Dermatitis – Uzroci, simptomi i prirodni lijekovi

Kao spoljašna zaštita na našem tijelu, koža je također osjetljiva na infekcije i bolesti poput dermatitisa koji mogu biti uzrokovani alergenima stranog porijekla. To se stanje manifestuje simptomima koji uključuju svrbež, iskrzanu kožu, sive ili žute ljuspice oko ušiju, crveni i svrbežni osip nastao zbog iritacije, između ostalog.

Med – Foto: Pixabay

Šta je dermatitis?

Advertisement

Dermatitis je stanje kože koje uzrokuje svrbež i upalu. Izvodi se od grčke riječi “derma” (koža) i “titis” (upala). Osip izaziva svrbež, crvenilo i ne prati karakteristične obrasce. Izgled osipa varira zavisno od trajanja osipa. Zavisno od manifestacije, dermatitis se može klasificirati kao akutni ili hronični dermatitis.

 • Akutni dermatitis: manifestuje se u obliku mjehurića, krasti i uvećanja, posebno kod osoba s subakutnim dermatitisom.
 • Hronični dermatitis: Oboljeli doživljavaju otvrdnjavanje ili zadebljanje kože, također poznatu kao lihenifikacija.

Vrste i uzroci

Nekoliko tipova dermatitisa razlikuju se po odgovornim faktorima ili staničnim mehanizmima. Neke od najčešćih vrsta uključuju:

 • Atopijski dermatitis (AD): Ovaj tip uzrokuje dugotrajnu preosjetljivost na kožu. Pacijenti mogu razviti alergijske reakcije koje uključuju astmu, peludnu groznicu i ekcem.
 • Seboroični dermatitis: To je stanje u kojem se pojavljuju ljuspice bijele i žute boje za ljude s masnom kožom. Uobičajena zahvaćena područja uključuju vlasište, vrat, lice i prsa. Pojavljuje se kod dojenčadi i starijih osoba.
 • Alergijski kontaktni dermatitis (ACD): Ovaj se tip pojavljuje kao alergijska reakcija nakon što je osoba izložena određenim vrstama alergena i antitijela.
 • Nadražujući kontaktni dermatitis (ICD): Pojavljuje se zbog izloženosti različitim iritantima.
 • Stasis dermatitis: Zove se također gravitacijski dermatitis zbog načina na koji se pojavljuje ili razvija u tijelu. Postepeno se proširuje od bedara i nogu i najviše se javlja oko članaka.
 • Pelenski dermatitis: Ovaj tip uzrokovan je dužim nošenjem mokrih pelena koje iritiraju kožu.
 • Dishidrotični dermatitis: Ovaj tip karakteriše crvenilo, uvećanje i mali ali duboki plikovi na rukama i nogama.
 • Nummularni dermatitis: U ovom tipu se zna da se okrugli i svrbežne mrlje pojavljuju nasumično na tijelu. U lošijim uvjetima, mrlje mogu iscuriti i mogu se pojaviti kraste. Javlja se kod starijih osoba sa suhom kožom ili ljudi koji žive u suhim područjima.
 • Auto-senzitivni dermatitis: Ovaj tip se javlja kada se na koži pojavljuju različite vrste abrazija kože zbog mikrobnih infekcija. Ove ogrebotine mogu se razviti u otok.
 • Lichen simplex dermatitis (LSC): Osip na koži pojavljuje se zbog intenzivnog češanja, što također može dovesti do zadebljanja kože.

Simptomi dermatitisa

Iako svaki tip ima različite simptome, neke su zajedničke svima:

 • Atopijski dermatitis: Uporni, intenzivni svrbež
 • Stasis dermatitis: Nagnječenje kože koja se pojavljuje na listovima /oko članaka
 • Seboroični dermatitis: sivkaste, žute ljuspice u ušima i oko ušiju, na koži glave ili blizu obrva
 • Kontaktni dermatitis: Crveni osip ograničen na određeno područje ukazuje na izlaganje iritantu
 • Nummularni dermatitis: Crvene, svrbežne, kružne mrlje nagnječene kože
 • Cradle cap: Kod novorođenčadi, gust i žućkast osip se povremeno prati osipom pelena.

Tretmani i kućno liječenje

Kućno liječenje dermatitisa uključuje redovno čišćenje kože, mješavina od kore brijesta, hrastove kore, korijen gaveza i tretman uljem miješanjem biljno ulja i ulja lavande. Ostali prirodni tretmani za dermatitis uključuju primjenu esencije cvjetova kamilice, hranjivu hranu i nošenje pamučne odjeće.

 • Napomena: Dermatitis se često miješa s ekcemom, ali su različiti.

Babool ili ljepljivo arapsko stablo

Ayurveda, drevni indijski medicinski sistem i holističko liječenje, navodi Acacia arabica kao lijek za dermatitis. Također se naziva Babool stablo ili ljepljivo arapsko stablo, kora je posebno korisna u liječenju dermatitisa. Skuhajte malu količinu kore Acacia arabica u vodi i pustite da para dohvati zahvaćeno područje. Nakon toga, pročišćeni maslac može se nanijeti na isto područje.

Ispiranje kože

Advertisement

Operite kožu hrastovom koricom u prahu, slipavom korom brijesta i korijenom gaveza za brzo olakšanje od iritacije. Miješajte kašičicu svake od tih biljaka u oko pola litre vode i dobro prokuhajte. Pažljivo nanesite na zahvaćeno područje kako biste ublažili upalu. Upotreba nekih od tih biljaka je zabranjena / ograničena u zemljama kao što je Velika Britanija, pa se prije upotrebe posavjetuje s liječnikom.

Liječenje vlasišta

Kad je u pitanju vlasište može se liječiti terapijskim uljima. Takva ulja mogu se napraviti miješanjem biljnog ulja kao baze, zajedno s nekoliko kapi ulja lavande. Ta se otopina treba blago zagrijati i nanositi na kožu glave. Ovo treba ostaviti preko noći i zatim oprati sljedeće jutro.

Liječenje stopala

Prokuhajte posudu s cvjetovima kamilice. Nakon hlađenja, dodajte malo leda u plastičnu posudu za pranje stopala. Poznato je da cvjetovi kamilice posjeduju terapijska svojstva, tako da će namakanje stopala u ovoj otopini pomoći u ublažavanju simptoma. Isti tretman može se primijeniti i na ruke i noge.

Izbjegavajte češanje

Izbjegavajte češanje nadraženih područja jer može uzrokovati sekundarne infekcije. Da biste izbjegli nenamjerno češanje, odrežite nokte i pokušajte koristiti prste za masažu, a ne nokte. U slučaju djeteta, odrežite nokte i stavite im rukavice dok spavaju.

Izbjegavajte suhi zrak

Suhi zrak pogoršava dermatitis. Zrak u kući mora biti vlažan za pacijenta. Kako ovlaživači ne pokrivaju velika područja, treba ih čuvati pokraj pacijentovog kreveta kako bi se osigurao najbolji pristup vlažnom zraku.

Temperatura zraka

Izbjegavajte brze promjene temperature okoline. Nagli porast ili pad okolne temperature može izazvati svrab. Vruće kupke također treba izbjegavati jer se koža ne smije izlagati ekstremnim temperaturama.

Odjeća od pamuka

Pacijent s dermatitisom može pouzdano nositi pamučnu odjeću. Pamučna odjeća pruža najbolju udobnost nadraženoj koži. Vunena, poliesterska i umjetna sintetika izazivaju / pogoršavaju svrab. Uvijek treba izbjegavati usku odjeću.

Med

U jednoj studiji je korišten med na pacijentima s dermatitisom s pozitivnim rezultatima. Med je razrijeđen u vodi i nanesen na zahvaćena područja. Posmatranja tokom perioda od 12 sedmica ukazala su na poboljšanja stanja kod većine bolesnika.

Ishrana

Imunitet igra ključnu ulogu u odbrani tijela od alergena i iritanata. Zaštitite se zdravom, uravnoteženom prehranom s potrebnim vitaminima i mineralima. Vitamin C, cink i kompleks vitamina B izvrsni su dodaci za poboljšanje imuniteta.

Aloe Vera

Nekoliko vrsta dermatitisa uzrokuje stvaranje malih plikova koji mogu da izazovu nepodnošljiv svrbež na koži. Primjena aloe vera gela na teško pogođeno područje može pružiti olakšanje. Isto se može koristiti i za dermatitis pod očima.

Zobena kaša

Koloidna zobena kupka je dobar lijek koji kožu održava čistom i pruža udobnost protiv iritacije. Jednostavno pomiješajte šoljicu zobene kašice u prahu u toplu vodu za kupanje.

Nazovite svog liječnika ako…

 • Vaše rane počinju curiti. Možda imate infekciju koja zahtijeva liječenje antibioticima.
 • Oboljela koža ne reagira na lijekove / propisane kreme.
Advertisement