijem životu za vas i vaše tijelo. Njega treba njegovati i slušati znakove koje nam daje jer ipak na kraju dana ono je sve što nam preostaje.

Advertisement
Advertisement