Čudne namjene sode bikarbone

Soda bikarbona. Spomenuli smo njezine prednosti i za zdravlje i dom često na našoj stranici. Činjenica je da prečesto potrošimo novac na skupe proizvode za čišćenje, kada je soda bikarbona prirodna, ekonomična i sposobna da nas spasi od mnogih uobičajenih problema oko kuće. Tajna ovog proizvoda je njegova lagana alkalnost, što ga čini izvrsnim za čišćenje, uklanjanje mirisa, pa čak i pročišćavanje naših tijela. Zato vas želimo reći o ovih 6 čudnih namjena sode bikarbone. Nećete ih željeti propustiti!

Namjene Sode Bikarbone – Foto: Privatno

Čišćenje odvoda

Advertisement

Svi smo jednom dožijveli problem sa začepljenim odvodima pogtovo u sudoperu a ujedno ima neugodan miris. Onda moramo kupiti kemijske proizvode da bi to uklonili. Prije nego što pokušate skupa i abrazivna sredstva za čišćenje, najprije pokušajte koristiti sodu bikarbonu.

Trebat će vam:

Kako koristiti

 • Jednostavan. Prvo sipajte sodu bikarbonu u odvod, a zatim vruću vodu. Vrlo je djelotvorno!

Uklonite mirise za odjeće

Često, kad kupujemo novi ručnik, ogrtač ili čak majicu, primjećujemo zamorne mirise kemikalija i boja, a tkanina se može osjećati krutom ili grubom. Pokušajte ovaj savjet da osvježite svoju odjeću.

Trebat će vam:

 • ½ šalice sode bikarbone

Kako koristiti

 • Recimo da morate ukloniti miris iz dva ručnika i majice na primjer. Ono što trebate učiniti je potopiti ih u toploj vodi s ½ šalice sode bikarbone. Sljedećeg dana, strojno pranje kao i obično.

Uklonite mirise urina kućnih ljubimaca

Ako imate psa ili mačku, onda znate o čemu govorimo. Soda bikarbona će ukloniti miris urina od vaših kućnih ljubimaca a ujedno dezinficirati za sigurnost zdravlja vašeg ljubimca. Evo što učiniti:

Sastojci

Kako koristiti

 • To je lako. Jedino što trebate učiniti je pomiješati sodu bikarbonu s bijelim ocatom, a zatim prskati na područjia koja želite očistiti i dezinficirati. Pustite da dijeluje 2 sata i isperite vodom.

Očistite kupaonske pločice sa sodom bikarbonom

Sa sodom bikarbonom vaše pločice u kupatilu će sijati, evo šta trebate učiniti:
Trebat će vam:

 • ¾ šalica sode bikarbone
 • 3 kapi eteričnog ulja čajevca
 • ½ šalice bijelog octa
 • 3 litre tople vode

Kako koristiti

 • Jednostavno pomiješajte sve zajedno i dodajte u kantu s 3 litre tople vode i upotrijebite spužvu kako biste lagano očistili kupaonske pločice. Vi ćete gledati kako vaše pločice početi sjati malo po malo i zahvaljujući ulje čajevca će mirisati svježe.

Uklonite mirise u hladnjaku

Ponekad otvoriš hladnjak i osjetiš neugodan miris stare hrane. Što možeš učiniti? Ne brinite, soda bikarbona je vaš najbolji prijatelj kad je riječ o mirisu u hladnjaku.

Sastojci

Kako koristiti

 • Najprije ispraznite hladnjak tako da je lakše očistiti i ukloniti neželjeni miris. Pomiješajte vodu i sodu bikarbonu, koristite krpu za brisanje unutarnjih površina. Još jedan trik koji možete upotrijebiti za suzbijanje mirisa je ostaviti otvoreni spremnik s 1 šalicom sode bikarbone stražnjem dijelu hladnjaka kako bi se apsorbirao mirisi.

Uklonite mirise starih knjiga

Svi znamo taj miris, a neki od nas čak i vole. Miris starih knjiga može biti utješan i čak romantičan. Međutim, neki ljudi smatraju da je taj neugodan miris, što ga čini zbunjujućim za čitanje. Veliki trik za rješavanje ovog problema je:

Sastojci

 • ½ šalice sode bikarbone
 • Plastična vrećica za stavljanje knjige

Samo stavite knjigu u vrećicu uz sodu bikarbonu. Zatvorite vrećicu i držite na taj način tjedan dana kako biste eliminirali plijesan i miris. Doista će vam se sviđati rezultati!

Izvori:
https://www.instructables.com/id/10-Unusual-Uses-for-Baking-Soda/

Advertisement