Cista na dojci – Simptomi – Prevencija – Slike

Danas ćemo objasniti kako se pravilno ponašati i razmišljati kako biste izbjegli pojavu cista na dojkama. Dodatno, raspravit ćemo neke prirodne načine liječenja. Ne propustite! Imati rak dojke jedan je od najvećih strahova mnogih žena. Međutim, kvržica u dojci nije nužno znak da imate rak dojke. U ovom članku razmotrit ćemo različite vrste cista koje postoje i što trebate učiniti ako samopregled ili medicinski pregled otkrije bilo kakve izrasline ili ciste.

Mlijeko čička za ciste

Mlijeko čička za ciste

Mitovi o cistama na dojkama

Advertisement

Postoje mnoge urbane legende koje kruže internetom i drugim mjestima tvrdeći da postoji izravna veza između imanja cista na dojkama i razvoja raka dojke.

Međutim, to nije slučaj. Ono što je istina jest da se razvoj cista na dojkama može upravljati, smanjivati ili, idealno, potpuno spriječiti. Stoga postoje različita ponašanja i savjeti koji bi vam trebali pomoći da što više spriječite pojavu cista na dojkama.

Iako ne postoji izravna veza između imanja cista u dojkama i raka dojke, nekoliko studija pokazalo je da žene koje nikada nisu imale djecu, žene s nepravilnim menstrualnim ciklusima ili žene s poviješću raka dojke u obitelji često razvijaju ciste koje se mogu pretvoriti u rak dojke.

Dakle, što je cista na dojci?

Cista na dojci je skupljanje tekućine unutar dojke. Dakle, to je mala vrećica, obično veličine slanutka ili manje, koja obično sadrži tekućinu.

Nema jasnog načina da se kaže kada će cista na dojci pokazati. Mogu se pojaviti kod vrlo mladih žena i čak djece. U osnovi, mogu početi pokazivati oko vremena kada se razvijaju dojke, obično od 10. do 12. godine.

I dok je većina cista na dojkama ispunjena tekućinom, postoje i benigni cisti koji su čvršći.

Fibroadenomi

Postoji još jedna vrsta ciste nazvana fibroadenom. Ovi obično nemaju simptoma i nisu bolni. Obično ih možete otkriti tijekom pregleda dojki osjećajući malu, tvrdu, pokretnu kvržicu u dojci. Općenito će se osjećati ili glatko ili malo grubo kad je uzrokovano fibroadenomom s režnjevima kad ga dodirnete. Slobodno će se kretati oko dojke kad ga dodirnete.

Na sreću, oni su također benigni. Fibroadenomi se javljaju kada postoji prekomjerni rast dojke. Iako ih može zbuniti s cistama na dojkama koje smo opisali gore, različiti su.

Fibroadenomi su češći prije menopauze. Iako se mogu pojaviti u bilo kojoj dobi, fibroadenomi obično nastaju tijekom puberteta i u mladih žena. To je zbog veze između njihova pojavljivanja i hormonalnih promjena koje žene prolaze u toj dobi.

Nakon otkrivanja jednog, pacijentica bi trebala paziti na bilo kakve promjene na svojim dojkama. Kirurgija nije uvijek potrebna. Međutim, ako želite da ih uklone, mogu se probušiti kako bi se uklonila njihova unutrašnjost ili ukloniti operacijom ako su tvrde.

Uzroci cista na dojkama

Ciste na dojkama mogu biti uzrokovane mnogim različitim čimbenicima. Prije svega, zbog anatomije dojke, vrlo je uobičajeno da se režnjevi u dojci blokiraju. To omogućuje tekućini da se nakupi u njima. Kao rezultat toga, pojavljuje se cista na dojci. Također je moguće da mogu biti nasljedne, iako to nije uobičajeno. Bez obzira na vrstu ciste, najčešći način njihova formiranja je zbog benignih promjena u tkivu mliječnih žlijezda (fibrocistična dojka). Većinom se to događa tijekom pojave menopauze.

To nije samo zbog hormonskih neravnoteža koje se događaju tijekom ovog vremena, već i zbog fibrocističnih promjena (spontane promjene u tkivu dojke koje su i uobičajene i benigne). Ovo je vrlo često, čak i u zdravim dojkama, i smatra se normalnom promjenom. Potrebno je razumjeti da se ciste na dojkama javljaju zbog promjena hormona koje su jedinstvene za svaku ženu. Zbog toga je potrebno redovito provoditi samopreglede dojki. Zapravo, vrlo je uobičajeno da se hormoni mogu promijeniti u trenu. Iz tog razloga, trebali biste pokušati obaviti samopregled dojki u isto vrijeme svakog mjeseca.

Dijeta i ciste na dojkama

Isto tako, ako vaša dijeta ima visoku koncentraciju kofeina (uobičajenu u kavi, čaju, čokoladi, plodovima mora i gaziranim pićima), može povećati vjerojatnost pojave cista. Pretilost je jedan od faktora rizika koji može uzrokovati pojavu ne samo benignih cista, već i zloćudnih. Također može uzrokovati nedostatak majčinog mlijeka kod žena. Međutim, ljudi koji nisu imali djecu vjerojatnije će patiti od ovoga nego oni koji jesu. Još jedan faktor koji može povećati vjerojatnost cista na dojkama je menopauza. Imati dijetu bez voća i povrća povećava rizik od cista. Također je potrebno znati da su lijekovi, alkohol i duhan čimbenici koji mogu povećati rizik od raka dojke, ne samo cista na dojkama.

Postoji popularna serija “koraka” koji tvrde da vam mogu reći kako izliječiti ciste ili ih izbjeći, ali nisu istiniti. Na primjer, jedan od savjeta je izbjegavati mamografiju jer može oštetiti vaše dojke. Druge lažne tvrdnje uključuju da “slučajno ozljeđivanje dojke uzrokuje rak”, “probijanje ciste (obično napravljeno štrcaljkom za analizu sadržaja) uzrokuje širenje cista” ili “biopsije mogu uzrokovati širenje raka”. Možda ćete čuti i da korištenje kontraceptiva ili implantata može uzrokovati ciste ili rak. Nemojte previše pažnje posvećivati ovim glasinama jer, kao što ste već vidjeli, uzrok ovih cista i način na koji se formiraju zapravo su vrlo različiti.

Cista na dojci - Slika

Cista na dojci – Slika

Navike i prirodni lijekovi za sprječavanje rasta cista

Pokazat ćemo vam stvari koje biste trebali raditi kako biste spriječili pojavu cista ili, ako ih već imate, što možete učiniti kako biste spriječili njihov rast ili izbjegli dobivanje novih.

Prvo je poduzimanje dobrih preventivnih mjera. Vrlo je važno pregledavati svoje dojke, posvećujući vrijeme upoznavanju i osjećajući svoje tijelo kako biste mogli primijetiti pojavu bilo kakvih novih ili neobičnih izraslina na vrijeme. Osjećajte svoje dojke istovremeno svaki mjesec kako biste mogli otkriti izrasline čim se pojave.

Postoji puno toga što možete učiniti kako biste spriječili pojavu cista, bolova u dojkama, pa čak i raka dojke. Rana dijagnoza, zdrava prehrana i upoznavanje svog tijela mogu vam nevjerojatno pomoći u očuvanju zdravlja.

Ako tijekom redovnog pregleda dojki pronađete bilo kakvu kvržicu, preporučljivo je da posjetite liječnika kako biste obavili jednostavnu biopsiju. Ako je tekućina ili polutekuća i nema drugih znakova, poput krvi, koji ukazuju na negativne nuspojave, u 98% slučajeva to je samo jednostavna cista.

Ove se neće pretvoriti u rak i nisu opasne. U svakom slučaju, važno je utvrditi što se nalazi unutar ciste. Također, ako možete, pokušajte izbjegavati čimbenike koji je pogoršavaju ili uzrokuju pojavu novih, što ćemo objasniti u nastavku.

Smanjite količinu masnoća i rafiniranih ugljikohidrata koje konzumirate

Advertisement

Tkivo dojke vrlo je osjetljivo na dijetu bogatu masnoćama (posebno zasićenim masnoćama i transmasnim kiselinama) i ugljikohidratima jer mogu povećati razine estrogena. Povećana proizvodnja estrogena može uzrokovati bolno tkivo dojke, pojavu cista kod mnogih žena i povećani rizik od raka dojke i drugih ginekoloških karcinoma. Isto zbog toga, trebali biste smanjiti količinu masti na tijelu ako imate višak kilograma.

Jedite namirnice koje vam mogu pomoći

Konzumiranje prirodnih vlakana (posebno iz cjelovitih žitarica i voća) važno je za tijelo da eliminira višak estrogena. Također, krstašice poput brokolija, kupusa, prokulica i repa sadrže spoj zvan indol-3-karbinol, koji može smanjiti sposobnost estrogena da se veže za tkivo dojke. Pokušajte jesti barem 2 porcije ovih povrća minimalno jednom tjedno. Međutim, ako je moguće, pokušajte ih jesti svakodnevno. Također možete uzimati ekstrakte brokolija ili drugih krstašica.

Osim toga, derivati soje, poput tofua, misa i tempeha, često se preporučuju zbog svojih fitoestrogena biljnog podrijetla, iako postoje istraživanja koja su za i protiv njih.

Zato preporučujemo da sami istražite argumente kako biste odlučili jedete li soju ili ne. Bez obzira na to, trebali biste izbjegavati genetski modificiranu soju.

Izbacite mliječne proizvode:

Preporučujemo eliminaciju svih mliječnih proizvoda iz prehrane, posebno običnog mlijeka. Ako ih konzumirate, birajte organske proizvode jer su organske krave bez genetske modifikacije i hormonskih dodataka. Isprobajte ovo tijekom mjesec dana i primijetit ćete razliku.

Izbjegavajte kofein i čokoladu:

Ostanite daleko od namirnica koje sadrže kofein poput kave, čaja, gaziranih pića, čokolade i bezalkoholnog piva. Methylxanthines u tim proizvodima mogu prekomjerno stimulirati tkivo mliječnih žlijezda.

Unosite više omega kiselina:

Omega-6 kiseline u ulju noćurka mogu olakšati probleme s dojkama i smanjiti upalu. Također, omega-3 kiseline prisutne u ribljem ulju, lanenom ulju, sezamovom ulju i orašastim uljima mogu pridonijeti zaštiti od raka dojke.

Dodaci prehrani:

Uzimajte vitamine i minerale, posebno vitamin E, vitamin A, koenzim Q10 i selen, jer su ovi antioksidansi vrlo korisni. Jod može smanjiti vezanje estrogena u dojkama, pa ga unosite kroz hranu poput algi.Biljni dodaci za ciste na dojkama:

  • Ekstrakt zelenog čaja (Camellia sinensis) može smanjiti mogućnost raka dojke.
  • Salvestroli prisutni u voću poput mandarina, grožđa i borovnica mogu pomoći.
  • Propolis, ekstrakt iz košnice, inhibira aktivnost enzima aromataze, što može usporiti proizvodnju viška estrogena.

Regulirajte razine estrogena s mlijekom čička:

Mlijeko čička (Silybum marianum) pomaže održavanju zdravlja jetre, pridonoseći pravilnoj razini estrogena i djelujući kao antioksidans s antineoplastičkim učincima.

Ostali Savjeti za Prevenciju cisti na dojkama:

Izbjegavajte grudnjake s žicom:

Grudnjaci s žicom mogu blokirati cirkulaciju krvi i limfe u prsima. Ako je moguće, nosite grudnjake bez žice ili ih izbjegavajte što je više moguće.

Koristite ricinusovo ulje i glinu:

Koristite obloge od ricinusovog ulja kako biste smanjili bol i upalu u dojkama. Također, glinene obloge mogu pomoći u prevenciji boli i upale, ali nisu preporučljive za karcinomske ciste.

Prevencija cista na dojkama i održavanje zdravlja dojki moguće je pravilnom prehranom, dodacima prehrani i promjenom životnih navika. Pratite ove savjete kako biste poboljšali svoje zdravlje dojki na prirodan način.

Advertisement