Čišćenje jetre sa grožđicama – Poboljšajte funkciju jetre

Jetra je biokemijski laboratorij u tijelu, koji obavlja neke od najsloženijih procese u tijelu. Jetra je odgovorna za razgradnju proizvedenih toksina u tijelu, ali i toksina koje unosimo iz okoliša. Često prekomjerni unos lijekova, nepravilna prehrana, određene bakterijske i virusne infekcije ostavljaju neke posljedice, a ne rijetke predstavljaju prijetnju zdravlju jetre. Iz toga razloga sa vremena na vrijeme je potrebno napraviti učinkovitu detoksikaciju jetre. Postoji mnogo načina detoksikacije jetre ali jedan od najboljih je pomoću grožđica (suhog grožđa).

Grožđice

Grožđice

Postupak za čišćenje i detoksikaciju jetre korištenjem grožđica, ustvari vode od grožđica (osim detoksikacije tijela rižom) vrlo je moćan način za oporavak organizma i njegovo oslobađanje od toksina i mnogih kroničnih bolesti, jer kada je tijela puno toksina to sprečava da se uključi mehanizam za samoiscjeljivanje i značajno smanjuje učinkovitost lijekova i recepata tradicionalne medicine. Jetra u tijelu djeluju kao tvornica za krv. Također pomaže jačanju i stimulaciji probave. Jetra također obavlja drugu funkciju u tijelu i čisti krv i uklanja sve toksine i otpadne tvari iz njega. Zato je jasno da čista jetra znači zdravlje, vitalnost, energiju, lijep izgled i dobre raspoloženje.

Zdravstvene prednosti grožđica

Advertisement

Liječnici često preporučuju da ujutro jedete grožđice kako biste bolje brinuli o svom srcu, uklonili loš kolesterol, smanjili razinu triglicerida i spriječili konstipaciju i lošu probavu. Grožđice su prirodni izvor vitamina i minerala, no ove su prednosti izuzetno povećane ako konzumirate vodu u kojoj su natopljene grožđice. To je zato što se sadržaj šećera smanjuje i još uvijek dobivate odličan napitak koji će vam pomoći u detoksikaciji jetre.

Grožđice su jedan od najboljih prirodnih izvora antioksidansa. Sve što trebate zapamtiti da je suho grožđe koje je bogato bioflavonoidima koji vam štite od slobodnih radikala i jačaju vaš imunitet, pogtovo tokom zimskih mjeseci. Korištenjem suhog grožđa za detoksikaciju jetre možete spriječiti neke bolesti i poboljšati samo funkciju jetre.

Tretman detoksikacije jetre sa grožđicama

Čišćenje jetre s grožđicama započinje sljedećim postupkom: prvo odaberite kvalitetne organske grožđice koje danas ne možemo lako pronaći. Trebali biste izbjegavati vrlo lagane, lijepe žućkaste grožđice. Svijetla boja grožđica rezultat je obrade sumpornim dioksidom ili u najboljem slučaju kršenja pravila tijekom sušenja. Nemojte obratiti pažnju na “sjajne” grožđice, koje se također kemijski obrađuju. Kvalitetni grožđice su bez lustracije, naborane, premalene ili previše tvrde (mekane poput gume).

Dobre grožđice za detoksikaciju jetre moraju biti tamne ili smeđe boje (ako dolaze iz svjetlije sorte grožđa – onda imaju svijetlosmeđu boju). Tu je i crni grožđica s plavom sjenom, od koje se dobivaju tamnije vrste vina. Bilo bi idealno ako možete naći grožđice u malim stablima na grozdu, što je jedan od glavnih pokazatelja prirodnosti grožđica. Nakon što odaberete pravu, a ne kemijski obrađenu grožđicu, možete početi pripremati sredstvo za čišćenje jetre.

  • Ujutro stavite pola šalice grožđica u vruću vodu. Nakon 15 minuta operite grožđice s tekućom vodom.
  • Stavite oprano grožđice u čašu i napunite čašu na vrh s prokuhalom vodom koja se ohladila na sobnu temperaturu. Ostavite grožđice u vodi tako da stoje 24 sata (do sljedećeg jutra).
  • Sljedećeg jutra popijte napitak i jedite grožđice na prazn trbuhu.
  • Slijedite ovaj režim čišćenja jetre grožđicama najmanje četiri dana. Naravno, nakon toga spremite nove grožđice u vodu tako da bude sve spremno za sljedeće jutro.

Obavite ovaj tretman čišćenja jetre jednom mjesečno, i nema nuspojava. Najzanimljivije je da izbjegavate visok unos šećera koji se obično nalazi u grožđicama. Ako slijedite prehranu koja ima nisku razinu masnoće i sadrži puno svježeg voća i povrća, poboljšava cjelokupno zdravlje jetre, a grožđice izvrsno nadopunjuje vašu rutinu zdrave prehrane i brige za zdravlje.

Grožđice i dijabetes – Napomena

U nizu studija pokazalo se da grožđice smanjuju nagle skokove inzulina nakon obroka, koji mogu biti opasni za dijabetičare. Održavaju uravnoteženu apsorpciju šećera u organizmu i reguliraju njegove razine, što je od velikog značaja za oboljele od oba tipa dijabetesa.

Advertisement