Crni luk čuva vaše zdravlje

Zbog biljnog hormona glukokinina, koji djeluje slično inzulinu, preporučuje se dijabetičarima. Sumpor u njemu, koji nas tjera da plačemo dok ga sjeckamo, djeluje protiv upala. Bez crnog luka (Allium cepa) boravak u kuhinji je gotovo nezamisliv. Ova lukovičasta biljka pokrivena crvenim, bijelim ili violet obojenom ljuskom potječe s prostora srednje Azije. Podaci ukazuju na to da je uzgojena prije 6.000 godina u Mezopotamiji i Egiptu. Lako se prilagođava različitim tipovima zemljišta, mada najbolje uspijeva na rastresitom i ne previše humusnom tlu.

Crni luk

Osim što poboljšava okus različitim jelima, crni luk je kroz stoljeća potvrdio i brojna ljekovita svojstva. Stari Sloveni su ga nazvali “lijek za sedam bolesti”, au suvremenoj fitoterapiji ističe se 15 ljekovitih svojstava, koja se primjenjuju za dvostruko veći broj bolesti.

Sadrži oko 150 korisnih sastojaka, a karakterističan miris mu daju eterična ulja i organske kiseline, limunska i jabučna. Sadrži i veliku količinu provitamina A, vitamin C i vitamine grupe B, te minerale kalij, natrij, kalcij, magnezij i željezo. U značajnijim količinama prisutni su jod, fosfor i sumpor, a zbog biljnog hormona glukokinina, koji djeluje slično inzulinu, preporučuje se dijabetičarima jer snižava šećer.

Poboljšava rad srca jer pojačava protok krvi kroz krvne žile, povećavajući uz to i dobar (HDL) kolesterol.

Advertisement

Također, snižava povišen krvni tlak, pomaže iu regeneraciji krvnih stanica, pa se koristi kod blažih oblika anemije. Djeluje na dišne ​​organe kao sekretolitik i ekspetorans, olakšava disanje jer otvara alveole. Zato je poznat kao narodni lijek protiv prehlade, bilo kao sirup ili obloga.

Crni luk pobošljava rad glatke muskulature crijeva i maternice, dobar je i diuretik jer smanjuje otoke, naročito kod nakupljanja tekućine u trbuhu. Sumpor u njemu, koji nas tjera da plačemo dok ga sjeckamo, djeluje protiv upala.

Najzdravije je jesti sirov, jer ljekovita svojstva prženjem i kuhanjem se značajno umanjuju, pa je u svježem stanju idealan sastojak raznih salata.

Za krvne sudove, sinuse …

Kod ateroskleroze, zakrčenja krvnih sudova, pomaže sok od crnog luka i meda. Ova dva sastojka se razmjerno pomiješaju (koliko soka toliko i meda), a pravi efekt se postiže ako se svakodnevno uzima 3-4 puta po jedna žličica. Ovaj “melem” pomaže i protiv kašlja, isto kao i crni luk pečen na maslinovom ulju ili kuhan u mlijeku. Svježi sok od luka je dobar i za ispiranje upaljene sluznice usne šupljine i nosa, kao i za inhalaciju sinusa.

Sok protiv ćelavosti

Crveni luk je učinkovit protiv opadanja kose, sprečava ćelavost, a istovremeno potiče rast dlake. Tretman je potpuno prirodan, sumpor je ključan sastojak za ovaj problem, a sok iz ove namirnice potiče rast kose tako što poboljšava cirkulaciju u vlasištu. Osim toga, preporučuje se i kod upala, snažno djeluje protiv bakterija koje su čest uzrok ćelavosti. Crveni luk možete usitnite u blenderu, a potom iscijedite sok, utrljate ga u vlasište i korijen kose i ostavite da djeluje najmanje 30 minuta. Nakon toga operite kosu blagim šamponom. Da bi se vidjeli rezultati potrebno je da postupak ponavljate 2-3 puta tjedno tijekom mjesec dana. U sok od luka možete dodati i med, promiješate i utrljate u kožu glave. Držite najmanje 30 minuta pa operite kosu blagim šamponom.

Advertisement