Crni čaj – dokazane zdravstvene prednosti

Iako se više priča o zelenom čaju i njegovoj djelotvornosti, crni čaj je po istraživanjima više zastupljen među populacijom. U Europi petina prodanih čajeva otpada na crni, dok je u planetarnim razmjerima crni čaj zastupljen u više od 70 posto posto, u odnosu na zeleni.

Crni čaj

Zašto usporedba ova dva čaja?

Advertisement

Zato što je crni čaj “brat blizanac” zelenom, jer potječu s iste biljke latinskog naziva Camellia sinensis. Hoće li čaj završiti kao zeleni ili crni, ovisi od procesa obrade listova navedene biljke. U tom procesu najbitniji je stupanj fermentacije, odnosno oksidacije. Kod crnog čaja ovaj proces je doveden do kraja i zato ima tamnu boju, ponekad crvenkastu i prodorno ispunjen okus. Ukus dolazi od fermentiranih sokova punih arome, koji u sasušenim listićima ostaju netaknuti, sve dok se ne potope u vrelu vodu. Zanimljivo je da se na zapadu svi fermentirani čajevi nazivaju crnim, au Kini crne čajeve nazivaju zbog izrazito gorkog okusa.

Najveća razlika između ova dva čaja je u količini kofeina koje posjeduju.

Zbog dulje fermentacije u crnom čaju je više ovog sastojka, zbog čega se mnogi odlučuju da ga konzumiraju umjesto kave, u kojoj je dvostruko više kofeina. Kofein u crnom čaju djeluje na koru velikog mozga, doprinoseći da bolje shvaćamo stvari i brže povezujemo misli. Na taj način lakše se obavljaju sve intelektualne radnje- lakše se uči, pamti, komunicira … Istovremeno, crni čaj krijepi, smanjuje osjećaj umora i pospanost. Utječe i na bolji rad mišića i rerflekse, zbog čega pogoduje sportašima i osobama kojima su važne brze reakcije.

Istraživanja su pokazala da osobe koje piju crni čaj imaju duplo manji rizik za nastanak koronarnih bolesti.

Japanski znanstvenici ističu da pijenje crnog čaja bogatog antioksidansima i flavonoidima povećava elastičnost krvnih žila, što dovodi do boljeg rada krvnih žila, a samim tim i boljeg krvotoka. Također, snižava razinu kolesterola i smanjuje rizik stvaranja krvnih ugrušaka.

Stresni hormon kortizol također se smanjuje pod djelovanjem sastojaka iz crnog čaja, tvrde stručnjaci iz Londona.

Oni su obavili istraživanje na 75 muškaraca nepušača, s navikom redovitog ispijanja čaja. Ispitanici su izloženi stresnim situacijama, u kojima im je mjeren puls, krvni tlak, koncentracija krvnih pločica i kortizola, a vršena je i osobna procjena stresa. Efekt djelovanja crnog čaja ispoljio se već poslije pola sata, iu tom trenutku je razina kortizola i osobni doživljaj stresa bio znatno manji. Na temelju dobivenih rezultata stručnjaci su ustanovili da crni čaj ne može spriječiti stres, ali pomaže da se takva osoba od stresa što prije oporavi.

Istraživači tvrde i da bi se rizik od pojave demencije smanjio za čak 60 posto, kada bi ljudi pili crni čaj, u količinama u kojima ispijaju kavu. Zbog zavidnih količina flavonoida, polifenola, tanina i fluora, samo dvije šalice ovog čaja dnevno, dovoljne su da vas sačuvaju od zaboravnosti. Istina, znanstvenici nemaju precizan odgovor koji sastojak iz čaja štiti mozak, ali znaju da antioksidansi flavonoidi čuvaju stanice od propadanja. Istovremeno štite i od srčanog i moždanog udara.

RITUAL ISPIJANJA ČAJA.

Ljubitelji i dobri poznavaoci rituala ispijanja čaja, savjetuju da se crni čaj pije bez ikakvih dodataka. Tada je njegova učinkovitost najpotpunija. Za one kojima se okus ovog čaja baš i ne sviđa, preporučuje se da ga piju s dodatkom kockice šećera ili malo meda. Tko želi doživjeti još jaču aromu, crnom čaju treba dodati štapić vanilije, malo cimeta ili limunov sok. Neki konzumiraju crni čaj s mlijekom i šećerom, što je potpuno pogrešno. Mlijeko je bogato bjelančevinama a šećer ugljikohidratima. Konzumiranje ovako spremljenog čaja više puta dnevno, opterećuje probavne organe, a posebno jetru.
Izvor:Novosti

Advertisement
Advertisement