Deset razloga da uživate u bananama

Ako ste tražili opravdanje za uživanje u ukusnim plodovima banana, evo vam bar deset. Naime, banana je prava riznica ljekovitih sastojaka i ima odličan utjecaj na vaše zdravlje. Banane sadrže tri prirodna šećera – sukroza, fruktozu i glukozu. Znanstveno istraživanje je pokazalo da vam dvije banane daju dovoljno energije za trening u trajanju od 90 minuta. Zbog toga ne čudi što je banana omiljeno voće sportaša. Ali energija nije jedni razlog zbog kojeg bi trebalo češće jesti banane.

Banane

Evo zbog čega je banana zaista supervoće

Advertisement

Protiv depresije

Znanstvena istraživanja su pokazala da se osobe koje pate od depresije osjećaju mnogo bolje kada pojedu bananu. Stručnjaci vjeruju da je to zbog toga što banana sadrži triptofan, vrstu proteina koji organizam pretvara u serotonin, koji vas opušta, popravlja raspoloženje i čini vas sretnim.

Za bolju krvnu sliku i normalan krvni tlak

Advertisement

Banane su bogate željezom pa stimuliraju proizvodnju hemoglobina i pomažu osobama koje pate od anemije. Ovo tropsko voće sadrži dosta kalija i malo soli, pa je odlično za reguliranje krvnog tlaka. Tako banana može smanjiti rizik od visokog krvnog tlaka i djelovati preventivno na moždani udar.

Za bolji rad mozga

Oko 200 učenika osnovne škole Tvikenham u Engleskoj jelo je banane za doručak, ručak i večeru i poboljšalo svoj uspjeh. Naime, znanstvenici tvrde da hrana bogata kalijem pozitivno utječe na rad mozga.

Protiv zatvora

S obzirom da su bogate vlaknima, banane mogu poboljšati rad crijeva i riješe problem konstipacije.

Lijek za mamurluk

Jedan od najučinkovitijih i najbržih način da se riješite mamurluka je popiti milkshake od banane zaslađen medom. Banane djeluju umirujuće na trbuh, a dodatkom meda se regulira razinu šećera u krvi, dok mlijeko rehidrira organizam.

Umiruje žgaravicu

Banane imaju odličan utjecaj na želudac i sprječavaju pretjerano stvaranje želučane kiseline.

Ublažava otok na mjestu ujeda komaraca

Prije nego što posegnete za kremom koja će ublažiti iritiranost kože, natrljajte unutarnju stranu kore banane na mjesto uejda komarca. Vidjet ćete da će otok i bol uskoro nestati.

Smiruje živce

Banane su bogate vitaminom B, pa će tako utjecati povoljno na vaš živčani sustav. Ako ste pod stresom ili nervozni, počastite se ukusnom bananom.

Ublažava stomačne probleme

Banana se koristi kao obvezni sastojak dijetalne prehrane zbog svoje nježne teksture. Ovo jedno od rijetkih voćki koje djeluju vrlo blago na trbuh i ne izazivaju probleme osobama koje imaju čir na želucu.

Reguliraju tjelesnu temperaturu

Mnoge kulture banane smatraju “voćem koje hladi” i naročito se preporučuj trudnicama. Na Tajlandu buduće majke jedu banane kako bebe na rođenju ne bi imale visoku temperaturu.

Advertisement