Chia sjemenke – Zdravstvene prednosti

Chia sjemenke su super namirnica koja dolazi iz Srednje Amerike. Zbog svojih prehrambenih svojstava, postali su vrlo popularni diljem svijeta u posljednjih nekoliko godina. Chia sjemenke su poznate po svojoj maloj veličini i laganom okusu. To jer dobro jer se lako mogu miješati sa drugim namirnicama i zbog toga ih je lako dodati u prehranu. Desetljećima su cijenjeni zbog velikog broja esencijalnih hranjivih tvari. Između njih, ističe se količina omega 3 masnih kiselina, vlakana i proteina. Istovremeno, one imaju moćne antioksidante i esencijalne minerale. Nakon apsorpcije, oni neutraliziraju negativne učinke uzrokovane slobodnim radikalima. To je energizirajući sastojak koji doprinosi da budete u najboljem fizičkom i mentalnom stanju. Čuva vaše tijelo koje je aktivno tijekom dana. Ako to nije bilo dovoljno, one će vas brzo zastiti i dati vam osjećaj sitosti. To je savršeno za ljude koji pokušavaju izgubiti težinu. Budući da znamo da mnogi od vas još nisu probali ove ljekovite sjemenke, želimo vam dati 9 razloga da ih redovito konzumirate.

Chia sjemenke

Chia sjemenke

Chia sjemenke – Zdravstvene prednosti

Advertisement

Chia sjemenke pomažu da dobijete mišićnu masu

Chia sjemenke u svom sastavu imaju visoko kvalitetne bjelančevine. Kada ih dodate u svoju prehranu, oni vam pomažu da izgradite mišićnu masu.

Ako ih konzumirate redovno velika su pomoć kada se radi o izradi i jačanju mišićne mase u vašem tijelu. To je osobito istinito kad su dio fitnes plana. Zajedno s vlaknima i mineralima, ta hrana povećava proces regeneracije u tkivima. Također smanjuje mišićnu napetost.

Chia sjemenke pomažu u smanjenu bolova u zglobovima

Advertisement

Zbog visokog sadržaja omega-3 masnih kiselina i antioksidansa, ova sjemenke su izvrsna dopuna kada želimo da smanjimo bol u zglobovima. Ovi spojevi imaju zanimljiv protuupalni učinak na vaše tijelo. Kada se kombinira s drugim dobrim navikama, pomaže u ublažavanju boli u zglobovima.

Chia sjemenke će poboljšati probavu

Dijetalna vlakna u chia sjemenkama korisna su za poboljšanje probavnih procesa. To se osobito odnosi na osobe koje pate od zatvor i sindrom iritabilnog crijeva. Njihova prehrana doprinosi regeneraciji bakterijske flore u vašem debelom crijevu. Kao rezultat toga, bori se upala i potiče uklanjanje štetnih toksina.

Chia sjemenke jačaju vaše kosti

Bitni minerali koje ove sjemenke imaju od velikesu pomoći u jačanju kostiju. To znači da vam mogu pomoći da izbjegnete prijevremeni gubitak gustoće kostiju.
Dvije žlice chia sjemenki daju do 18% dnevne preporučene vrijednosti kalcija. Njihovi antioksidanti minimiziraju štetu uzrokovanu slobodnim radikalima. Zbog toga sprječavaju pogoršanje stanja kostiju koje dolazi sa godinama.

Chia sjemenke pomažu u mršavljenju

Dodavanje Chia sjemenki na svoj plan prehrane može vam pomoći da dobijete zanimljive prednosti. To je osobito istinito kada govorimo o gubljenju tjelesne težine i zdravom mršavljenju.

To je zbog njihove značajne količine vlakana i antioksidansa. Nakon što se apsorbira, produžuju vaš osjećaj sitosti i povećavaju količinu kalorija koju vaš organizam troši.

Sprječavaju prerano starenje

Postoje bitne hranjive tvari koje su koncentrirane u tim sjemenkama. Korisni su za minimiziranje negativnih učinaka oksidativnog oštećenja na vaše stanice. Sadržaj omega 3 i vitamina E smanjuje rizik od preranog starenja, kako unutar tako iu koži. Istodobno, pruža najbolju zaštitu od oštećenja uzrokovanih sunčevim UV zračenjem.

One vam daju energiju

Bjelančevine i zdrave masti u tim ljekovitim sjemenkama korisne su za davanje vašem tijelu dosta energije. To je osobito istinito za obavljanje visoko zahtjevnih fizičkih zadataka.
Osim svojih esencijalnih minerala, ove hranjive tvari optimiziraju potrošnju energije u vašem tijelu. Oni također povećavaju vašu mentalnu i fizičku energiju.

Pomoći će vam da izbjegnete dehidraciju

Ova namirnica ima sposobnost da apsorbira između 10 i 12 puta veću težinu u vodi. Zbog toga je izvrsno za sprečavanje stanične dehidracije. S druge strane, zahvaljujući količini kalija i magnezija, to povećava razinu elektrolita u vašem tijelu. Oni obično postaju neuravnoteženi kada izgubite mnogo tekućina.

Chia sjemenke štite vaše srce

Omega 3 masne kiseline u chia sjemenkama su dobre za zaštitu vašeg kardiovaskularnog zdravlja. Ove vrste zdravih masti imaju vrlo pozitivan učinak na vaše tijelo. One kontroliraju visoku razinu kolesterola i triglicerida. Tako pomažu u sprječavanju bolesti poput arterioskleroze. Također su korisni za kontrolu krvnog tlaka i problema s cirkulacijom. To ih čini važnim za brigu o vašem srcu.

Kao što možete vidjeti, chia sjemenke su je jedna od najboljih namirnica za vaše tijelo i trebaju biti dio vaše zdrave prehrane.

Advertisement