Crni melem od gaveza – Priprema – Recept

Mnogi od nas u nekome razdoblju života mogu imati problema sa lokalnim infekcijama na koži ali neke druge kožne bolesti i promjene kao što su ciste, akne, čirevi i urasle dlačica. Za riješenje svih ovih kožnih problema priroda nam je dala mnoge ljekovite biljke koje bi nam mogle biti od pomoći.

Gavez

Gavez

U ovome članku ćemo govoriti o tome kako možete pripremiti crni melem od gaveza i drugih ljekovitih biljaka koji će biti od velike pomoći u liječenju kožnih bolesti.

Crni melem od gaveza – Kako djeluje – Ljekovitost

Advertisement

Crni melem od gaveza ima jako antibakterijsko i antiupalno djelovanje tako da će pomoći u smirivanju upala na koži. Ali ujedno i njeguje vašu kožu. Ako vas ujede neki insekat ovaj crni melem od gaveza će vam pomoći. Pomaže i u liječenju sitnih povreda i posjekotina. Crni melem od gaveza će vam pomoći u liječenju: čirevta, cista, akni i uraslih dlačica.

Crni melem od gaveza – Priprema – Upustvo – Recept

Najbolja stvar od svega jeste da sve potrebne ljekovite biljke sa pripremu ovoga melema možete ubrati već sada. Ovaj melem od gaveza je još poznat pod nadzivom amiški crni melem.

Za pripremu crnog melema od gaveza biti će vam potrebne sljedeće ljekovite biljke: suhi gavez, neven i ženska bokvica. Po tri velike kašike svake od ovih ljekovitih biljaka usitnite i stavite u odvojene staklenke. Prelijte svaki sa pola šoljice maslinovog ulja. Dobro zatvorite i četri tjedna čuvajte na tamnom i hladnom mjestu.

Nakon četri tjedna procjedite i sva tri dobivena ulja pomiješajte u staklenoj posudi. U tu mješavinu ulja dodajte 2 kašikice seha butera, 2 kašikice kokosovog ulja, 2 kašikice pčelinjeg voska, 1 kašiku meda i 1 kašikicu vitmina E (može i riblje ulje). Posudu je onda potrebano staviti nad lonac i zagrijavati na pari uz stalno miješanje sa drvenom kašikom, sve dok nedobijete homogenu smjesu.

Kada dobijete homogenu smjesu sklonite sa lonca i pare, dodajte 20 kapi eteričnog ulja lavande, 2 kašike aktivnog ugljena u prahi i 2 kašike gline. Nastavite mješati sve dok se sastojci dobro sjedinu. Nakon toga dobiveni crni melem od gaveza stavite u staklenu posudu, dobro zatvorite i čuvajte u frižideru.

Advertisement